Kontaktne leće – Ultimativni vodič za početnike!

Pitate se koje su kontaktne leće najbolje za vašu dioptriju, način života ili budžet? Za početak je potrebno reći da kupnja kontaktnih leća bez prethodnog pregleda i stručnog savjetovanja sa specijalistom znači kockanje sa zdravljem očiju. Kontaktna leća je strano tijelo u oku, te je za zdravo i sigurno nošenje nužno obaviti specijalistički pregled za kontaktne leće. U nastavku vam donosimo najdetaljniji vodič s istaknutim prednostima i nedostacima svih vrsta kontaktnih leća.
0 Shares

Sadržaj:

 1. Kako kontaktne leće funkcioniraju?
 2. Koji period nošenja odabrati?
 3. Koji materijal odabrati?
 4. Različito dizajnirane kontaktne leće
 5. Specijalne kontaktne leće
 6. Meke ili polutvrde kontaktne leće?
 7. Koje su kontaktne leće idealne baš za mene?
 8. Kako održavati kontaktne leće?
 9. Problemi s kontaktnim lećama

Ako kupujete kontaktne leće na svoju ruku bez odrađenog pregleda, ne postoji garancija da će vam nove leće odgovarati. U najgorem slučaju, neodgovarajuća leća može oštetiti oko. Dakle, prije svakog isprobavanja novog tipa kontaktnih leća iznimno je preporučljivo obaviti pregled kod optometrista ili oftalmologa.

1. Kako kontaktne leće funkcioniraju?

Kontaktne leće su minijaturne dioptrijske leće koje se nose direktno na oku. Dizajnirane su za korekciju svih refrakcijskih pogrešaka oka:

 • kratkovidnost ili miopija,
 • dalekovidnost ili hipermetropija,
 • astigmatizam,
 • staračka dalekovidnost ili prezbiopija.

Leće su izvrstan izbor za gotovo sve koji trebaju korekciju vida i ne žele stalno nositi dioptrijske naočale ili se podvrgavati LASIK operaciji skidanja dioptrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

One funkcioniraju slično kao i obične dioptrijske naočale – lome i fokusiraju svjetlost na mrežnicu, kako bismo postigli jasniji vid. Budući da se nose direktno na oku, prirodno se kreću s našim pogledom, te pružaju šire vidno polje od naočala. To je samo jedna od prednosti koje kontaktne leće imaju u odnosu na naočale.

2. Koji period nošenja odabrati?

Prvo pitanje pri odabiru odgovarajućih kontaktnih leća bi trebalo biti koliko često i pri kakvim aktivnostima želimo nositi leće? Odgovor na ovo pitanje rezultira izborom leća po periodu njihovog trajanja i učestalosti nošenja.

Jednodnevne kontaktne leće

Jednodnevne meke kontaktne leće su leće s planiranim periodom nošenja od jednog dana. To znači da se nose tokom dana, a nakon skidanja se bacaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Najzdraviji su izbor nošenja kontaktnih leća, jer se tokom jednog dana nošenja na leći ne stignu stvoriti naslage proteina i lipida. Naslage mogu biti uzrok ne samo iritacije oka, već i upale spojnice, te netrpeljivosti leće u oku. Zbog toga se jednodnevne leće preporučuju nosiocima koji pate od očnih alergija. Također, ako leće planirate nositi samo povremeno, npr. pri tjelesnim aktivnostima, posebnim prigodama ili npr. na godišnjem odmoru, ove leće su najbolji izbor.

Još jedna prednost jednodnevnih leća je što ne trebaju dodatnu njegu. Jednostavno ih stavite u oko i nakon skidanja bacite. Ne zahtijevaju svakodnevno čišćenje i odlaganje u otopinu tokom noći.

Najveći nedostatak je cijena. Naime, ako planirate nositi jednodnevne leće svaki dan, u prosjeku su 3 puta skuplje od dvotjednih ili mjesečnih leća. Ali ako ih planirate nositi samo 2-3 puta tjedno, onda razlike u cijeni nema.

Dvotjedne kontaktne leće

Dvotjedne meke leće traju 14 dana od trenutka otvaranja. Nakon svakog skidanja potrebno ih je očistiti i ostaviti u otopini tokom noći. Dvotjedne leće su pogodne kako za svakodnevno nošenje, tako i za povremeno nošenje, kada ih npr. želimo zamijeniti dioptrijskim naočalama.

Neki modeli dvotjednih leća se nakon odobrenja specijaliste mogu nositi ne samo preko dana, već kontinuirano, bez skidanja tokom dana i noći. Period nošenja se tada smanjuje za pola, u ovom slučaju na jedan tjedan. Ipak, kontinuirano nošenje kontaktnih leća u praksi se izbjegava, zbog mogućih komplikacija.

