Koji su rizični faktori za LASIK zahvat?

LASIK, kao i svaka druga operacija ima moguće rizike, komplikacije i nuspojave koje trebate dobro razmotriti prije nego se odlučite za operaciju. O svim nedoumicama razgovarajte sa svojim oftalmologom prije samog zahvata.
0 Shares

Najveći rizici koji mogu utjecati na vašu kompatibilnost za LASIK operaciju su:

Sindrom suhog oka. Ukoliko se suhoća očiju ne liječi prije same LASIK operacije, rezultati mogu biti razočaravajući. Ukoliko je suhoća očiju na vrijeme dijagnosticirana i liječena, imate jednake šanse za uspješnu operaciju kao i pacijenti bez sindroma suhog oka. Ali ukoliko imate teži oblik suhog oka, moguće je da niste kandidat za LASIK operaciju. Suhoća očiju najčešće pogađa starije ljude, posebice žene nakon menopauze. Također je poznato da poremećaji imunološkog sustava izazivaju suhoću očiju, kao i korištenje hormonskih terapija ili drugih lijekova koji kao nuspojavu navode suhoću očiju, poput antidepresiva ili lijekova za snižavanje krvnog tlaka. Trebali biste se podvrgnuti testiranju suhoće očiju prije LASIK-a ili neke druge refrakcijske operacije.

Keratokonus je degenerativni poremećaj rožnice, ili genetski nasljedan poremećaj. Vaš oftalmolog bi trebao potražiti simptome ovog stanja prije operacije. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Keratokonus

Tanke rožnice. Pacijenti s tankim rožnicama najčešće nisu dobri kandidati za LASIK, ali mogu razmotriti druge oblike refrakcijske operacije. Vaš oftalmolog će provjeriti debljinu vaših rožnica prije operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Stupanj refrakcijske greške. Refrakcijske greške visokog stupnja (kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, ili posebne kombinacije ovih anomalija) ponekad nisu kompatibilne sa LASIK-om. Nadalje, ukoliko se stupanj vaše refrakcijske greške mijenjao u posljednjih godinu dana, moguće je da vaš vid nije dovoljno stabilan i povoljan za LASIK operaciju.

Dob. Idealna dob za LASIK operaciju je iznad 21 godine života, s obzirom da su refrakcijske anomalije sklonije promjenama ispod ove dobi. Neki pacijenti stariji od 21 godine života još uvijek proživljavaju promjene refrakcijskih grešaka, što ih čini ne odgovarajućim pacijentima za LASIK operaciju. Vaš oftalmolog bi trebao provjeriti stabilnost vaše refrakcijske greške prije predlaganja LASIK-a.

Trudnoća. Ukoliko ste trudna ili dojilja, niste dobar kandidat za LASIK operaciju, jer vaše refrakcijske greške mogu varirati. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Trudnoća i oči

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Druga stanja. Mnogobrojna druga zdravstvena stanja i rjeđa stanja oka ili povrede mogu utjecati na to jeste li kandidat za LASIK. Važno je s liječnikom obraditi cjelokupnu i očnu povijest bolesti, trenutni zdravstveni status i napomenuti lijekove koje ste uzimali tijekom testiranja za LASIK operaciju.

rizici laserskog skidanja dioptrije, lasersko skidanje dioptrije rizici
Foto: Shutterstock

Alternativna rješenja

Postoji nekoliko alternativnih rješenja za korekciju vida umjesto LASIK operacije. Dioptrijske naočale i kontaktne leće su najučestaliji način ispravljanja refrakcijskih grešaka. Naočalne ili kontaktne leće funkcioniraju tako da prebacuju fokus svjetlosnih zraka na mrežnicu, te na taj način kompenziraju “nepravilan oblik” očne jabučice ili rožnice. S oftalmologom razgovarajte o stanju vašeg vida, životnim ciljevima i načinu života. Pomoći će vam da sagledate rizike i prednosti operacije i s vama odlučiti koja opcija je najbolja za vas.

Ostali oblici refrakcijske operacije

Neki oblici refrakcijske kirurgije ne zahtijevaju formiranje poklopca rožnice. To su fotorefraktivna keratektomija (PRK), Epi-LASIK i LASEK (laserski epitelni keratomileusis), pri kojima kirurg pomoću lasera oblikuje rožnicu, bez da pritom stvara poklopac na rožnici. Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i nedostatke o kojima možete razgovarati sa svojim refrakcijskim kirurgom.

>> Potpuni vodič kroz LASIK zahvat!
>> Laserska operacija vida – što treba znati?

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

2 Komentara

 1. Mozetel mi odgovoriti, dali je bilo slucajeva da se vrati dioptrija i da se ono ponovo naknadno skine???
  Kakva su iskustva pacijenta poslije drugog skidanja i dali je to preporucljivo?

  1. Poštovani,

   uvijek postoji mogućnost da se dioptrija u prvom zahvatu ne ukloni u potpunosti, u tom slučaju se ide na ponovni zahvat. Kirurg odlučuje da li je preporučljivo ponoviti zahvat i to je dosta individualno.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri + deset =

Back to top button