Što učiniti kada leća zapne u oku?

Zanima vas kako izvaditi leću iz oka? Svim nosiocima prije ili kasnije kontaktna leća zapne u oku. Ukoliko naučite pravilan način uklanjanja leće iz oka u takvim situacijama, to više neće predstavljati veliki problem.
0 Shares

I ne brinite – kontaktna leća se ne može zagubiti iza oka. Može samo zapeti ispod vjeđe ili u kutu oka.

Možda vas zanima: Kako pravilno staviti kontaktne leće?

Kako izvaditi meku kontaktne leću iz oka?

Ukoliko vam kontaktna leća zapne u oku, prvi korak je temeljito pranje ruku. Nakon toga odredite položaj kontaktne leće.

Kada meka kontaktna leća “zapne”, najčešće je pravilno smještena na centralnom dijelu oka – rožnici, ali teško ju je ukloniti jer se vjerojatno osušila. Ovo se najčešće događa kada zaspete s kontaktnim lećama. U tom slučajnu isperite oči s nekoliko kapi sterilne fiziološke otopine, višenamjenske otopine za dezinfekciju mekih kontaktnih leća ili s kapima za oči. Zatim zatvorite oči, nježnim pokretima masirajte gornju vjeđu dok ne osjetite pomak kontaktne leće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Ukoliko leća ostaje na mjestu ponovite ispiranje nekoliko puta, trepnite nakon svakog ispiranja kako bi se leća pomakla. Ponavljate radnju nekoliko puta.

Navedeni proces može trajati i do 15 minuta, sve dok leća ne postane dovoljno hidratizirana kako bi se pomakla sa mjesta. Kada ste leću uspješno pomakli, možete ju jednostavno ukloniti iz oka.

U slučaju da nakon skidanja kontaktne leće i dalje osjećate suhoću ili nadraženost očiju, a kapi za oči (umjetne suze) ne pomažu, posjetite oftalmologa. Navedene poteškoće mogu biti znak abrazije rožnice za čije je tretiranje potrebna liječnička pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Ako je leća zapela, a ne nalazi se u centralnom dijelu oka, usmjerite pogled suprotno od mjesta na kojem pretpostavljate da se leća nalazi. Na primjer, ukoliko mislite da je kontaktna leća zapela ispod gornje vjeđe pogled usmjerite prema dolje. Nježno masirajte kapak i trepnite nekoliko puta uzastopno, kako bi se leća smjestila na centralni dio oka. Nakon toga uklonite leću.

Ako je leća zapela u kutu oka, iza očne vjeđe, pokušajte staviti novu kontaktnu leću na oko. Nakon toga trepnite nekoliko puta. Na ovaj način će nova kontaktna leća doći u kontakt sa starom i “izvući” ju na centralni dio oka. Nakon toga uklonite obje leće.

kako izvaditi leću
Foto: Shutterstock

Kako izvaditi polutvrdu kontaktnu leću iz oka?

Ukoliko polutvrda plinopropusna leća zapne u oku, tehnike uklanjanja se razlikuju. Izbjegavajte masažu očne vjeđe, jer polutvrda leća može oštetiti površinske dijelove oka.

Ako je leća zapela na predjelu bjeloočnice, prstima lagano pritisnite vanjski – rubni dio leće kako bi istisnuli zrak između leće i bjeloočnice.

Druga opcija je korištenje specijalne pumpice za uklanjanje polutvrdih leća, koju možete pronaći u optikama ili ljekarnama. Pumpicu lagano pritisnite na sredinu kontaktne leće, i jednostavno je uklonite iz oka.

Ukoliko vam nijedna od navedenih tehnika ne pomaže u uklanjanju leće iz oka, posjetite vašeg optometrista ili oftalmologa koji će vam pomoći u rješavanju problema.

Pročitajte sljedeće:

Kontaktne leće – Ultimativni vodič za početnike!

Tekst objavljen 08/10/2013, posljednja izmjena 30/10/2021.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

4 Komentara

 1. Što učiniti kad komadić leće se odlomi pa ostane u oku? Zaspala sam s lećama, kad sam se probudila standardno žuljanje pa sam ih htjela izvaditi.. i potrgam jednu. Komadić mi je ostao u oku i sad žulja, a ne mogu vidjeti gdje je

  1. Poštovana,

   kada dođe do pucanja leće u oku potrebno je posjetiti oftalmologa. Nekada komadić leće sam izađe iz oka ukoliko se nakapa obilno umjetnih suza u oko, ali često ga oftalmolog treba pronaći na mikroskopu i izvaditi. Nemojte spavati s lećama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Kako znam da mi je leća zapela u oku? Pokušavala sam ju izvadit i nema mi je u centru oka, ali je nigdje ne mogu naći i u oku je ne vidim niti išta osjećam. Pokušala sam trljali lagano, ali nisam ništa osjetila.

  1. Poštovana,

   vjerojatno je ispala, ali je moguće i da se pomakla ispod gornjeg kapka, svakako posjetite oftalmologa.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

15 − tri =

Back to top button