Laserska korekcija vida i astigmatizam

Astigmatizam je iznimno učestali poremećaj vida, kojeg većina ljudi ima, ali u nekom blagom obliku. Blagi astigmatizam ne utječe na jasnoću vida i ne zahtijeva korekciju. Ipak, ozbiljniji oblici astigmatizma izazivaju zamućen vid i tada je korekcija vidne oštrine nužna.
0 Shares

Astigmatizam se javlja s nepravilno zakrivljenom rožnicom ili ponekad nepravilnim zakrivljenjem prirodne očne leće koja se nalazi unutar oka. Nejednako zakrivljena rožnica ili leća sprječava ispravno fokusiranje svjetla na mrežnici oka, površini osjetljivoj na svjetlo u stražnjem dijelu oka. Kao rezultat toga, vid postaje zamućen, i na blizinu i na daljinu.

Astigmatizam se može pojaviti u samo jednom ili oba oka i može biti popraćen hipermetropijom (dalekovidnost) ili miopijom (kratkovidnost). Pojedinci mogu naslijediti astigmatizam od roditelja. Također, može biti posljedica ozljede ili očne bolesti.

Pacijenti s astigmatizmom mogu osjetiti naprezanje oka i glavobolje ukoliko ne koriste ispravne dioptrijske naočale ili kontaktne leće.

laserska operacija astigmatizma, laserska korekcija astigmatizma, lasersko skidanje astigmatizma
Foto: Shutterstock

Da li je moguće obaviti LASIK zahvat ako imam astigmatizam?

Mnogi se pitaju je li astigmatizam poremećaj koji može biti ispravljen LASIK operacijom. Odgovor na ovo pitanje je potvrdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Astigmatizm nije diskvalificirajući poremećaj za operaciju. Zahvaljujući modernim tehnologijama, većina pacijenata s astigmatizmom ima pozitivne rezultate nakon LASIK-a.

LASIK operacija može biti potencijalno rješenje problema za ljude s različitim oblicima astigmatizma. LASIK operacijom se mijenja struktura rožnice, ravnanjem ili dodavanjem nagiba koristeći laser.

Ipak, prije samog laserskog zahvata svi potencijalni pacijenti će biti podvrgnuti pretragama, ali neće svi dobiti dopuštenje za LASIK operaciju. Neki pacijenti s astigmatizmom će biti odbijeni. Također, većina pacijenata s astigmatizmom su još uvijek djeca, a preporuča se da se LASIK operacija obavlja kod osoba starijih od 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Na koji način LASIK zahvat ispravlja astigmatizam?

LASIK operacija mijenja oblik rožnice da bi se ispravio kut pod kojim svjetlost dopire u pozadinu oka. LASIK-om se rožnica može oblikovati da nalikuje više na sferni oblik. Ovaj sferni oblik omogućuje oku da efikasno izoštri zrake svjetla, a time se dobiva jasnija slika.

laserska operacija oka astigmatizam, laserska korekcija astigmatizma, laserska operacija astigmatizma
Animacijski prikaz refrakcijskih pogrešaka oka

Iako dioptrijske naočale i leće mogu privremeno poboljšati astigmatizam, trajno rješenje problema je LASIK koji mijenja oblik rožnice. Laserska operacija može ispraviti astigmatizam čak i kada je popraćen miopijom ili hipermetropijom.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × 3 =

Back to top button