Kontaktne leće za astigmatizam: meke, polutvrde i hibridne leće

Imate astigmatizam, a mislite da ne možete nositi kontaktne leće? Varate se. U današnje vrijeme i za to postoji više rješenja – meke, polutvrde ili hibridne kontaktne leće za astigmatizam.
0 Shares

Ljudi često pogrešno zaključuju da ne mogu nositi kontaktne leće ukoliko imaju astigmatizam. No istina je da danas postoji više vrsta kontaktnih leća za korekciju astigmatizma.

Sadržaj:

 1. Meke torične leće
 2. Polutvrde leće
 3. Hibridne leće
 4. Kada posjetiti optometrista ili oftalmologa?

Kontaktne leće sa sfernom dioptrijom služe za korekciju refrakcijskih grešaka kao što su dalekovidnost i kratkovidnost. Kontaktne leće za astigmatizam se nazivaju torične ili cilindrične kontaktne leće.

1. Meke torične kontaktne leće

Pojam “torične leće” obično se koristi za opisivanje mekih kontaktnih leća koje su dizajnirane za ispravljanje astigmatizma. Ovakve kontaktne leće izrađene su od hidrogela ili od još prozračnijeg materijala, silikon-hidrogela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

U prošlosti nije bilo moguće ispravljati visoki astigmatizam mekim kontaktnim lećama, ali u današnje vrijeme dostupne su meke kontaktne leće koje korigiraju astigmatizam do čak -5,75 dioptrija.

Uz tehnološke napretke, meke leće za astigmatizam su sada nevjerojatno udobne i ultra-tanke, te pružaju korisnicima prirodan vid. Znatno su napredovale tijekom posljednjih desetljeća, te razvile iznimnu stabilnost na oku.

Meke torične leće za astigmatizam razlikuju se od uobičajenih – “sfernih” leća u dvije značajke:

 • Torične leće imaju različite jakosti u različitim meridijanima, kako bi ispravili različite jakosti koje karakterizira astigmatizam.
 • Torične leće imaju dizajn stabilizacije, koja onemogućuje rotaciju leće prilikom treptaja. Ukoliko bi došlo do rotacije leće, mijenja se kut korekcije astigmatizma, a tada pacijent gubi vidnu oštrinu.

Dakle, sadrže dvije jakosti s zakrivljenostima pod različitim kutovima, jedna za astigmatizam, druga za kratkovidnosti ili dalekovidnost. Također, imaju i poseban mehanizam balansa kako bi kontaktna leća bila relativno stabilna na oku prilikom treptanja ili pogleda u različitim smjerovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Meke leće za astigmatizam se ne rotiraju na oku, te time omogućuju idealnu oštrinu vida. Na sebi imaju laserom ugravirane crtice (dvije ili tri – ovisno o proizvođaču), pomoću kojih kontaktolog provjerava da li leća ispravno stoji na oku. Prilikom pregleda koristi se poseban mikroskop koji omogućava pregled položaja utisnutih crtica na leći.

Na našem tržištu od nedavno su dostupne čak i multifokalne kontaktne leće za astigmatizam, koje uspješno korigiraju vid i na daljinu i blizinu. Ako ste kratkovidni ili dalekovidni, a uz to imate i astigmatizam i prezbiopiju, sada je moguće sve to korigirati jednim kontaktnim lećama. Torične multifokalne leće su dostupne za korekciju astigmatizma do 2.75 dioptrija.

Kako odabrati idealne meke leće za astigmatizam?

Budući da je svako oko s astigmatizmom jedinstveno, moguće je da ćete na pregledu isprobati više različitih vrsta leća, dok se ne pronađe odgovarajući par. Aplikacija idealne kontaktne leće za astigmatizam zahtijeva više stručnosti nego aplikacija obične sferne kontaktne leće.

Budući da kontaktne leće za korekciju astigmatizma imaju kompleksniji dizajn, skuplje su od običnih sfernih leća.

U današnje vrijeme postoji niz proizvođača koji nude meke leće za korekciju astigmatizma, a koje su dostupne u dnevnoj, dvotjednoj, mjesečnoj ili tromjesečnoj izmjeni.

Meke leće za astigmatizam u boji također postoje, ali nažalost nisu dostupne na našem tržištu.

Vaš kontaktolog će na temelju detaljnog pregleda preporučiti najbolji model i period izmjene leća.

Jednostavno rješenje za niski astigmatizam

Ukoliko imate malu vrijednost astigmatizma, od +/- 0.50 cyl do +/- 1.00 cyl, postoji mogućnost da svoj problem riješite sfernim mekim lećama, što naravno nije slučaj kod svih nosioca. Upravo iz tog razloga potrebno je izvršiti detaljan pregled kod specijalista za kontaktne leće, koji će vam preporučiti odgovarajući tip leće.

clindrične leće
Foto: Shutterstock

2. Polutvrde plinoprousne kontakne leće (RGP)

Plinopropusne ili RGP kontaktne leće su još jedna vrsta leća koja korigira astigmatizam. U većini slučajeva polutvrde plinoprospusne leće mogu korigirati astigmatizam bez toričnog dizajna.

