Ne mogu se priviknuti na naočale!

Poštovani, nosila sam meke leće zadnjih 3 godine i nedavno sam odlučila kupiti i naočale kako bih mogla kombinirati nošenje naočala pri radu na računalu ili navečer prije spavanja. Međutim, kada nosim naočale slika mi je pri pogledu ulijevo-udesno, gore-dolje (dakle prema rubovima naočala) iskrivljena, i od toga mi se vrti i boli me glava. Da li je problem u naočalama (izradi) ili se oko mora naviknuti? Hvala unaprijed!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Privikavanje na naočale

Dean Šarić

Poštovana,

problem može biti u dioptriji (prejake naočale ili sl.), to mora provjeriti oftalmolog. Također je moguće da zbog oblika naočala, odmaka od oka i sl. dođe do ovakvih problema. U ovom slučaju rješenje može biti banalna intervencija na zakrivljenosti ili približavanju naočala očima, to možete riješiti u optici. Ako je smetnja minimalna ponekad je dovoljno, kako i sami navodite, kratko “navikavanje”

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog
Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh”, Zagreb.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. Mare napisao:

  Poštovani,

  prije 2 dana promijenila sam naočale za vid. Naime, primijetola sam da sa starim ne vidm onako kristalno jasno kao na početku i otišla sam i privatnu optiku u kojoj su mi obavili pregled i izradili stakla. Sad kristalno jasnije vidim no primjerice dok gledam u pod slika mi je neobična. kao da mi je pod puno blize i sve mi izgleda kao da stoji na blagoj uzbrdici. zanima me da je potreban nekakav period navikavanja (jer ga s prvim naočalama nisam imala, pasale su mi odmah) ili da se vratim u optiku da mi provjere stakla? strašno sam zbunjena jer ne bih željela da mi to negativno utječe na vid. Unaprijed zahvaljujem.

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   moguće da je potreban period navikavanja a moguće i da su dioptrije prejake. Pokušajte se priviknuti na naočale tokom dva tjedan nošenja. Ako ne bude bolje, ponovno na pregled.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Sonja napisao:

  Poštovani,

  Ostavila sam da mi se menjaju stakla, pa nisam 2 nedelje nosila naočale, i sada kada sam uzela sa novom dioptrijom jako mi je teško da gledam, a pojačala se samo za 0.25. Nosim i cilindre. Naročito mi smeta levo oko, kao da će da se uvuče unutar lobanje. Ne znam da li je normalan takav osećaj. Danju mi se čini da na desno ne vidim fino na blizu ni na daleko, a noću mi je problem levo. Uzela sam ih pre 2 dana. Da li moram sačekati da se priviknem ili bi trebalo odmah ovo da shvatim kao znak da nešto ne valja?

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   promjena od samo 0.25 dioptrija nebi trebala stvarati takve probleme. Pokušajte ih nositi još nekoliko dana, ukoliko ne dođe do poboljšanja ponovite kontrolu.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 3. Kenan napisao:

  Postovani,

  Promijenio sam naocale za vid i kada ih nosim imam problem sa iskrivljenom slikom, text koji citam vidim ukoso, na lijevom oku cak i malo talasast, osim toga slika izgleda i malo ispupceno u jednom dijelu i kada gledam u pravilan krug – vidim nepravilan i malo zbijen krug sa cudnim zakrivljenjima.
  Na pregledu kod opticara sa istom diptrijom nije bilo ovakvih problema.
  Nosio sam naocale 4-5 dana ali nista nije bolje. Bio sam opet da kontrolisem dioptriju i ona je ok.
  Imam cilindre u oba oka, ali sa prijasnjim naocalama nisam imao ovakvih anomalija.

  Hvala unaprijed.

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   vjerojatno su na novim naočalama povišeni cilindri, pa je potreban duži period privikavanja na naočale. Ukoliko se simptomi nastave, zatražite od optičara da utvrdi dali su pravilno ugrađene leće u naočale (razmak zjenica, visine itd.).

