Kako se riješiti strahova od nošenja kontaktnih leća?

strah od leca, strah od leće

Mnogi nositelji naočala imaju neopravdane strahove prema kontaktnim lećama, koje bi im u konačnici pružile ugodniji životni stil. Većina tih strahova su povezana sa stavljanjem ili skidanjem kontaktne leće, te osjećajem stalne prisutnosti leće u oku. Ovi strahovi su prirodni i vjerujete nam niste jedini.

Ovaj članak bi trebao pomoći ukloniti neke od strahova i predložiti moguća rješenja da ih prevladate.

Bojite se dodirnuti oči?

Najčešći strah povezan s kontaktnim lećama je upravo ovaj. No ovo se bez problema prevlada praksom. Prilikom stavljanja leće pogledajte gore, a leću umetnite s donje strane. Nakon što je leća umetnuta, pogledajte dolje kako bi leća prekrila rožnicu. Mnogi novi nositelji kontaktnih leća se boje ozljede prilikom stavljanja ili skidanja leće, ali u praksi je taj strah neopravdan.

Što ako leću stavim nepravilno?

Neki nositelji su zabrinuti da će leću prilikom stavljanja u oko staviti na pogrešno mjesto. Nema osnove za strahove ovakve vrste. Kontaktne leće su dizajnirane na način da su nakon umetanja i nekoliko treptaja na “pravom” mjestu, tj. prekrivaju rožnicu.

strah od leće, strah od leća

Što ako se leća zagubi iza oka?

Navedeni strah je potpuno razumljiv, ali srećom neopravdan. Kontaktna leća se ne može zagubiti negdje iza očne jabučice. Građa našeg oka jednostavno to ne dozvoljava. Naime, bjeloočnicu pokriva tanka membrana (spojnica) koja se proteže ispod očne vjeđe, tako da se leća najdalje tu može zadržati.

Bojite se infekcije oka?

Velik broj ljudi se boji mogućih infekcija povezanih s korištenjem kontaktnih leća. Nastanak infekcije možete eliminirati pravilnom njegom kontaktnih leća, redovitim čišćenjem, dezinfekcijom i ispiranjem. Važno je temeljito pranje i sušenje ruku prije rukovanja s lećama. Također je od velike važnosti izbjegavanje kontakta s vodom dok nosite leće (tuširanje, bazeni, rijeke itd.). Voda je nositelj bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu izazvati infekcije oka.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!