Kako izabrati savršen okvir za naočale?

okviri za naocale, okviri za naočale, naočale, okviri, okvir za naočale

Možete isprobati sve kolekcije okvira za naočale koji se nalaze u optici ili pak možete suziti izbor i uštedjeti na vremenu. Odluka je na vama. Uštedjeti ćete na vremenu ukoliko odredite kakav oblik lica imate i koje boje vam najbolje pristaju.

Kako najbolje uskladiti oblik lica sa okvirom naočala?

Tri glavna pravila pri odabiru okvira za naočale koji pristaju obliku vašeg lica su:

 • Okvir bi trebao isticati vašu najbolju karakteristiku lica (poput plavih okvira za isticanje plavih očiju).
 • Oblik okvira bi trebao biti u kontrastu sa oblikom vašeg lica.
 • Veličina okvira bi trebala biti usklađena sa veličinom vašeg lica.

Iako je većina lica kombinacija raznih oblika i crta, postoji sedam osnovnih oblika lica: okrugli, ovalni, izduženi, trokutasti s bazom dolje, trokutasti s bazom gore, oblik dijamanta i četvrtasti.

Slijedi opis navedenih oblika lica, te savjeti o odgovarajućim okvirima. Dobar optičar vam također može pomoći pri odabiru okvira.

Okrugli oblik lica

okviri za naočale okruglo lice, okviri za naocale, okvir za naočaleOkruglo lice karakteriziraju zakrivljene linije lica podjednake dužine i širine, bez kutova. Kako bi okruglo lice izgledalo mršavije i izduženije, isprobajte uske okvire kako biste stanjili lice, okvire sa jasnim mostom na nosu koji širi oči ili okvire pravokutnog oblika.

Ovalni oblik lica

okviri za naočale ovalno lice, okviri za naocaleOvalno lice se smatra idealnim oblikom lica zbog uravnoteženih proporcija. Kako bi ste sačuvali te prirodne, uravnotežene proporcije, isprobajte okvire koji su široki (ili širi od) koliko i najširi dio vašeg lica ili okvire oblika oraha koji nisu preduboki ili preuski.

Izduženi oblik lica

okviri za naočale izduženo lice, naočale, okvirIzduženo lice je duže nego što je šire i ima duge ravne linije obraza, a ponekad i izduženi nos. Kako bi izduženo lice izgledalo kraće i uravnoteženo, isprobajte okvire koji imaju više izraženu dubinu od širine ili sa niskim mostom koji skraćuje nos.

Trokutasti oblik lica s bazom dolje

okviri za naocale, trokutasto lice, okvir za naočaleTrokutasto lice ima usko čelo i širi se prema obrazima i bradi. Kako bi dodali širinu i naglasili gornju trećinu vašeg lica, isprobajte okvire naglašene bojom, okvire koji imaju upadljivu gornju liniju okvira ili mačkaste okvire.

Trokutasti oblik lica s bazom gore

okviri za naocale, trokut, okviri za naočaleOvaj oblik lica je jako širok u gornjoj trećini lica, a uzak u donjoj trećini. Kako bi ste smanjili širinu gornje trećine vašeg lica isprobajte okvire koji su širi pri dnu, svijetlih boja i laganih materijala ili naočale bez okvira (koje imaju lagan, prozračan efekt jer su leće samo vijcima pričvršćene za okvir).

Dijamantni oblik lica

okviri za naočale, dijamantni oblik lica, okvirLice dijamantnog oblika je usko oko očiju i oko usta, širokih obraza koji mogu izgledati povišeno. To je najrjeđi oblik lica. Kako bi ste naglasili oči i prividno smanjili obraze, isprobajte okvire koji imaju upadljivu gornju liniju okvira, naočale bez okvira ili mačkaste okvire.

Četvrtasti oblik lica

okvir za naočale, kockasto liceČetvrtasti oblik lica je podjednake širine i dužine, karakteristike su izražena čeljusna kost i široko čelo. Kako bi četvrtasto lice izgledalo duže i zaobljenije, isprobajte uske okvire i okvire koji imaju više istaknutu širinu od dubine.

Analiza boja

Postoje tri pravila kod analize karakternih boja:

 • Svi ljudi imaju ili hladan (plavkasti) ili topli (žuti) ten.
 • Svi izgledaju najbolje u svojoj baznoj boji.
 • Naočale bi trebale naglašavati osobne boje.

Glavne smjernice kod odabira boje su boja tena, očiju i kose.

Boja tena

okvir za naočale, okviri naočaleBoja tena je primarna u određivanju boje. Sve boje tena spadaju u dvije kategorije – plavu (hladnu) ili žutu (toplu). Hladan ten ima plave ili ružičaste nijanse, a topli ten ima narančaste ili žute. Maslinasti ten se smatra hladnim zbog kombinacije plave i žute.

Boja očiju

Boja očiju je sekundarna u određivanju boje zbog mnogih varijacija. Na primjer, plave oči mogu varirati od hladne, skoro ljubičaste, do blijede, sivo-plave koja je topla. Smeđe oči mogu varirati od svijetle (tople) do srednje smeđe i hladne, skoro crne boje.

Boja kose

Boje kose se dijele na tople i hladne. Crvenkasto plava, platinasta, plavo-crna, bijela, kestenjasta, sivkasta ili boje pepela su hladne. Tople boje kose su zlatna, smećkasto crna, zlatno smeđa, mrkvasto narančasta ili prljavo siva.

Boje okvira

Nakon što odredite jeste li „topli“ ili „hladni“, onda možete odabrati i boju okvira koja vam najviše pristaje.

Boje okvira koje najbolje pristaju toplom tenu su: kamel, zlatna, bakrena, boja breskve, narančasta, koraljna, nijanse bijele, žarko crvena, topla plava i oker.

Za hladnu boju tena, najbolje boje okvira su: crna, srebrna, crveno-smeđa, plavo-siva, boja šljive, ružičasta, plava i tamna boja jantara.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. nina junić napisao:

  kako dobar članak!!!;)))uvijek sam htjela nešto ovako pronaći,super!

 2. ZNAOR JELICA napisao:

  Pozdrav,
  evo upravo san pročitala članak i počela uspoređivati moj oblik lica ,pa sestrin,pa mužev…ovo stvarno ima smisla:)

 3. ANTE MASLOV napisao:

  ja imam dijamnatni oblik… nisam znao da toliko vrijedim i da je taj oblik tako rjedak ,hehehhe i nosim dioptrijske naocale i istina samo naocale sa bez okvira mi stoje

 4. Anđela M. napisao:

  Pozdrav,
  inače radim u optici i još sam početnik .Slučajno sam vidjela ovaj članak na internetu….Puno mi je pomogo kod odabira naocala za stranke. Uvjek se iznenade kako poznam sto im najbolje stoji,a ja Vama moram zahvaliti na “šalabahteru”:))))
  lijep pozdrav

 5. Tražim naočale napisao:

  Cini se da iman najsavršeniji “ovalni” oblik lica. Juhuuu

 6. Nina Ella napisao:

  Ma nikako ne mogu odrediti da li imam topli ili hladni ten :/

 7. JokoOno napisao:

  ful su cool ove naocale na decku,da li znate koja je to marka,ja bigh sebi nesto takoPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!