Cijene dvotjednih leća su u pravilu iste kao i cijene mjesečnih leća, ali se za isti period nošenja dobije duplo više komada leća.

leće za vid
Foto: Shutterstock

Mjesečne kontaktne leće

Mjesečne meke kontaktne leće možete nositi svaki dan 30 dana od otvaranja, prije nego što ćete morati prijeći na novi par. Mjesečne leće se nose tokom dana, a navečer ih je potrebno skinuti, očistiti i ostaviti u otopini tokom noći dok spavate.

Mjesečne leće su na dodir nešto tvrđe od jednodnevnih ili dvotjednih leća, jer su izrađene da traju dulje. To naravno ne utječe na udobnost nošenja. Štoviše, mnogim nosiocima će mjesečne leće biti udobnije od dvotjednih ili jednodnevnih. Sve ovisi o parametrima oka.

Također, postoje neki modeli mjesečnih leća koji se nakon odobrenja specijalista mogu nositi kontinuirano i danju i noću bez skidanja, a s nekim modelima se može povremeno prespavati. Unatoč činjenici da su određeni modeli mjesečnih kontaktnih leća odobreni za “produljeno nošenje”, ostavljanje kontaktnih leća u očima tokom spavanja dramatično povećava rizik od infekcija oka. Učinite uslugu očima i izvadite leće prije spavanja.

Godišnje kontaktne leće

Godišnje kontaktne leće se nose tokom dana u vremenskom periodu od jedne godine, a preko noći se ostavljaju u otopini. Praksa godišnjih leća se uglavnom primjenjuje kod tvrdih i polutvrdih kontaktnih leća, ali i kod nekih modela mekih leća izrađenih od hidrogel materijala.

Ove leće su zbog svoje dugotrajnosti najčešće jeftiniji izbor od dnevnih, dvotjednih i mjesečnih kontaktnih leća.

kontaktne leće
Foto: Shutterstock

3. Materijal kontaktnih leća

Materijal kontaktne leće je njena najvažnija karakteristika. O materijalu ovisi koliko je leća ugodna, fleksibilna i zdrava za nošenje. Materijal je često presudna stvar za udobnost leće kod konkretnog nosioca.

Danas su meke leće prema materijalima podijeljene u dvije skupine, koje se razlikuju u sadržaju vode i propusnosti kisika. Voda čini leću mekšom i udobnijom, a prolaz kisika je iznimno važan za zdravlje rožnice oka.

Materijal mekih kontaktnih leća – hidrogel

Od ovog materijala su uglavnom izrađeni stariji modeli mekih kontaktnih leća. Hidrogel ima sposobnost privući i vezati na sebe vodu. Takve leće imaju vrlo dobru površinsku vlažnost; suze se ravnomjerno rasprostiru i stvaraju osjećaj vlažne i udobne kontaktne leće.

Voda također djeluje kao prenosioc kisika kroz kontaktnu leću, a time je nažalost ovdje propusnost kisika vrlo ograničena. U usporedbi sa silikon-hidrogelom, propusnost kisika je vrlo niska. S većim sadržajem vode također pada i fleksibilnost, leća je meka i savitljiva, ali i krhka, te sklonija oštećenjima.

Materijal mekih kontaktnih leća – silikon-hidrogel

Silikon je naravno – vodootporan materijal. Veliki problem za proizvođače je bio povezati dijelove hidrofobnih silikona s hidrofilnim hidrogelovima, kako bi se osigurala površinska vlažnost potrebna za ugodno nošenje. Ukupni sadržaj vode u leći je niži nego u hidrogel leći (hidrogel leća sadrži oko 55 do 75 % vode, silikon-hidrogel leća oko 25 do 50 %).

Silikon značajno povećava propusnost kisika, ali silikon-hidrogelovi su zbog manje vlažnosti skloniji nakupljanju masnih naslaga. No, danas postoje silikon-hidrogelovi najnovije generacije, koji spajaju sve kvalitete oba materijala, te leća tako ima visoku propusnost kisika i visoki postotak vode.

Materijal polutvrdih kontaktnih leća

GP leće, također nazivane RGP, plinopropusne ili polutvrde leće, izrađene su od trajne plastike koja ne sadrži vodu. Prednost ovog materijala je što leće zadržavaju svoj oblik i nakon treptanja, te tako pružaju oštriji vid.

S obzirom da ne sadrže vodu, naslage proteina i lipida se ne nakupljaju na leći, što je jako bitno za zdravlje samog oka. Još jedna prednost je propusnost kisika koja je kod ovog materijala iznimno visoka.

