Na koji način se obavlja LASIK zahvat?

LASIK zahvat je postupak koji ne zahtijeva noćenje u bolnici i obavlja se dok pacijent leži ispod kirurškog uređaja, odnosno Excimer lasera. Oko se anestezira kapima za oči, odnosno topikalnom anestezijom. Očne vjeđe pridržava poseban uređaj – spekulum, koji se postavlja između očnih vjeđa kako bi ih zadržao otvorenima i spriječio treptanje.
0 Shares

Na oko se postavlja tzv. “prsten” koji zadržava oko u fiksnom položaju i poravnava rožnicu. Možete osjetiti pritisak, sličan pritisku prsta na očnu vjeđu. Kada se “prsten” postavi na oko, vid se zamagli ili nestane, sve dok se ne ukloni s oka.

Kirurg tada pomoću mikrokirurškog uređaja (lasera ili mikrokeratoma s oštricom) formira poklopčić u sloju rožnice i stvara pomični sloj, debljine lista papira. Taj poklopčić se odiže i presavija. Excimer laser, koji je programiran prema vašoj dioptriji, se tada centrira iznad oka.

Pogled ćete usmjeriti u posebnu točku fiksacije označenu svjetlom dok laser oblikuje otkriveni sloj rožnice. Nakon što je laser preoblikovao rožnicu, pomični sloj rožnice u obliku poklopčića se vraća na mjesto i kirurg ujednačava rubove bez potrebnih šavova.

Pomični sloj rožnice nakon operacije neće prianjati istom silom kao i prije operacije, stoga prvih dana postoji rizik od pomicanja površinskog sloja rožnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Nakon operacije izbjegavajte trljanje očiju, koje može dovesti do pomicanja površinskog sloja. Kako bi zaštitio rožnicu prilikom zacjeljivanja, kirurg može postaviti prozirnu zaštitu preko oka.

Zaštita je najčešće potrebna samo tokom noći, da bi se spriječilo nesvjesno trljanje očiju.

Trebali bi osigurati prijevoz kući nakon operacije, a ostatak tog dana je preporučeno odmaranje. Vaš vid će se izoštriti do sljedećeg dana i prvog pregleda nakon zahvata. Moguće je da liječnik preporuči nekoliko dana odmora prije nego nastavite s radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Također, liječnik bi vam trebao naglasiti koliko dugo trebate pričekati prije ponovnog bavljenja sportom, tjelovježbom ili naprezanja.

Nakon LASIK operacije, dobiti ćete kapi za oči koje će spriječiti infekciju i upale tijekom procesa zacjeljivanja, te kapi za smanjenje suhoće oka.

Izrazito je važno da se pridržavate uputa koje vam je liječnik odredio i redovito obavljate post-operativne kontrole. Zapamtite: ponekad je potrebno tri do šest mjeseci da se vid u potpunosti stabilizira.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × 2 =

Back to top button