Kontrola kratkovidnosti – kako zaustaviti rast minus dioptrije kod djece?

Kratkovidnost ili miopija je očna pogreška koja uzrokuje zamagljen vid pri gledanju na daljinu, ali kako se kratkovidnost povećava, zamućenje se može početi primjećivati čak i na duljini ruke. Ne postoji lijek za kratkovidnost, ali postoji kontrola kratkovidnosti, odnosno metode korekcije koje mogu usporiti ili čak zaustaviti rast minus dioptrije.
0 Shares

Predviđa se da će do 2050. godine otprilike 50% svjetske populacije biti kratkovidno. Kod kratkovidnosti oko je duže od normalnog ili je rožnica previše strmo zakrivljena. Iz tog razloga su udaljeni objekti mutni.

Kratkovidnost se može korigirati naočalama, kontaktnim lećama ili laserskim zahvatom. Riječ je o progresivnom poremećaju oka koji utječe na vid, kvalitetu života, te povećava rizik od zdravstvenih komplikacija u kasnijoj dobi.

Kratkovidnost se najčešće razvija prije 10. godine života, a zatim se pogoršava svakih nekoliko mjeseci dok se ne stabilizira u kasnim tinejdžerskim ili najčešće ranim 20-im godinama. Treba naglasiti da je rast kratkovidnosti moguć i u kasnijoj dobi.

Istraživanja pokazuju da djeca koja provode više vremena u zatvorenom prostoru koristeći digitalne zaslone, imaju veću stopu kratkovidosti od djece koja borave na otvorenom.

Danas se koriste razne metode kontrole kratkovidnosti kako bi se usporila progresija ili pogoršanje kratkovidnosti u djetinjstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Što je kontrola kratkovidnosti?

Kada se kratkovidnost jednom razvije kod djece i tinejdžera obično napreduje ili se pogoršava svakih nekoliko mjeseci do kasnih tinejdžerskih godina ili ranijih godina u odrasloj dobi.

Prilikom napredovanja kratkovidnosti dolazi do:

  • sve zamagljenijeg vida,
  • potrebe za čestim promjenama naočalnih ili kontaktnih leća,
  • povećanog rizika od očnih bolesti i problema s vidom tijekom života.

Kontrola kratkovidnosti ima kratkoročne prednosti poboljšanog vida i dugoročne prednosti zaštite zdravlja očiju.

Kontrola kratkovidnosti posebno je važna za djecu, jer je to faza života kada kratkovidnost brzo napreduje i pogoršava se. Kod oko polovice tinejdžera dolazi do stabilizacije kratkovidnosti oko 16–te godine života, što znači da druga polovica tinejdžera može imati koristi od kontrole kratkovidnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

U mlađoj odrasloj dobi također može doći do napredovanja kratkovidnosti, iako sporije nego kod djece i tinejdžera. Najnovije istraživanje pokazuje da se kod mladih odraslih osoba može razviti kratkovidnost u 20-im godinama, iako u djetinjstvu nisu imali poteškoća.

Kontrola kratkovidnosti koje propisuju stručnjaci dijeli se na četiri glavne kategorije:

  1. Naočalne leće
  2. Kontaktne leće
  3. Ortokeratologija (ortho-k)
  4. Atropin kapi

1. Naočalne leće za kontrolu kratkovidnosti

Naočale za kontrolu kratkovidnosti utječu na usporavanje rasta aksijalne duljine oka. Usredotočuju dopadajuću svjetlost na mrežnicu na način da signaliziraju mozgu da uspori taj rast.

Standardne jednojakosne naočalne leće mogu korigirati vid, ali ne mogu usporiti napredovanje kratkovidnosti. Zbog toga su proizvođači naočalnih leća dizajnirali posebne leće koje kontroliraju progresiju kratkovidnosti kod djece.

Studije pokazuju da novi dizajni naočalnih leća mogu smanjiti progresiju miopije za više od 60%. Jedan od proizvođača naočalnih leća koji u ponudi ima leće za kontrolu kratkovidnosti je Rodenstock. Više o ovoj temi saznajte ovdje.

Multifokalne naočale za djecu

Multifokalne naočale nose odrasli koji imaju prezbiopiju ili tzv. staračku dalekovidnost. Riječ je o naočalama koje ispravljaju dioptriju na daljinu i blizinu. Dokazano je da takve naočalne leće mogu imati blagi učinak usporavanja napredovanja kratkovidnosti kod djece. Međutim, dostupnost najnovijih jednojakosnih naočalnih leća za kontrolu kratkovidnosti stavlja progresivne leće u drugi plan.

Naocale za kontrolu kratkovidnosti
Foto: Shutterstock

2. Kontaktne leće za kontrolu kratkovidnosti

Kontaktne leće za kontrolu kratkovidnosti imaju različitu snagu fokusiranja u različitim zonama. Imaju punu dioptrijsku snagu u centru, ali manju snagu u perifernom dijelu. Ova područja manje snage osiguravaju da se sva svjetlost koja ulazi u oko fokusira ispred mrežnice. To se zove periferni kratkovidni defokus.

Istraživanja pokazuju da fokusiranje svjetla ispred mrežnice na ovaj način može spriječiti produljenje oka. Zapravo, kontaktne leće za kontrolu miopije mogu usporiti napredovanje miopije do 59%.

Multifokalne kontaktne leće koje se koriste za korekciju prezbiopije također mogu pomoći u usporavanju napredovanja. Međutim, nisu tako učinkovite kao kontaktne leće za kontrolu miopije.

3. Ortokeratologija (Ortho-k)

Ortokeratologija je postupak prilikom kojeg dijete nosi kontaktne leće preko noći kako bi se sljedećeg dana ispravio mutan vid na daljinu. Ortho-k kontaktne leće “poravnavaju” rožnicu dok dijete spava. Sljedeći dan svjetlosne zrake dopadaju direktno na mrežnicu, ne iza nje i na taj način stvaraju jasniju sliku.

Nošenjem Ortho-k kontaktne leće preko noći vid se poboljšava trenutno, na kraći period. Kada dijete prestane nositi kontaktne leće rožnica se polako vraća u prvotni oblik, a time se vraća i kratkovidnost.

Dugoročno postoji povećan rizik od infekcije oka. Drugi nedostatak je što je aplikacija Ortko-k kontaktnih leća teža nego kod standardnih mekih leća. Također, potrebne su češće kontrole dječjeg oftalmologa.

4. Atropin kapi za oči

Kapi atropina u malim dozama mogu usporiti napredovanje kratkovidnosti, a apliciraju se svaku večer prije spavanja.

Istraživanja pokazuju da niske doze atropina u kapima za oči (0,05%) mogu usporiti napredovanje više od tri godine. To može imati veliki utjecaj ako djeca koriste kapi tijekom godina kada je progresija miopije na vrhuncu.

Neka djeca mogu imati negativni učinak, čak i uz niske doze atropina. To znači da bi se napredovanje miopije moglo ponovno ubrzati nakon prestanka korištenja kapi za oko. Međutim, količina povrata miopije i broj djece koja to dožive vrlo su mali.

Što dodatno možete poduzeti za sprječavanje progresije kratkovidnosti?

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog smatra da je potrebno ograničiti nepotreban rad na blizinu (igrice, mobitel), te obavezno provoditi svaki dan vani na otvorenom barem sat vremena (sport, rekreacija, šetnja itd.). Uz to je nužno obavljati redovite kontrole oftalmologa jednom godišnje.

Pročitajte sljedeće:

Što je to progresivna kratkovidnost kod djece i što roditelji mogu učiniti?

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedan × 5 =

Back to top button