Materijal tvrdih kontaktnih leća

Tvrde leće su izrađene od krutog plastičnog materijala koji se zove PMMA i koji ne propušta kisik do oka. Ove leće su zamijenjene GP lećama, te se danas rijetko prepisuju.

naočale i lece
Foto: Shutterstock

4. Različito dizajnirane kontaktne leće

Na tržištu su dostupni različiti oblici kontaktnih leća koji ispravljaju određene refrakcijske pogreške oka:

 • Sferne kontaktne leće su leće s kojima se najčešće susrećemo. Ove leće ispravljaju kratkovidnost i dalekovidnost.
 • Torične kontaktne leće ispravljaju astigmatizam u kombinaciji s kratkovidnošću i dalekovidnošću.
 • Bifokalne kontaktne leće imaju dvije različite zone. Jedna za blizinu, druga za daljinu, te ispravljaju presbiopiju (staračku dalekovidnost).
 • Progresivne ili multifokalne kontaktne leće su u praksi zamijenile bifokalne kontaktne leće. Radi se o mekim kontaktnim lećama koje korigiraju vid na daljinu i blizinu. Dakle, s jednom lećom je moguće postići korekciju svih refrakcijskih pogrešaka oka; kratkovidnosti ili dalekovidnosti, astigmatizma i staračke dalekovidnosti.
 • Ortokeratologičke kontaktne leće su posebno dizajnirane leće, koje se nose samo preko noći, te svojom strukturom privremeno mijenjaju oblik rožnice, a time i dioptrijsku jakost oka.

5. Specijalne kontaktne leće

 • Kontaktne leće u boji. Radi se o mekim lećama koje su najčešće izrađene od starijeg hidrogel materijala, s niskom propusnošću kisika. Leće u boji mogu pojačati prirodnu boju vaših očiju (npr. plavu u još plaviju) ili u potpunosti promijeniti postojeću boju očiju (npr. smeđu u plavu).
 • Crazy kontaktne leće. Nazivaju se također i kozmetičke, kazališne ili filmske leće. Crazy kontaktne leće u potpunosti mijenjaju izgled šarenice oka, pa tako možete imati mačje ili vampirske oči, odnosno potpuno originalan izgled. Ove leće su bez dioptrije, obično su jednokratne, te se nakon skidanja bacaju.
 • Protetske kontaktne leće. Koriste se u terapeutske svrhe. Dizajnirane su kako bi nadomjestile izgled prirodne šarenice nakon traume oka.
 • Kontaktne leće s UV zaštitom. Sve više proizvođača mekih kontaktnih leća nude UV filter. Ove leće štite oči od štetnog ultraljubičastog zračenja, koje može izazvati očnu mrenu (kataraktu), te ostale očne probleme. Iz razloga što kontaktne leće ne pokrivaju cijelu površinu oka, ipak je potrebno dodatno zaštititi oči sunčanim naočalama.
 • Fotoosjetljive kontaktne leće. Danas su dostupne kontaktne leće koje tamne na suncu, a u zatvorenim prostorima postaju svjetlije. Svrha ovih leća je smanjiti osjetljivost na jaku sunčevu svjetlost i pružiti zaštitu od štetnog ultraljubičastog zračenja.
 • Hibridne kontaktne leće. Ove leće imaju centralni dio izrađen od materijala polutvrde kontaktne leće, dok je vanjski dio koji prekriva rožnicu izrađen od materijala meke leće. Na taj način je omogućena izvrsna vidna oštrinu, ali i udobnost. Najčešće se propisuju kod keratokonusa, deformacije rožnice koja uzrokuje visoki astigmatizam.
 • Skleralne kontaktne leće. Riječ je o plinopropusnim kontaktnima lećama s velikim promjerom, koje pokrivaju cijelu vanjsku površinu oka.
kontaktne leće u boji
Foto: Shutterstock

6. Meke ili polutvrde kontaktne leće?

I jedne i druge kontaktne leće imaju svoje prednosti i nedostatke.

Prednosti mekih kontaktnih leća

Na meke leće se lako naviknuti. Početna udobnost je znatno veća nego kod polutvrdih leća. Većina nosioca zaboravi na njih već nakon 10 minuta nošenja. Ako svoje meke leće ne nosite tjedan dana, i dalje će vam biti udobne kada ih ponovno stavite tjedan dana kasnije.

Osim toga, meke leće su veće i obično se manje kreću na oku, što znači da su stabilnije i stoga su idealne za sportove, posebno za sportove s rizikom od udara. U slučaju prodora prašine ili stranog tijela ispod leće, osjećaj nelagode je bitno manji nego kod polutvrdih leća.

