Blink umjetne suze za ugodniji pogled na svijet

Suho oko nastaje kada oko ne proizvodi dovoljno suza ili kada su suze smanjene kvalitete, te isparavaju previše brzo s površine oka. Zbog suhoće oka veća je vjerojatnost nastajanja upale oka. Ako se izrazita suhoća oka ne liječi, može uzrokovati ožiljke na rožnici oka, bol u oku, ulkuse, pa čak i gubitak vida.
51 Shares

Sindrom suhog oka može otežati obavljanje određenih aktivnosti, kao što su rad na računalu ili duže čitanje. Također je smanjena tolerancija na povišenu suhoću zraka, koja je najčešće prisutna u zatvorenim i klimatiziranim prostorijama s umjetnim osvjetljenjem ili npr. u unutrašnjosti aviona.

Koji su simptomi suhog oka?

Simptomi suhog oka uključuju:

 • žarenje ili peckanje u očima
 • osjećaj pijeska ili stranog tijela u oku
 • pojačano suzenje očiju
 • ljepljivi iscjedak iz oka
 • bol i crvenilo oka
 • povremeno zamućen vid
 • osjećaj težine u očnim vjeđama
 • neudobnost kontaktnih leća
 • smanjena tolerancija na čitanje, rad na računalu, ili bilo koju aktivnost koja zahtjeva duže fokusiranje očiju
 • umor u očima

Koji čimbenici utječu na pojavu suhog oka?

Brojni faktori mogu povećati rizik od suhih očiju. Oni uključuju:

 • Rad u zatvorenom okruženju. Klima uređaji, stropni ventilatori i razni sustavi grijanja mogu smanjiti vlažnost zraka i ubrzati ispravanje suza, što uzrokuje simptome suhog oka.
 • Rad na računalu. Prilikom rada na računalu ili pri korištenju pametnih telefona, učestalost treptanja je značajno smanjena, što dovodi do bržeg isparavanja suza i povećanja simptoma suhog oka.
 • Nošenje kontaktnih leća. Iako su kontaktne leće u današnje vrijeme iznimno udobne za nošnje, ponekad mogu uzrokovati povećavanje simptoma suhog oka.
 • LASIK. Laserska korekcija vida, kao i drugi refraktivni zahvati, ponekad mogu uzrokovati suho oko. U većini slučajeva, simptomi suhog oka nakon LASIK-a su privremeni, te nestaju nekoliko tjedana nakon zahvata.
 • Lijekovi. Mnogi lijekovi koji se izdaju na recept, ali također i lijekovi koji se nalaze u slobodnoj prodaji, povećavaju rizik nastanka sindroma suhog oka.
 • Starenje. Sindrom suhog oka se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali postaje češći u starijoj životnoj dobi, posebno nakon 50. godine života.
 • Menopauza. Žene nakon menopauze su pod većim rizikom od nastanka sindroma suhog oka naspram muškaraca iste životne dobi.
 • Pušenje. Pušenje povećava simptome suhog oka, ali je također povezano i s ozbiljnijim očnim problemima, uključujući makularnu degeneraciju, katarakte i uveitis.

Kako olakšati simptome suhog oka?

Osnovu terapije suhog oka čine umjetne suze koje nadomještaju nedostatke prirodnih suza u smislu volumena, elektrolita, podmazivanja, te time održavaju stabilnost suznog filma.

Blink® contacts kapi

Blink® contacts kapi koriste se za trenutno osvježenje umornih očiju, te za ublažavanja osjećaja suhoće očiju. Prikladne su kod nošenja svih vrsta kontaktnih leća, rada na računalu, boravka u klimatiziranim prostorima i sl. Sadrži natrijev hijaluronat (hijaluronska kiselina je sastavni dio oka, kože, zglobova) koji stabilizira suzni film.

Blink Intensive kapi za oči

Blink® intensive kapi

Blink® intensive kapi su namijenjene osobama koje pate od sindroma suhog oka. Budući da su izrazito hipotonične djeluju direktno na sam mehanizam nastanka suhog oka koji je definiran povećanom osmolarnošću suznog filma. Naime, uslijed dehidracije u suzama se povećava koncentracija otopljenih tvari što rezultira izvlačenjem vode iz stanica susjednih tkiva, dovodeći tako do mogućeg oštećenja tkiva očne površine, upalnih promjena te daljnjeg pogoršanja simptoma suhog oka. Također sadrži natrijev hijaluronat koji u kombinaciji s polietilen glikolom održava vlažnost oka, a time pruža dugotrajno olakšanje za osjećaj iritacije i suhoće očiju.

Blink® kapi za oči imaju fotosenzibilni konzervans OcuPure® koji štiti kapi u bočici od kontaminacije, ali zahvaljujući razgradnji prilikom kapanja ne dolazi u kontakt s očnom površinom.

Blink® refreshing sprej

Blink® refreshing sprej može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s Blink® kapima za oči. To su prve umjetne suze u spreju koji se aplicira na otvoreno oko u obliku fine maglice, čija je nježna i biokompatibilna formula bazirana na hijaluronskoj kiselini. Omogućava trenutno i lako osvježenje i hidrataciju očiju u svim situacijama (na poslu, autu, putovanjima, sportskim aktivnostima, izlascima i sl). Sprej je bez mirisa te se može koristiti pri nošenju kontaktnih leća i “make-upa”.

Blink refreshing sprej, blink sprej, sprej za oči

Blink® proizvode za njegu očiju potražite u svim boljim optikama i ljekarnama.

51 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

15 + osamnaest =

Back to top button