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. Silvio napisao:

  Poštovani…
  prije tjedan dana sam bio na pregledu kod oftamologa, čitanje novina problem, vožnja isto tako lagano zamučenje vida, na blizu, na daleko svejedno… i tako pregled, bez kapanja, čitanje slova, promjena leća i dijagnoza ( super oštar vid kod okuliste na čitanju).
  lijevo oko +1.50 -0,50 ax 000
  desno oko +0,75 -0,25 ax 000
  i vid mi je super sa nošenjem naočala ali nuspojave su:
  bol u očima, crvenilo, suzenje očiju…
  možda sam ih počeo predugo nositi na početku, ne znam bio kod okuliste kaže da se oči moraju priviknut na cilindre ( ma šta to značilo ), zanima me vaše mišljenje, pošto sam profesionalni vozač, po 10-12 sati u kamionu…
  Unaprijed hvala na odgovoru…

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   možda Vam je zaista potreban jedan duži period privikavanja. Sve ovisi koliko se nove naočale razlikuju od starih. Ukoliko je velika razlika, odnosno nagli skok dioptrije, potrebno je i duže privikavanje na naočale.

   Ako se simptomi nastave i nakon 2 do 3 tjedna nošenja, ponovite pregled dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 5. Vera napisao:

  Molim vas imam sina 6god i dobio je dioptriju -3 uzeli smo naocale ali njega nakod dan nosenja oci su pocele da peku.da li je nesto krivo ili dioptrija ili se samo treba naviknut samo da napomenem da su to prve naocale .

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   da li su prije određivanja naočala širene zjenice (kapanje očiju zbog određivanja točne dioptrije)? Ako nisu moguće je da je riječ o pogrešnoj dioptriji.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 6. Ugljesa napisao:

  Danas sam posle 8 gidina promenuo naocare (cilindricna stakla) a samim tim i dioptriju koja je ovaj put malo jaca.
  Malo me boli glava i imam neki jako cudan osecaj jer sa ovim novim naocarama stvari u daljini vidim mnogo jasnije ali kada sam za kompom ili gledam nesto u blizini to mi je mutnije nego sa starim??
  Dali je to do privikavanja ili nesto drugo?

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   ukoliko ste stariji od 45 godina, normalno je da s novim (jačim) naočalama za daljinu lošije vidite na računalo. Ukoliko ste mlađi od 45 godina, moguće je da se radi o prekorekciji.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

   • Uglješa napisao:

    Imam 20 godina i ako biste mogli da mi objasnite pojam “prekorekcija”?
    Hvala unapred.

    • Optometrija.net napisao:

     Poštovani,

     prekorekcija znači prejaka dioptrija. Pokušajte nositi naočale tjedan-dva, ukoliko se stanje ne popravi, ponovite pregled.

     Lijep pozdrav,
     Optometrija.net tim

 7. slavko napisao:

  Isao sam kod ocnog lekara,dao mi je dioptriju minus 2,5 celinder posto mi je prvi put u zivotu da nosim naocare ,na ulici kada setam osecam se kao da sam mali covek ,kada gledam dole puno mi je blizu jeste da vidim bolje brojeve na daljini danas mi je prvi dan nosenja celindera imam 40godine da li je to normalno u pocetku?bojim se da se nepovredim kada nosim naocare,hvala unapred!

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   2.50 dioptrije cilindra za prve naočale je zaista puno. Postoji mogućnost da ćete se uspjeti priviknuti na njih, ali ukoliko ne bude bitno bolje kroz 2 tjedna, zatražite da vam se umanji dioptrija.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 8. Boris napisao:

  Postovanje

  Bio sam u optici da mi izrade kompletno nove naocale. Dioptrija je ista kao i na starim naocalama. Problem je u tome sto sa novim naocalama vidim slabije. Vec dva tjedna se privikavam. Nema nikakve promjene i dalje slabije vidim sa novim naocalama. Ne razumijem u cemu je problem?

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   treba provjeriti da li je ugrađena ispravna dioptrija i razmak zjenica u naočale. Ukoliko je to u redu, moguće da zbog većeg ili manjeg okvira osjećate promjenu u vidu, ali na tu promjenu biste se trebali ubrzo priviknuti. Dakle vid treba biti jednako dobar kao i s prijašnjim naočalama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 9. Danijela napisao:

  Postovani,
  Moja dioptrija je -1 na oba oka. Godinu i po dana sam nosila naocale te dioptrije i danas sam podigla nove naocale koje su malo drugacije. Na lijevom mi je -1 a na desnom -0.50. Tek sto sam ih stavila na oci mi muka i glava me boli. Zanima me, koliko dugo cu morati cekati da mi se oci priviknu i/ili da posjetim ponovno opticara.. Hvala!