Ovo je moguće jer su plinopropusne leće tvrde, te zadržavaju svoj sferni oblik na rožnici. Ujednačena prednja tvrda površina leće zamjenjuje nepravilnu rožnicu na kojoj se i nepravilno lomi svjetlo, zato često nije potrebna leća toričnog dizajna. U većini slučajeva standardne polutvrde plinopropusne leće, bez toričnog dizajna odlično korigiraju astigmatizam. Međutim, za veće jakosti astigmatizma ponekad je potreban individualan torični dizajn plinopropusne leće.

Druga opcija za korekciju visokog astigmatizma i jako nepravilne plohe rožnice je plinopropusna leća velikog promjera, takozvana skleralna leća.

S polutvrdim plinopropusnim lećama pacijenti imaju bolju oštrinu vida u usporedbi s mekim toričnim lećama. No zbog tvrđeg i debljeg materijala, prilagodba na RGP leće je duža i teža u usporedbi s mekim silikonskim kontaktnim lećama.

Općenito, aplikacija tvrdih kontaktnih leća iziskuje više stručnosti i iskustva vašeg očnog specijalista. Ujedno je svaka RGP leća individualna i prilagođena parametrima vašeg oka.

3. Hibridne kontaktne leće

Hibridne kontaktne leće su idealno riješenje za jako visoke jakosti astigmatizma i stanja poput keratokonusa. Ovakve kontaktne leće imaju središnju zonu izrađenu od tvrdog plinopropusnog materijala, dok je vanjski prsten leće izrađen od hidrogel ili silikon-hidrogel mekog materijala.

Kada se uspješno aplicira, hibridna leća pruža odličnu oštrinu vida i udobnost nošenja, koja se može usporediti s ugodom nošenja mekih silikonskih leća. Budući da su hibridne leće veće u promjeru kao i silikon-hidrogel leće, bolje su za nošenje prilikom sportskih aktivnosti, jer je manja mogućnost ispadanja iz oka.

Kao i kod tvrdih plinopropusnih leća, potrebno je više vremena i stručnosti prilikom aplikacije. Hibridne leće, baš kao i RGP leće, individualno su izrađene po vašim parametrima oka.

4. Kada posjetiti optometrista ili oftalmologa?

Ukoliko imate astigmatizam i zainteresirani ste za nošenje kontaktnih leća za astigmatizam, ugovorite termin kod vašeg očnog specijalista. Vaš optometrist ili oftalmolog će odrediti idealan dizajn kontaktne leće prema vašim individualnim potrebama.

Pročitajte sljedeće:

Kontaktne leće – Ultimativni vodič za početnike!

Tekst objavljen 21/10/2012, posljednja izmjena 09/07/2024.

0 Shares
Oglas

Bc. Stipe Pavlinović, optometrist

Bc. Stipe Pavlinović diplomirao je optometriju na Medicinskom fakultetu Masarykova sveučilišta u Češkoj republici. Kliničku praksu odradio je u sveučilišnoj bolnici u Brnu, a završni rada na temu "Metode i princip opreme korištene u ispitivanju heteroforije" obranio je na Medicinskom fakultetu 2011. godine. Nakon položenog državnog ispita zapošljava se u oftalmološkoj poliklinici Optotim u Zagrebu, a od 2013. godine radi u kabinetu za optometriju očne optike Ghetaldus Dalmacija u Splitu. Osnivač je prvog hrvatskog portal za zdravlje očiju i vida - Optometrija.net, koji se postupno razvio u najveći regionalni izvor informacija o očnom zdravlju. Član je europske akademije za optometriju i optiku (EAOO).

15 Komentara

 1. Poštovanje zanima za meke kontaktne leće dali se isto stavljaju u oko kao i obične meke kontaktne leće s obzirom da su ovo clilindrične leće.

  1. Poštovani,

   meke leće za astigmatizam se stavljaju o oko jednako kao i sferne (obične) kontaktne leće, nema razlike.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Kod doktora sam tražila nalaz za lece imam veliki astigmatizam doktor mi je dao nalaz za naočale molim vas da li je to zaista isto jer ja sam tek početnik sa lecama hvala

  1. Poštovana,

   dioptrija za naočale može biti jednaka dioptrijama za kontaktne leće, ali ne mora. Dakle važno je da oftalmolog naglasi da s istim nalazom možete kupiti i leće.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 3. Da li mi možete odgovorit, bila sam kod očnoga liječnika a svi mi kažu da je sada kasno za naočale ili operaciju oka. Dok sam bila dijete mogla sam da se spasim do 7 godina, sad ništa, nema spasa za moje oko. Što da radim, ne vidim na njega sa daljine i sve je mutno.

