Dioptrijske naočale – koje vrste leća postoje i kako odabrati najbolje za sebe?

Trebate nove dioptrijske naočale? Kupnja dioptrijskih naočala već odavno ne funkcionira tako da u optici odaberete okvir i kažete svoju dioptriju. Ponuda naočalnih leća je široka i postoji mnogo kriterija po kojima odabrati. U nastavku ćemo detaljno objasniti sve što trebate znati prije kupnje dioptrijskih naočala.
0 Shares

Osim cijene, odlučuje na primjer i to gdje ćete naočale nositi. Jedne karakteristike bi trebale imati naočale za rad u uredu, druge pak naočale za sportske aktivnosti itd. Vjerojatno će prvi kriterij o kojem ćete odlučivati biti tip naočalnih leća. U dioptrijske okvire mogu se ugraditi naočalne leće od stakla, plastike ili polikarbonata.

Sadržaj:

 1. Materijal dioptrijskih leća
 2. Debljina dioptrijskih leća
 3. Antirefleksni sloj
 4. Bojane i fotoosjetljive dioptrijske naočale
 5. Bifokalne i progresivne dioptrijske naočale
 6. Dioptrijske naočale za rad na računalu
dioptrijski okviri
Foto: Shutterstock

1. Koji materijal leća je najbolji za dioptrijske naočale?

Danas se u dioptrijske naočale najčešće ugrađuju plastične naočalne leće, a razloga za to je mnogo. U nastavku ćemo objasniti zašto plastične leće danas obuhvaćaju preko 90% prodaje naočalnih leća, te prednosti i mane ostalih materijala.

Materijali naočalnih leća – prednosti i mane

 • Staklene naočalne leće su najotpornije na ogrebotine, a glavni nedostatak je veća težina i činjenica da se lakše razbiju. U slučaju bilo kakvog udarca u glavu, staklene naočalne leće predstavljaju znatno veću opasnost od plastičnih leća. Naime, staklo se lako razbije, a krhotine mogu završiti u oku ili području oko očiju. Također, kod većih dioptrija, staklene leće nije ugodno nositi zbog njihove težine. Nedostatak je i to što ne sadrže zaštitni sloj protiv UV zračenja.
 • Plastične naočalne leće su skoro za upola lakše, gotovo su nesalomljive, a nakon nanošenja tvrdog sloja su također relativno otporne na ogrebotine. Ovaj tip naočalnih leća je najbolji izbor za većinu nosioca, ali i jedini materijal koji treba uzeti u obzir kod većih dioptrija (zbog manje težine). Cijenom su jednako pristupačne kao i staklene naočalne leće, a za razliku od njih sadrže UV zaštitu.
 • Naočalne leće od polikarbonata su tanje i vrlo otporne na lomljenje, njihova cijena je međutim veća. Najbolji su izbor za djecu, sportaše ili pojedince koji rade u lošim uvjetima, gdje često dolazi do oštećenja naočala. S obzirom da je polikarbonat zapravo kvalitetnija plastika, također sadrži UV zaštitu.

2. Što određuje debljinu naočalnih leća?

Pri odabiru odgovarajućih naočalnih leća, vaš optičar će vas također pitati i koliki biste indeks loma željeli, pogotovo ako imate veću dioptriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Naočalne leće s visokim indeksom loma su izvrsno rješenje za sve nosioce, a posebno za one s visokim dioptrijama. Što je veći indeks loma naočalna leća je tanja, ali je i cijena veća. Dioptrijske naočale s tankim lećama su općenito estetski ljepše i ugodnije za nošenje.

3. Kakve prednosti ima antirefleksni sloj?

Još jedna stavka na popisu je antirefleksni sloj. Radi vašeg ugođaja i radi vaše sigurnosti, posebno u vožnji, ovaj sloj bi trebao biti obavezan na svim vašim naočalama. Zahvaljujući nanesenom antirefleksnom sloju, naočalna leća će propustiti veći snop svjetla do oka. Na drugu stranu, taj isti sloj sprječava neugodni odsjaj od prejake rasvjete ili nadolazećih vozila. Znatno će pomoći i u uredu, pri radu na računalu.

