Kontaktne leće i suhe oči

kontaktne leće za suhe oči, leće za suho oko, kontaktne lece za suhe oci

Najčešći problem s kojim se susreću nosioci kontaktnih leća je osjećaj suhoće oka, osjećaj pijeska u očima, peckanja – ukratko, riječ je o sindromu suhog oka. Sindrom suhog oka je česta pojava i kod nosioca kontaktnih leća i kod osoba koji ne koriste leće.

Na sreću, ukoliko imate sindrom suhog oka, a nosite kontaktne leće, u današnje vrijeme postoje različiti proizvodi za njegu kontaktnih leća i leće prilagođene takvim korisnicima. Prava kombinacija tih proizvoda može poboljšati udobnost vaših kontaktnih leća. 

U principu ne postoje posebne leće za sindrom suhog oka, ali određene leće mogu smanjiti osjećaj suhoće. Također mogu pomoći kapi za ovlaživanje oka, primjerene za korisnike kontaktnih leća. Njihova je funkcija da vlaže, štite, održavaju površinu oka, te pomažu kod obnove suznog filma i na taj način smanjuju osjećaj peckanja, crvenilo i zamagljen vid.

Rješavanje problema počinje posjetom specijalista za kontaktne leće, koji će procijeniti koji je uzrok suhoće oka i neudobnosti kontaktnih leća, te utvrditi najbolje riješenje za povećanje udobnosti vaših leća. Ponekad se nosioci kontaktnih leća ne žele požaliti na neudobnost svojih leća, iz straha da će im biti rečeno da više ne mogu nositi kontaktne leće. U današnje vrijeme ipak postoji mnogo kombinacija i rješenja za ovaj problem, tako da je mala vjerojatnost da će vam biti zabranjeno korištenje kontaktnih leća.

Postotak vode u kontaktnim lećama

Meke kontaktne leće su izrađene od kombinacije hidrofilnih (“voda – voli”) polimera koji sadrže vodu kako bi leće bile vlažne i udobne. Postotak sadržaja vode mekih kontaktnih leća može varirati – od oko 38% do 79 %.

Intuitivno, možda mislite da ukoliko vaše leće sadrže više vode da će biti udobnije, zapravo je suprotno istina. Odgovarajuća leća za suho oko je u većini slučajeva ona koja sadrži niži postotak vode. Kontaktne leće sa visokim sadržajem vode mogu brže izgubiti određeni postotak vlažnosti, zbog vanjskih utjecaja.

Također, ukoliko su vaše oči suhe i nosite leće sa visokim postotkom vode, leće mogu odvoditi suze iz oka u cilju da ostanu hidratizirane, ali na taj način povećavaju suhoću očiju. Ukoliko je to slučaj, vaš specijalist za kontaktne leće vam može preporučiti kontaktne leće sa manjim postotkom vode.

Silikon-hidrogel kontaktne leće za suhe oči

Silikon-hidrogel kontaktne leće su na tržištu relativno nova vrsta materijala mekih kontaktnih leća s visokom propusnosti kisika. Riječ je o karakteristici koja je dobra za vašu rožnicu, kojoj je potrebna visoka razina kisika da bi održavala zdravlje očiju i dobar vid.

Silikon-hidrogel kontaktne leće obično sadrže niži postotak vode, tako da su u većini slučajeva idealno riješenje za nosioce sa sindromom suhog oka.

Ukoliko ste se suočili sa suhoćom oka sa hidrogel mekim kontaktnim lećama, posavjetujte se sa očnim specijalistom o promjeni tipa leća na silikon-hidrogel kontaktne leće.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. Ines Galoić napisao:

  Već dvije godine muku mučim s kontaktnim lećama i suhim očima. Napokon sam dobila jasan odgovor koje su kontaktne leće za suhe oči…

 2. nina simone napisao:

  da, i meni su stvari sad jasnije..Kad potrosim zadnje lece idem u doktora po savjet i nadam se po nove,bolje lece:)

 3. Marijan33 napisao:

  Uvik san mislija da ako leca ima vise vode da ce bit udobnija,a ko bi reka da je suprotno.nema logike al dobro

 4. Deni napisao:

  Meni su oči sa Silikon-hidrogel lećama puno suše nego sa hidrogel lećama, tako da u mojem slučaju to da niži postotak vode = vlažnije oči ne drži vodu. Inače imam dosta suhe oči.

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   moguće da vam ne odgovara konkretni model kontaktne leće od silikon-hidrogel materijala. Ukoliko imate suhe oči svakako bi bilo preporučljivo preći na silikon-hidrogel leće. Posavjetujte se s vašim oftalmologom/optometristom vezano za druge modele leća od silikon-hidrogel materijala.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!