Dioptrijske naočale

dioptrijske naočale, naočale za vid, dioptrijske leće, kupnja dioptrijskih naočala

Kupnja dioptrijskih naočala već odavno ne funkcionira tako da u optici odaberete okvir i kažete svoju dioptriju. Ponuda naočalnih leća je široka i postoji mnogo kriterija po kojima odabrati.

Osim cijene, odlučuje na primjer i to, gdje ćete naočale nositi. Jedne karakteristike bi trebale imati naočale za rad na računalu, druge pak naočale za sportske aktivnosti itd. Vjerojatno će prvi kriterij o kojem ćete odlučivati biti materijal naočalnih leća. Dostupan je velik izbor leća od stakla, plastike i polikarbonata.

Koja je razlika u materijalima naočalnih leća?

Staklene naočalne leće su najtvrđe, najotpornije su na ogrebotine, a glavni nedostatak je veća težina i činjenica da se lakše razbiju. Plastične naočalne leće su skoro za upola lakše, gotovo su neslomive, a nakon nanošenja tvrdog sloja su također relativno otporne na ogrebotine. Ovaj tip naočalnih leća je posebno pogodan za osobe sa većom dioptrijom (zbog manje težine), te za djecu (zbog sigurnosti). Naočalne leće od polikarbonata su tanje i vrlo otporne na lomljenje, njihova cijena je međutim veća.

Debljina dioptrijske leće

Pri odabiru odgovarajućih naočalnih leća, vaš optičar će vas također pitati i koliki biste indeks loma željeli, pogotovo ako imate veću dioptriju. Stakla sa visokim indeksom loma (to vrijedi i za plastične leće), su izvrsno rješenje za one koji su prethodno morali nositi preteške naočale sa debelim staklima. Što je veći indeks loma naočalna leća je tanja.

Kakve prednosti ima antirefleksni sloj?

naočale za vid, optika naočale, dioptrijske naočale, diptrijske leće, antirefleksni sloj, vrste dioptrijskih lećaJoš jedna stavka na popisu je antirefleksni sloj. Radi vašeg ugođaja i radi vaše sigurnosti, posebno u vožnji, ovaj sloj bi trebao biti obavezan na svim vašim naočalama. Zahvaljujući nanesenom antirefleksnom sloju, naočalna leća će propustiti veći snop svjetla do oka. Na drugu stranu, taj isti sloj sprječava neugodni odsjaj od prejake rasvjete ili nadolazećih vozila. Znatno će pomoći i u uredu, pri radu na računalu.

Bojane i fotoosjetljive naočalne leće

Pri izboru naočalnih leća se također morate odlučiti, dali želite potpuno svijetle dioptrijske leće, više ili manje obojane leće, ili fotoosjetljive leće. Danas je moguće imati fotoosjetljive leće od stakla i od plastike, no uvijek se na njima preporučuje stavljanje antirefleksnog sloja (prije svega za vozače). Ako vas umara neprestano mijenjanje dioptrijskih naočala sa sunčanim, pri izlasku iz tamnih prostorija na svjetlo, onda će vas ovaj tip naočala zadovoljiti. Fotoosjetljive leće reagiraju na UV zrake, te su se proizvođači bazirali na to, da promjena svijetline leće bude brža nego što je to bio slučaj prije. Ipak, ponekad se proces može usporiti vanjskim uvjetima, kao što su temperatura (pri nižim temperaturama leće potamnjuju brže nego pri visokim temperaturama). Ako pak kupujete sunčane naočale s dioptrijskim lećama, sigurno će vas veseliti što osim sive i smeđe nijanse boje, danas možete imati takve naočale s neograničenim rasponom modernih boja. U većinu sunčanih naočala koje se nalaze u optikama, moguće je ugraditi dioptrijske leće.

Bifokalne i multifokalne naočalne leće

Kod ljudi starijih od 40 godina u velikom postotku dolazi do problema sa vidom na blizinu, neovisno o tome dali su prethodno nosili naočale za daljinu, ili ne. Taj problem se naziva staračka dalekovidnost ili presbiopija. Za ljude s staračkom dalekovidnošću su osim tradicionalnih bifokalnih naočalnih leća danas dostupne i multifokalne leće, progresivi. Prednost multifokala je to, što omogućuju postepeni prelaz vida s daljine na blizinu i obrnuto, te također poboljšavaju vid i estetski djeluju bolje. Multifokali se mogu u različitim cjenovnim rasponima izraditi u svim materijalima, debljinama i bojama.

>> Gotove naočale za čitanje – da ili ne?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. BRANKO BANIĆ napisao:

  Fotoosjetljiva stakla su odlična stvar…imate sve u jednim naočalama..Dok sam u uredu su bijela stakla, izađem na pauzu već su sunačne..toplo preporučam..isplativa investicija definitivno

 2. A. K. napisao:

  Moja baka ima one naočale s kvadratičima i za čitanje mislim,al jedino sam kod nje to vidla
  Da li jos netko od vas ima naočale stim?

 3. Marija Janković napisao:

  Da i moja majka ima te naočale sa kvadratičima,ali ja sam sebi izradila isto jedne naočale sa daljinom i blizinom ,ali bez tog dijela.Meni su stakla skorz prozirna kako da imam jednu dioptriju bez kvadratica.Malo su skuplje ,ali ljepše izgledaju.Rekli su mi u optici da skoro vise neizrađuju takve s kvadratičima.

 4. marija bilic napisao:

  bojane dioptrijske:)zakon

 5. DENIS LUČIĆ napisao:

  fotoosjetljive naocale su odlicna stvar!Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!