Što treba znati o PRK metodi skidanja dioptrije?

U slučaju kad operacija LASIK-om nije prikladna za pacijenta, PRK metoda je odlična alternativa. Razvila se sredinom osamdesetih, a prednostima, rizicima, i cijenom, slična je ostalim vrstama laserskih operacija oka.
0 Shares

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) je danas relativno česta metoda laserskog skidanja dioptrije, pogotovo za pacijente s tankim ili nepravilnim rožnicama.

Kako se izvodi PRK zahvat?

PRK metoda spada u tretmane koje oftalmolozi nazivaju ablativnima, što znači da kirurg odstranjuje tkivo rožnice oka. LASIK metoda također spada u ablativne tretmane, ali i u kirurške, što znači da se tkivo istovremeno odstranjuje i izrezuje. PRK metoda ne uključuje izrezivanje.

Dva osnovna dijela PRK metode:

Korak 1: Odstranjivanje vanjskog (epitelnog) sloja rožnice, koji će se kasnije ponovo oformiti.
Korak 2: Lasersko preoblikovanje srednjeg sloja rožnice (strome), čime se ispravlja vid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Po čemu se PRK razlikuje od LASIK-a?

Prisjetimo se da se kod PRK metode vanjski sloj rožnice odstranjuje, te se isti samostalno kasnije regenerira i vraća u stanje prije zahvata. Kod operacije LASIK-om nema odstranjivanja vanjskog sloja rožnice, već se kirurški stvara vrlo tanki poklopac na rožnici kako bi kirurg imao pristup stromi rožnice na kojoj se izvodi lasersko preoblikovanje.

prk metoda, prk metoda oporavak, prk metoda skidanja dioptrije
Foto: Shutterstock

Koje su prednosti PRK metode?

PRK nudi prednosti koje ne nalazimo kod drugih metoda laserskog zahvata, pa čak ni kod LASIK-a. Jedna od njih je uspješno izbjegavanje komplikacija vezanih uz zarastanje poklopca rožnice, s obzirom da se u ovoj metodi poklopac ne izrezuje. Također, ovo je dobra alternativa za one koji nisu odgovarajući kandidati za operaciju LASIK-om, zbog tanke ili nepravilne rožnice.

Koji su nedostaci PRK metode?

Pacijenti mogu imati i po nekoliko tjedana duži oporavak od onih koji su tretirani LASIK-om. U prvim danima nakon tretmana može doći do osjećaja neugode (oči mogu peći ili suziti) i moguća je pojava smetnji s vidom u periodu zarastanja epitelnog tkiva rožnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Kakve rezultate mogu očekivati od PRK metode?

LASIK i PRK su kirurški zahvati i kao takvi nose određeni rizik. Rezultati laserskih operacija oka mogu varirati, ali većina pacijenata postiže odlične rezultate. Klinička istraživanja su pokazala da je uspješnost PRK metode jednaka LASIK metodi zahvata.

>> Potpuni vodič kroz LASIK zahvat!

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

2 Komentara

  1. Kada cu moci citati? Sada je 3 dan nakon prk metode i mutno mi je gledati u mobitel i televiziju, za 5 dana cu vaditi zaštitnu lecu
    Hvala
    Lp

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

tri × pet =

Back to top button