Nošenje mekih leća ne deformira rožnicu, što nije slučaj s polutvrdim lećama.

Nedostaci mekih kontaktnih leća

Kao nedostatak mekih kontaktnih leća možemo navesti njihovo kraće trajanje i teže manipuliranje za nosioce početnike. Imaju slabiju propustnost kisika od polutvrdih leća, te se u većini slučajeva ne proizvode u iznimno visokim dioptrijskim vrijednostima. Nošenje mekih leća je obično skuplje od nošenja polutvrdih leća.

Nosioci koji pate od očnih alergija bi mogli imate više poteškoća s mekim kontaktnim lećama, kao i nosioci sa sindromom suhog oka.

Prednosti polutvrdih kontaktnih leća

Polutvrde leće zadržavaju svoj oblik prilikom treptaja, što zauzvrat pruža oštriji vid. Izuzetno su izdržljive i ne mogu se lako poderati. Za razliku od mekih kontaktnih leća, polutvrde leće nisu izrađene od materijala koji sadrži vodu, pa se proteini i lipidi iz suza ne lijepe na leće. Mogu trajati godinama ako se pravilno održavaju i ako ne dođe do promjene u dioptrijskom nalazu.

Zbog svoje tvrde strukture, polutvrde leće često pružaju bolju vidnu oštrinu od mekih kontaktnih leća, pogotovo u slučaju visokih dioptrija i astigmatizma.

Nedostaci polutvrdih kontaktnih leća

Za razliku od mekih kontaktnih leća koje su gotovo pa trenutno udobne, polutvrde leće zahtijevaju razdoblje prilagodbe prije nego postanu ugodne za nošenje. Da biste postigli maksimalnu udobnost s polutvrdim lećama, morati ih nositi redovno (iako ne nužno svaki dan).

Uz to, budući da su polutvrde leće manje veličine od mekih, veći je rizik da se leća pomakne s rožnice tijekom sporta ili drugih aktivnosti. S obzirom da su ove leće dizajnirane da se kreću po rožnici sa svakim treptajem, veći je rizik da prašina i krhotine uđu ispod leće, uzrokujući nelagodu ili moguću abraziju rožnice.

7. Koje su kontaktne leće idealne baš za mene?

Odgovarajuće kontaktne leće moraju pružati idealnu vidnu oštrinu i korigirati postojeće refrakcijske pogreške oka, kao što su kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam. Također moraju odgovarati zakrivljenosti vašeg oka. Zakrivljenost prednje plohe rožnice mora odgovarati zakrivljenosti zadnje plohe kontaktne leće. Ta zakrivljenost se naziva baza leće.

Važan parametar je i veličina leće, tj. dijametar. Pravilnim omjerom baze i dijametra leće vaš specijalist bira idealnu kontaktnu leću za vaše potrebe. Presudnu ulogu u odabiru može imati i režim izmjene leća, pa tako postoje leće koje se koriste za dnevno i produženo nošenje. Izmjena leća može biti dnevna, 14 dnevna, mjesečna, tromjesečna ili godišnja.

Kada vi i vaš specijalist za vid odlučite koja je idealna leća za vas, dobivate recept za kontaktne leće u kojem su navedeni svi parametri potrebni za naručivanje leće.

8. Kako održavati kontaktne leće?

Njega za kontaktne leće uključuje čišćenje, dezinficiranje i čuvanje kontaktnih leća. Prije puno godina koristila se posebna tekućina za čišćenje, posebna za čuvanje i dezinfekciju. Danas postoje višenamjenska rješenja, što znači da jedan proizvod čisti, dezinficira, te se koristi za pohranu leća.

Neki nosioci su osjetljivi na konzervanse u višenamjenskim tekućinama, te je za njih najbolje rješenje upotreba hidrogen peroksida za održavanje kontaktnih leća.

Naravno, ukoliko želite možete izbjeći proces čišćenja, dezinficiranja i čuvanja kontaktnih leća jednostavnim načinom – odabirom jednodnevnih kontaktnih leća.

9. Problemi s kontaktnim lećama

Ljudi različito reagiraju na različite vrste materijala kontaktnih leća i tekućine za njegu kontaktnih leća.

Također, ispravni “parametri” odabrane kontaktne leće – kao što su dioptrija, promjer i zakrivljenost (baza) – mogu biti potvrđeni tek nakon uspješnog perioda nošenja leće. To osobito vrijedi za složenije aplikacije kontaktnih leća koji uključuju dodatne parametre, kao što su leće za astigmatizam, bifokalne ili multifokalne kontaktne leće.

