Laserska korekcija vida i astigmatizam

Laserska korekcija astigmatizma, laserska operacija astigmatizma, laserska operacija oka astigmatizam, lasersko skidanje astigmatizma

Astigmatizam je iznimno učestali poremećaj vida, kojeg većina ljudi ima, ali u nekom blagom obliku. Blagi astigmatizam ne utječe na jasnoću vida i ne zahtijeva korekciju. Ipak, ozbiljniji oblici astigmatizma izazivaju zamućen vid i tada je korekcija vidne oštrine nužna.

Astigmatizam se javlja s nepravilno zakrivljenom rožnicom ili ponekad nepravilnim zakrivljenjem prirodne očne leće koja se nalazi unutar oka. Nejednako zakrivljena rožnica ili leća sprječava ispravno fokusiranje svjetla na mrežnici oka, površini osjetljivoj na svjetlo u stražnjem dijelu oka. Kao rezultat toga, vid postaje zamućen, i na blizinu i na daljinu.

Astigmatizam se može pojaviti u samo jednom ili oba oka i može biti popraćen hipermetropijom (dalekovidnost) ili miopijom (kratkovidnost). Pojedinci mogu naslijediti astigmatizam od roditelja. Također može biti posljedica ozljede ili očne bolesti. Pacijenti s astigmatizmom mogu osjetiti naprezanje oka i glavobolje ukoliko ne koriste ispravne dioptrijske naočale ili kontaktne leće.

laserska operacija astigmatizma, laserska korekcija astigmatizma, lasersko skidanje astigmatizma

Astigmatizam – zamućen vid na svim udaljenostima

Da li je moguće obaviti LASIK zahvat ako imam astigmatizam?

Mnogi se pitaju je li astigmatizam poremećaj koji može biti ispravljen LASIK operacijom. Odgovor na ovo pitanje je potvrdan.

Astigmatizm nije diskvalificirajući poremećaj za operaciju. Zahvaljujući modernim tehnologijama, većina pacijenata s astigmatizmom ima pozitivne rezultate nakon LASIK-a. LASIK operacija može biti potencijalno rješenje problema za ljude s različitim oblicima astigmatizma. LASIK operacijom se mijenja struktura rožnice, ravnanjem ili dodavanjem nagiba koristeći laser. Ipak, prije samog laserskog zahvata svi potencijalni pacijenti će biti podvrgnuti pretragama, ali neće svi dobiti dopuštenje za LASIK operaciju. Neki pacijenti s astigmatizmom će biti odbijeni. Također, većina pacijenata s astigmatizmom su još uvijek djeca, a preporuča se da se LASIK operacija obavlja kod osoba starijih od 18 godina.

laserska operacija oka astigmatizam, laserska korekcija astigmatizma, laserska operacija astigmatizma

Animacijski prikaz refrakcijskih pogrešaka oka

Na koji način LASIK zahvat ispravlja astigmatizam?

LASIK operacija mijenja oblik rožnice da bi se ispravio kut pod kojim svjetlost dopire u pozadinu oka. LASIK-om se rožnica može oblikovati da nalikuje više na sferni oblik. Ovaj sferni oblik omogućuje oku da efikasno izoštri zrake svjetla, a time se dobiva jasnija slika. Iako dioptrijske naočale i leće mogu privremeno poboljšati astigmatizam, trajno rješenje problema je LASIK koji mijenja oblik rožnice. Laserska operacija može ispraviti astigmatizam čak i kada je popraćen miopijom ili hipermetropijom.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!