Trljanje očiju kod djece – 3 uzroka i 3 moguće posljedice

Učestalo trljanje očiju kod djece može imati razne uzroke, ali i posljedice. Ako vaše dijete stalno trlja oči ili ima suzne oči, možda će biti potreban pregled dječjeg oftalmologa. U nastavku saznajte 3 najčešća uzroka trljanja očiju i 3 najčešće posljedice.
0 Shares

3 glavna razloga zbog kojih djeca imaju potrebu često trljati oči

Zamagljen vid. Kada nam se vid iznenada zamuti, prvi instinkt je trljanje očiju. Djeca se obično ne žale na zamagljen vid, jer ne znaju da bi trebali vidjeti bolje. Čak i kada ne sumnjate na prisutnost problema s vidom vašeg djeteta, preporučljivo je obaviti prvi pregled očiju u dobi od 6 mjeseci, zatim opet u dobi od 3 godine, te u dobi od 6 godina, neposredno prije odlaska u školu. U školskoj dobi preporučljivo je raditi očni pregled svake dvije godine, ukoliko nema prepoznatih problema s vidom ili češće ako ih ima.

Svrbež i alergija. Djeca imaju vrlo aktivan imunološki sustav koji se susreće s novim patogenima i svakodnevno se moraju braniti od bolesti. Alergija je pretjeran odgovor imunološkog sustava koji proizvodi upalu. Svrbež je uobičajena nuspojava ove upale i rezultat otpuštanja histamina. Trljanje može pružiti privremeno olakšanje, ali pokreće oslobađanje histamina, što u konačnici pogoršava svrbež. Ukoliko sumnjate na očnu alergiju kod vašeg djeteta, posavjetujte se s pedijatrom.

Suhe oči. Suhoća očiju kod djece može biti nuspojava mnogih lijekova koje dajemo našoj djeci. Npr. antihistaminici i dekongestivi poznati su uzročnici suhoće. Za vrijeme uzimanja ovih lijekova, možda će biti potrebna upotreba umjetnih suza. Također, nova istraživanja dokazala su povezanost korištenja pametnih telefona i suhih očiju kod djece školske dobi. Ukoliko sumnjate na suhoću očiju kod djeteta, posavjetujte se s pedijatrom.

pregled očiju kod djece, često trljanje
Foto: Shutterstock

3 stanja koja mogu prouzročiti trljanje očiju kod djece

Virusni konjunktivitis. Malo je vjerojatno da će dijete razmisliti o pranju ruku prije nego što protrlja oči. To znači da će svaka klica koja se nalazi na rukama doprijeti izravno do očiju dok ih dijete trlja. Ovo je vrlo čest način prijenosa najčešće upale očiju među djecom – konjunktivitisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Promjene u obliku oka. Kronično trljanje očiju može dovesti do promjene oblika prednje površine oka, točnije rožnice. Ova promjena može utjecati na napredovanje kratkovidnosti i keratokonusa. Keratokonus je stanje koje nastaje kada rožnica postane tanka i preslaba da bi zadržala svoj sferni oblik, te poprima oblik konusa, što dovodi do trajnog pogoršanja vida. Simptomi ovog stanja javljaju se u ranim tinejdžerskim godinama, a najteži slučajevi mogu zahtijevati transplantaciju rožnice kasnije u životu.

Ječmenac. Na samom početku, ječmenac djeluje kao mala kuglica na vrhu kapka, a ako se ne liječi, može prouzročiti natečenost cijelog oka. Infekcija nastaje kada bakterija prodre u uljnu žlijezdu na vjeđi oka, koja se nalazi pored folikula dlaka trepavica. Ako se rano krene s antibiotskom terapijom, ječmenac može biti samo vrlo blaga i kratka neugodnost. No, ako se zakasni s liječenjem, može rezultirati teškim infekcijama koje napreduju iznenađujućom brzinom, posebno kod djece.

Zaključak

Djeca trebaju redovito obavljati preglede kod dječjeg oftalmologa. Roditelji ne mogu primijetiti sva očna stanja i moguće probleme koji se mogu jednostavno otkriti na rutinskoj godišnjoj kontroli vida. Važno je utvrditi uzrok učestalog trljanja očiju, a pritom i motivirati djecu da često i temeljito održavaju higijenu ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Pročitajte sljedeće:

Pretjerano treptanje kod djece – uzroci, dijagnoza i liječenje

Tekst objavljen 28/04/2020, posljednja izmjena 06/06/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dva × 1 =

Back to top button