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   neobično je da se minus dioptrija smanjila. Dakle ili nije dobro pogođena prvi put, ili sada. Ponovite pregled dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 10. Nika napisao:

  Postovani,
  Polutvrde lece sam nosila od svoje 15.te godine,sada imam 31 i pocela sam sa naocalama. Bila sam na pregledu i dioptrija mi je minus 5 na desnom oku i minus 4.7 na lijevom s time da mi je utvrden astigmatizam na lijevom oku. Od kada sam probala naocale imam uzasne glavobolje,vrtoglavice i mucnine. Isla sam u optiku i rekli su mi da je to zbog astigmatizma i da treba oku da se privikne. Medutim meni je otezano svakodnevno kretanje,po stepenicama se nemogu kretati koliko mi se vrti i zamuceno mi je na lijevom oku,kada hodam sve se vrti,sada neznam dali je to normalno i jeli zbilja treba vrijeme jer zaista nije ugodno.hvala

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   simptomi koje navodite su dosta česti kod prelaska s polutvrdih kontaktnih leća na naočale. Naime, kontaktna leća “leži” direktno na oku i iz toga razloga je vid s lećama dosta prirodniji i ugodniji, pogotovo ukoliko se radi o većim dioptrijama u kombinaciji s astigmatizmom. Što se vidne oštrine tiče, normalno je da vam je vid lošiji s naočalama, jer polutvrde leće vrše određeni pritisak na rožnicu te tako ispravljaju sve eventualne neravnine, dok naočale to ne mogu. Naš savjet je da si date vremena i truda te pokušate s naočalama nekoliko tjedana. Ukoliko ne ide, zatražite da vam smanje dioptrije do razine koja vam je prihvatljiva za dovoljno dobar vid i ugodno hodanje.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 11. merima napisao:

  Postovani, imam dioptriju -0,75 na oba oka, s tim da na lijevo slabije vidim pa imam cilindar, ako se tako kaze. Kada stavim naocare imam osjecaj da mi je slika iskrivljena, stepenice, ulica i sve ima nagib u desnu stranu i pocne glava da me boli, osjetim da mi se oci naprezu. Da li je to normalno, da li postoji bilo kakva mogucnost da je u pitanju greska u izradi sociva i da li ja mogu da nosim naocare koje bi mi samo izostrile vidno polje a ne da ga iskrivljuju ako to ima bilo kakve veze sa cilindrom?

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   slika vam je iskrivljena najvjerojatnije zbog cilindra na lijevom oku (niste naveli koliki je). Mogu se izraditi i naočale bez cilindra, ali onda vid neće biti zadovoljavajući. Dakle budite uporni i pokušajte se priviknuti, a ukoliko ne ide cilindar se može smanjiti.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 12. Kriksica napisao:

  Poštovani, posljednjih 15 godina nosim naočale i leće. Danas sam dobila nova stakla, dioptrija -3,75 na desnom, -3,5 i cilindri 0,25 na lijevom oku. Znam kako mi je inače kada mijenjam dioptriju naočala međutim ovaj put su mi stakla trostruko stanjena te na rubovima naočala sliku ne vidim oštro (mutna mi je kao da dioptrija nije dobra). Moze li to isto biti dio privikavanja ili postoji šansa da su ih u optici previše stanjili na rubovima? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   uzrok problema nebi trebao biti u stanjenim lećama, odnosno indeksu loma. Najvjerojatnije je potrebno samo vrijeme za privikavanje. Ukoliko nakon 2 tjedna nošenja ne dođe do poboljšanja, ponovno provjerite dioptriju i točnost ugrađenih leća.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 13. Petra napisao:

  Poštovani, ako kombiniram nosenje 2 naocala cija je razlika po 0.25 u dioptriji za svako oko, da li ce to uzrokovati neke probleme s vidom ili glavoboljom? Doktorica u optici smatra da nece biti problema, no malo me brine, iako je mala promjena, jer kod izmjene naocala s 0.5 razlikom sam imala glavobolje. Zahvaljujem na odgovoru!

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   razlika u dioptrijama od 0.25 dsph ne bi smjela prouzrokovati probleme poput glavobolje ili nekakve trajne probleme s vidom, već će vid biti nešto lošiji sa slabijim naočalama. Ali ako ste već imali glavobolje zbog razlike od 0.50 dsph, nije potpuno isključeno da će vam i ova najmanja razlika u dioptrijama smetati. Naime, neki ljudi su više osjetljivi na promjene dioptrije od drugih, te su reakcije različite od osobe do osobe.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!