Zašto trljanje očiju može biti štetno?

Iako trljanje očiju pruža privremeno olakšanje od iritacije i osjećaj zadovoljstva, ono nosi nekoliko rizika. Osim kozmetičkih i infekcijskih rizika, koji su od nedavno vezani i za koronavirus, trljanje očiju može uzrokovati ozbiljne probleme koji mogu čak utjecati i na vid.
46 Shares

Zašto je trljanje očiju štetno?

Da bismo razumjeli zašto je trljanje očiju štetno, prvo treba pojasniti strukturu samog oka. Kolagen čini potpornu strukturu oka, te je sastavni dio rožnice i bjeloočnice. Rožnica čini dio refrakcijskog sustava oka koji omogućava vid. Refrakcijske greške oka često su posljedica ne-optimalne zakrivljenosti ili oblika rožnice.

Kada god pritisnete i protrljate oko, kolagen se proteže prema unutra. Kada se zaustavite, vrati se natrag. Znanstvenici vjeruju da često trljanje očiju tijekom vremena može oslabiti kolagena vlakna, te dovesti do stanjenja i promjene oblika rožnice, što za posljedicu ima slabljenje vida.

Osim što oštećuje strukturu oka, trljanje očiju može stvoriti i niz drugih problema, uključujući:

  • Infekcija: Na rukama obično imamo više bakterija nego na bilo kojem drugom dijelu tijela, stoga je dodirivanje očiju uvijek loša ideja. Za vrijeme širenja bolesti COVID-19 i epidemije koronavirusa, dodirivanje očiju je posebno rizično. Ako osjećate iritaciju oka, prvo što možete napraviti je ukapati umjetne suze, koje su dostupne u slobodnoj prodaji bez recepta u svim ljekarnama. Ako nemate umjetne suze, temeljito operite ruke prije bilo kakvog dodira.
  • Pogoršanje simptoma alergije: Kada naš organizam dođe u doticaj s alergenima, počinje se otpuštati histamin. Histamin je pokretač alergijske reakcije koja uzrokuje crvenilo, oticanje, svrbež i iritaciju očiju. Odmah nakon trljanja očiju osjetimo kratkotrajno olakšanje, jer se tako stimulira proizvodnja suza u oku. Ali pritisak na oči također dodatno stimulira otpuštanje histamina. Nakon par sekundi iritacija i svrbež su izraženiji nego prije.
  • Kozmetičke posljedice: Pretjerano trljanje očiju može stvoriti tamne krugove i bore oko očiju. Naime, koža oko očiju je najtanja i najosjetljivija. Prilikom trljanja očiju može doći do oštećenja sitnih krvnih žilica koje se nalaze ispod kože. Krv otječe u okolno tkivo, a koža oko očiju poprima tamniju nijansu.
  • Mogućnost ozljede: Ako su u oku prisutne čestice, trljanje može nanijeti više štete – bolje je ukapati umjetne suze ili ih isprati fiziološkom otopinom. Ukoliko trljanje uzrokuje ogrebotinu na rožnici, javlja se još jača potreba za trljanjem i stvara se začarani krug. Ako ne uspijevate isprati strano tijelo iz oka, javite se svom oftalmologu ili na hitni bolnički prijem.

Kako trljanje očiju može trajno oštetiti oči?

Najteže stanje uzrokovano trljanjem oka je keratokonus, degeneracija rožnice koja uzrokuje postupno opadanje vidne oštrine.

Izbočeni oblik rožnice uzrokuje nepravilni astigmatizam, koji se teško korigira naočalama. U tom slučaju su polutvrde ili hibridne kontaktne leće obično jedino rješenje za uspješnu korekciju vida. U težim slučajevima jedino rješenje je transplantacija rožnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Keratokonus nije jedini problem koji može nastati zbog trljanja očiju. Također može doći do pogoršanja postojećih stanja, poput kratkovidnosti i glaukoma.

Svaki put kada pritisnete oko, povisite i intraokularni tlak. Ako uz to imate dijagnosticiran glaukom, trljanje može dovesti do izuzetno visokog očnog tlaka.

Zašto vidimo svjetla kada trljamo oči?

Ako ste ikada trljali oči prejako ili agresivno, vjerojatno ste vidjeli plutajuće zvijezde ili bljeskove boja, koji se nazivaju fosfeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Kada previše trljate oči, podižete pritisak u očnoj jabučici i utječete na protok krvi. Pritisak aktivira retinalne signale na isti način kao i svjetlo, ali kako naš mozak ne zna razliku, aktivira promjene boja ili bljeskove kao da dopiru iz vanjskih podražaja.

Fosfeni nestaju nakon što prestanete trljati oko, ali ne i povišeni očni tlak koji opterećuje mrežnicu i ponekada uzrokuje puknuće ili ablaciju mrežnice.

Postoji li siguran način trljanja očiju?

Glavni problem s trljanjem očiju je pritisak. Kada god dodirujete oči, radite to nježno. Bilo kakav jači pritisak vjerojatno je štetan za oči.

Pročitajte sljedeće:

Natečene i podbuhle oči – koji su uzroci i kako ih se riješiti?

Tekst objavljen 11/04/2020, posljednja izmjena 23/05/2023.

46 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × 4 =

Back to top button