dioptrijske naočale, diptrijske leće, vrste dioptrijskih leća
Foto: Shutterstock

4. Bojane i fotoosjetljive dioptrijske naočale

Pri izboru dioptrijskih naočala također se morate odlučiti da li želite potpuno svijetle dioptrijske leće, više ili manje obojene leće, ili fotoosjetljive leće. Danas je moguće imati fotoosjetljive leće od stakla i od plastike, no uvijek se na njima preporučuje stavljanje antirefleksnog sloja. Ako vas umara neprestano kombiniranje sunčanih i dioptrijskih naočala kada iz zatvorene prostorije izlazite na svjetlo, onda je ovaj tip naočala idealan za vas. Fotoosjetljive leće reagiraju na UV zrake, te je kod današnjih naočalnih leća promjena boje puno brža nego što je to bio slučaj ranije. Ipak, ponekad se proces može usporiti vanjskim uvjetima, kao što su temperatura (pri nižim temperaturama leće potamnjuju brže nego pri visokim temperaturama).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Ako pak kupujete sunčane naočale s dioptrijskim lećama, sigurno će vas veseliti što osim sive i smeđe nijanse boje, danas možete imati takve naočale s neograničenim rasponom modernih boja. U većinu sunčanih naočala koje se nalaze u optikama, moguće je ugraditi dioptrijske leće.

5. Bifokalne i progresivne dioptrijske naočale

Kod ljudi starijih od 40 godina u velikom postotku dolazi do problema s vidom na blizinu, neovisno o tome da li su prethodno nosili naočale za daljinu, ili ne. Taj problem se naziva staračka dalekovidnost ili presbiopija.

Možda vas zanima...Bifokalne, progresivne ili jednojakosne naočale – koje su najbolje?Naočale

Za osobe s presbiopijom su osim starinskih bifokalnih naočalnih leća dostupne i multifokalne leće, progresivi. Prednost progresivnih naočala je to što omogućuju postepeni prijelaz vida s daljine na blizinu i obrnuto, te također korigiraju vid na srednjoj udaljenosti.

Još jedna velika prednost progresivnih leća nad bifokalnim je što su estetski ljepše, jer nemaju vidljivih prijelaza između dioptrija na leći. Progresivne dioptrijske naočale se mogu izraditi u svim materijalima, debljinama i bojama u različitim cjenovnim rasponima.

dioptrijske naočale za računalo
Foto: Shutterstock

6. Dioptrijske naočale za rad na računalu

Dioptrijske naočale za računalo mogu biti jednojakosne (dioptrijski prilagođene samo za srednju udaljenost), ili uredske (prilagođene za srednju udaljenost i za čitanje). Naša preporuka su uredske leće ili tzv. radni progresivi.

Možda vas zanima...Naočale za rad na računalu: kako smanjiti naprezanje očiju?Naočale

Uredske leće korigiraju vid na dvije udaljenosti, za blizinu (čitanje) i srednju udaljenost (rad na računalu). Rad na računalu s ovim tipom leća je bitno olakšan, jer ne dolazi do naprezanja očnog mišića prilikom čitanja materijala koji se nalaze neposredno ispred nas, na radnom stolu. S obzirom da su zone gledanja prilično široke, ove naočale ne zahtijevaju dugo privikavanje. Ukoliko ste stariji od 40 i radite uredski posao, trebali biste razmisliti o ovom rješenju.

Pročitajte sljedeće:

Gotove naočale za čitanje – da ili ne?

Članak objavljen 29/04/2010, posljednja izmjena 30/12/2021.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

5 Komentara

 1. Fotoosjetljiva stakla su odlična stvar…imate sve u jednim naočalama..Dok sam u uredu su bijela stakla, izađem na pauzu već su sunačne..toplo preporučam..isplativa investicija definitivno

 2. Moja baka ima one naočale s kvadratičima i za čitanje mislim,al jedino sam kod nje to vidla
  Da li jos netko od vas ima naočale stim?

 3. Da i moja majka ima te naočale sa kvadratičima,ali ja sam sebi izradila isto jedne naočale sa daljinom i blizinom ,ali bez tog dijela.Meni su stakla skorz prozirna kako da imam jednu dioptriju bez kvadratica.Malo su skuplje ,ali ljepše izgledaju.Rekli su mi u optici da skoro vise neizrađuju takve s kvadratičima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

17 − 10 =

Back to top button