Da li naočale za astigmatizam zahtjevaju privikavanje?

Poštovani, imam pitanje na koje mi je odgovor veoma bitan. Prvi put sam danas otišao kod oftalmologa i ustanovio mi je astigmatizam i dao da nosim naočale sa cilindrima i to -1.50 na lijevom i -1.25 na desnom (po kompjuteru -2.25 i -1.75 trebalo). Dijagnoza: Astgimatismus, H522; miopicus simplex pp OS. Naočale sam odmah počeo koristiti i slika je dosta jasnija, ali mi iskreno puno smetaju kada prođem pogledom po sobi, pogledam na stranu itd. Moje pitanje je jeli to normalno i jeli treba da se oči priviknu ili je možda nešto drugo u pitanju? Drugo pitanje je da li se operativnim putem ovaj problem trajno rješava, ima li posljedica i koliko košta? Hvala unaprijed na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

astigmatizam privikavanje
Dean Šarić
Poštovani,

potrebno je jedno vrijeme prilagodbe. Također je moguće nošenje kontaktnih leća gdje ovakvi problemi ne postoje (naime problem je odmaknutost naočala od oka gdje se u pomacima glave i pogledima prema periferiji slika iskrivljuje). Konačno rješenje je naravno laserska korekcija. Više na: http://www.opticalexpress.hr/moze-li-se-laserskom-korekcijom-vida-ukloniti-astigmatizam

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

  1. Poštovani, dali se astgmatizam odnosno zakrivljenost slike kod djece može ispraviti s nošenjem naočala ili se to rješava samo laserskim zahvatom?. Naime, dva različita doktora prošle godine i ove godine su mojoj kćeri dali naočale s različitom dijoptrijom i različitim cilindrima. Prošle godine su naočale odgovarale, ove ne, iako me doktor uvjerava da su ove nove ispravne i da se oko treba prilagoditi. Dijete naočale nosi već mjesec dana i još uvijek na njih ne vidi i ima glavobolje. Kada sam neki dan ponovo došla na kontrolu da reklamiram naočale, doktorica me i dalje uvjeravala da je sve u redu. Kako znam da su joj dali druge cilindre?!, tako sto sam na netu istraživala koja je oznaka na nalazu za cilindre i pretpostavljam da sam dobro zaključila, npr. +2,5/0.5/90. 0.5/90 označava cilindre a prva brojka je dioptrija, ispravite me ako griješim?!. Ako je tako, doktor mi ne govori istinu ili ne zna dobro svoj posao. Nadam se da ću od Vas dobiti neki odgovor jer sam već očajna zbog hodanja po oridinacijama.
    Unaprijed hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

20 + četiri =

Back to top button