  1. Poštovana,

   vaš doktor je u pravu. Kod vas se očito radi o slabovidnosti koju više nije moguće popraviti (vid se nije razvio). Za vas je sada najbitnije raditi redovne oftalmološke kontrole, kako bi se sačuvao vid boljeg oka.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. Pozdrav!

  Na zadnjem pregledu ustanovljen mi je cilindar od -1.5 ali ja takvu vrijednost ne mogu naći za bilo koje leće osim jednih dnevnih, a željela bi nosit dvotjedne ili mjesečne jer su ove na godišnjoj razini preskupe. Dal bi mi odgovarala neka druga vrijednost (-1.75 ne odgovara vec sam kupila i bacila 3 kom leća) npr od 1.25? Vjerojatno će bit problem jer su mi naocale na -1.5… mozda znate neke mjesecne/dvotjedne lece sa mogućnošću cilindra 1.5?

  Hvala!

  1. Poštovana,

   kod vrijednosti cilindra 1.50, u praksi se naručuju kontaktne leće za astigmatizam vrijednosti 1.25. Razliku u vidnoj oštrini između naočala i kontaktnih leća je gotovo nemoguće primijetiti, te je čak vid s lećama često bolji iako je vrijednost astigmatizma manja. Naravno, da bi vid bio izvrstan bitni su i mnogi drugi faktori, zakrivljenost leća, stabilizacija, materijal, vlažnost oka. Više o tome će vam reći vaš oftalmolog ili optometrist.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net

 5. Postovana, kupila sam lece za asigmatizam -1.25, dioptrija je -3. Ista je dioptrija na naocalama. Do sada sam nosila obicne, sfericne i smetalo mi je. Medjutim, ja s tim lecama novim ne vidim dobro. Kada i stavim vid mi se muti i mijenja kako trepcem. Vani, na svjetlosti je bolji, unutra je los, nekada se zamuti toliko da bolje vidim s lecama koje nemaju clindar. Doktorica kaze da se trebam privuknuti, da nosim svakodnevno, ali meni to jako smeta. Sta mislite sta je razlog? Ja sam vjerovala da cu vidjeti kao kroz naocale. Hvala mnogo.

  1. Poštovana,

   s kontaktnim lećama za astigmatizam vid bi trebao biti u najmanju ruku jednako dobar kao na naočalama. Moguće da vam konkretni model kontaktnih leća ne odgovara, te se leća rotira kako trepćete. Ako se stanje ne popravi, posavjetujte se s vašom doktoricom o mogućem isprobavanju drugim modela kontaktnih leća za astigmatizam.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 6. Poštovani, već ste odgovorili ali molim Vas da mi pojasnite..
  Mekane leće za astigmatizam se stavljaju isto kao i ‘obične’ mekane leće? Nejasnoća mi je zbog teksta: “Na sebi imaju laserom ugravirane crtice (dvije ili tri – ovisno o proizvođaču), pomoću kojih se određuje točna osa astigmatizma (cilindra).” – dali ja moram paziti kada leću stavljam u oko kako su crtice okrenute ili jednostavno leću samo stavim u oko?
  Kod mene je problem što na desno oko vidim savršeno dok mi se na lijevom oku slika često zamućuje pa moram treptati da se to ispravi. Nakon nekoliko minuta opet se zamuti.

  hvala

  1. Poštovani,

   zanemarite crtice na leći. Važno je samo da leću stavite s prave strane u oko. Treptajima će se leća sama postaviti na ispravan položaj.

   Ako vam se vid muti na lijevom oku, moguće da leća ne odgovara u potpunosti. Potrebno je ponoviti pregled.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 7. Poštovani,
  Kćer, stara 12 godina, ima ambliopiju i astigmatizam. Nalaz joj je slijedeći:
  VOD =0,25= – 3,25= + 4,0/100=0,5?
  Obzirom da trenira rukomet doktor je preporučio i kontaktnu leću za bolesno oko i u nalaz naveo da se preporuča nošenje KL za sport -2,75/10
  Po ovom nalazu ne znamo koje leće da joj naručimo jer ne znamo što znači -2,75 i što znači broj 10 u nalazu za leće? Posebno nas buni što mislimo da po nalazu za naočale ima cilindar od +4,0/100, a za kontaktnu leću je navedeno -2,75/10
  Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.

  1. Poštovana,

   vjerojatno je na naočalama riječ o miješanom astigmatizmu koji donekle odgovara leći od -2,75 na osi 10. Naime, npr. -2,00 sfera sa +2,00 cilindra je isto što i +2,00 cilindra na obrnutoj osi. Dakle leća približno odgovara, a tražite u optikama mekanu leću -2,75 cilindra na 10 stupnjeva. Bolje bi bilo da Vam liječnik to napiše, a prije toga isproba leću i zatim napiše točno koju leću da nabavite.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

sedamnaest − sedam =

Back to top button