Što učiniti kada leća zapne u oku?

kako izvaditi leću iz oka

Svim nosiocima prije ili kasnije kontaktna leća zapne u oku. Ukoliko naučite pravilan način uklanjanja leće iz oka u takvim situacijama, ovo više neće predstavljati veliki problem.

I ne brinite – kontaktna leća se ne može zagubiti iza oka. Može samo zapeti ispod vjeđe ili u kutu oka.

>> Kako pravilno staviti kontaktne leće?

Kako izvaditi meku kontaktne leću iz oka?

Ukoliko vam kontaktna leća zapne u oku prvi korak je temeljito pranje ruku. Nakon toga odredite položaj kontaktne leće u oku.

Ako meka kontaktna leća zapne u oku obično je pravilno smještena na centralnom dijelu oka – rožnici, ali teško ju je ukloniti, jer se vjerojatno osušila. Ovo se najčešće događa kada zaspete s vašim kontaktnim lećama. U ovom slučajnu isperite oči s nekoliko kapi sterilne fiziološke otopine, višenamjenske otopine za dezinfekciju mekih kontaktnih leća ili s kapima za oči. Zatim zatvorite oči, nježnim pokretima masirajte gornju vjeđu dok ne osjetite pomak kontaktne leće.

Ukoliko leća ostaje na mjestu ponovite ispiranje nekoliko puta, trepnite nakon svakog ispiranja kako bi se leća pomakla. Ponavljate radnju nekoliko puta. Navedeni proces može trajati i do 15 minuta, sve dok leća ne postane dovoljno hidratizirana kako bi se pomakla sa mjesta. Kada ste leću uspješno pomakli, možete ju jednostavno ukloniti s oka.

U slučaju da nakon skidanja kontaktne leće i dalje osjećate suhoću ili nadraženost očiju, a kapi za oči (umjetne suze) ne pomažu, posjetite oftalmologa. Navedene poteškoće mogu biti znak abrazije rožnice za čije je tretiranje potrebna liječnička pomoć.

>> Kontaktne leće i suhe oči

Ako je leća zapela, a ne nalazi se u centralnom dijelu oka, usmjerite pogled suprotno od mjesta na kojem pretpostavljate da se leća nalazi. Na primjer, ukoliko mislite da je kontaktna leća zapela ispod gornje vjeđe pogled usmjerite prema dolje. Nježno masirajte kapak i trepnite nekoliko puta uzastopno kako bi se leća smjestila na centralni dio oka. Nakon toga uklonite leću.

Ako je leća zapela u kutu oka, iza očne vjeđe, pokušajte staviti novu kontaktnu leću na oko. Nakon toga trepnite nekoliko puta. Na ovaj način će nova kontaktna leća doći u kontakt sa starom i “izvući” ju na centralni dio oka. Nakon toga uklonite leću.

Kako izvaditi polutvrdu kontaktnu leću iz oka?

Kako izvaditi leću, kako izvaditi kontaktnu leću iz okaUkoliko polutvrda plinopropusna leća zapne u oku, tehnike uklanjanja se razlikuju. Izbjegavajte masažu očne vjeđe, jer polutvrda leća može oštetiti površinske dijelove oka.

Ako je leća zapela na predjelu bjeloočnice, prstima lagano pritisnite vanjski – rubni dio leće kako bi istisnuli zrak između leće i bjeloočnice.

Druga opcija je korištenje specijalne pumpice za uklanjanje polutvrdih leća, koju možete pronaći u optikama ili drogerijama. Pumpicu lagano pritisnite na sredinu kontaktne leće koja će leću uspješno ukloniti iz oka.

Ukoliko vam nijedna od navedenih tehnika ne pomaže u uklanjanju leće iz oka posjetite vašeg liječnika koji će vam pomoći u rješavanju problema.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. Hrvoje Banožić napisao:

  Hrvoje Banožić pa prčkaš dok ne izađe

 2. Hrvoje Banožić napisao:

  pa prčkaš dok ne izađe

 3. Nina napisao:

  Što učiniti kad komadić leće se odlomi pa ostane u oku? Zaspala sam s lećama, kad sam se probudila standardno žuljanje pa sam ih htjela izvaditi.. i potrgam jednu. Komadić mi je ostao u oku i sad žulja, a ne mogu vidjeti gdje je

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   kada dođe do pucanja leće u oku potrebno je posjetiti oftalmologa. Nekada komadić leće sam izađe iz oka ukoliko se nakapa obilno umjetnih suza u oko, ali često ga oftalmolog treba pronaći na mikroskopu i izvaditi. Nemojte spavati s lećama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. Lorena napisao:

  Kako znam da mi je leća zapela u oku? Pokušavala sam ju izvadit i nema mi je u centru oka, ali je nigdje ne mogu naći i u oku je ne vidim niti išta osjećam. Pokušala sam trljali lagano, ali nisam ništa osjetila.Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!