Ukoliko su vam leće prilikom nošenja neudobne ili ne omogućavaju idealnu vidnu oštrinu, potrebno je ponoviti pregled i promijeniti leće.

U današnje vrijeme je dostupno više varijanti kontaktnih leća koje omogućavaju udobnost, odličnu vidnu oštrinu i što je najvažnije zdravlje očiju. Ako su vaše leće neudobne ili ne pružaju željenu vidnu oštrinu, uklonite svoje leće i posjetite očnog specijalista koji će pronaći rješenje za vaš problem.

Pročitajte sljedeće:

Kako pravilno staviti meke kontaktne leće?

Tekst objavljen 03/05/2010, posljednja izmjena 11/04/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

15 Komentara

 1. Ja svoje leće obožavam!!! Prvo su mi rekli da ne mogu nositi meke leće zbog nekakvog malog astigmatizma ali sada nosim meke leće i uživam u slobodi bez naočala :)))))

 2. Meni se činilo da neću uspjeti svladati stavljanje i skidanje leća ali nakon par dana podužeg stavljanja sam toliko izvježbala da ih sada stavim u dvije sekunde i super su mi

 3. Sad sam se sjetio kako sam u osnovnoj školi igrao nogomet s naočalama. Jao katastrofe! Zašto mi onda nije nitko preporučio kontaktne leće??!!

 4. ja sada nosim neke meke leće air optix i prepredobre su mi! čak i prespavam nekada s njima iako nebi smjela :/

 5. Ja i dalje imam problem s lećama.Nosim ih 6 dana i nisu mi baš ugodne za nošenje. Oči su mi presuhe.Koristim i Blink kapi.Oftamolog mi je pregleda oči nakon 3 dana i rekao da je sve u redu. Moje leće su air optix aqua.Možda bi trebala neke druge uzeti. ima li ‘ko savjet.

  1. Poštovani,

   ukoliko se niste naviknuli na leće, zatražite od vašeg oftalmologa da isprobate i neke druge modele (brendove) kontaktnih leća.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 6. Molim vas da mi odgovorite imam djete od 11 godina koji je sada počeo nositi naočale radi čitanja,pisanja gledanja tv,,i slč.Koliko bi stajale kontaktne leće za njega i gdje se možemo o tome informirati puno hvala unaprijed.Poštovanje..

  1. Poštovana,

   cijena leća ovisi o tipu i modelu kontaktnih leća. Informirajte se kod vašeg oftalmologa vezano za leće.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 7. Tek sam poceo nositi lece a do sad sam nosio naocale. Bio sam ma pregledu kod opticara koji mi je propisao lece iste dioptrije kao i sto su naocale. Sad me zanima da li je to uredu jer nije bas vid ostar kao sa naocalama? Napomena : opticar kaze da po novom pravilu do -4 se nista ne mijenja bilo to naocale ili lece. Kod mene je -2 naocala.
  Hvala

  1. Poštovani,

   to je točno, ali je čudno da vid nije dobar. Potrebna je kontrola liječnika da se vidi dali je možda kriva baza leće ili slično.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 8. Jako me zuljaju lece jeli moguće da se lece mogu oštetiti i ako su slikonske oprix lece hvala unaprijed

 9. Poštovani,
  Kupio sam 3 mjesečne kontaktne leće, tj. 3 para kontaktnih leća svaki par za jedan mjesec, sada me interesuje, pošto ne nosim svaki dan kontaktne leće samo kada trčim, vozim biciklo itd. konkretno u mjesec dana nosim ih 15 dana naravno preko noći ih skinem i pravilno održajem da li ovih “15 dana” za vrijeme koje nisam ih koristio mogu iskoristiti nakon mjesec dana? Jednostavno da li se računa rok trajanja leća od onog trenutka kada se otvore i kada se otvore nakon mjesec dana se moraju baciti bez obzira da li ih uopće nosio? I da li ova duga dva para leća mogu otvoriti kada ja želim npr. nakon dva mjeseca otvorim drugi par i koristim mjesec dana pa onda nakon 4 mjeseca treći par stim da je dioptrija ostala ista?
  Hvala unaprijed.

  1. Poštovani,

   mjesečne kontaktne leće vrijede 30 dana od otvaranja, neovisno o tome koliko dana ste ih nosili. Kada ćete otvoriti sljedeći par nije bitno, ukoliko je rok trajanja leća i dalje važeći.

   S obzirom da kontaktne leće ne nosite svakodnevno već povremeno, razmislite o prelasku na jednodnevne kontaktne leće.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet + 7 =

Back to top button