Meke kontaktne leće za astigmatizam

leće za astigmatizam, meke leće za astigmatizam, kontaktne leće za astigmatizam, lece za astigmatizam u boji

Imate astigmatizam, a mislite da ne možete nositi meke kontaktne leće? Varate se. U današnje vrijeme i za to postoji rješenje – meke kontaktne leće za korekciju astigmatizma.

Meke kontaktne leće sa sfernom dioptrijom služe za ispravljanje refrakcijskih pogrešaka kao što su dalekovidnost i kratkovidnost. Meke kontaktne leće za astigmatizam se nazivaju torične ili cilindrične kontaktne leće.

U ne tako davnoj prošlosti nije bilo moguće ispravljati astigmatizam mekim kontaktnim lećama, ali u današnje vrijeme se astigmatizam do -3,00 dioptrije većinom uspješno korigira mekim kontaktnim lećama. Naravno, postoje iznimke, npr. ukoliko imate patološke probleme s očima, što je ipak rijedak slučaj.

Uz tehnološke napretke, meke leće za astigmatizam su sada nevjerojatno udobne i ultra-tanke, te pružaju korisnicima prirodan pogled na svijet. Riječ je o posebno dizajniranim lećama, izrađenim od istih materijala od kojih su izrađene i “obične” sferne mekane leće. Meke kontaktne leće za astigmatizam su znatno napredovale tijekom posljednjih desetljeća, te razvile iznimnu stabilnost na oku.

Sadrže dvije jakosti sa zakrivljenostima pod različitim kutovima (jedna za astigmatizam, druga za kratkovidnosti ili dalekovidnost). Također imaju i poseban mehanizam balansa kako bi kontaktna leća bila relativno stabilna na oku prilikom treptanja ili pogleda u različitim smjerovima. Meke leće za astigmatizam se ne rotiraju na oku, te time omogućuju idealnu oštrinu vida. Na sebi imaju laserom ugravirane crtice (dvije ili tri – ovisno o proizvođaču), pomoću kojih se određuje točna osa astigmatizma (cilindra). Prilikom pregleda se koristi poseban mikroskop, koji omogućava kontaktologu (optometristu ili oftalmologu) bolji pregled utisnutih crtica na leći za astigmatizam.

meke leće za astigmatizam, kontaktne leće za astigmatizam, leće za astigmatizam

Simulacija vida s prisutnim astigmatizmom i vida bez astigmatizma.

Ukoliko imate malu vrijednost astigmatizma od +/- 0.50 cyl do +/- 1.00 cyl postoji mogućnost da svoj problem riješite sfernim mekim lećama, što naravno nije slučaj kod svih nosioca. Upravo iz tog razloga je potrebno izvršiti detaljan pregled kod specijalista za kontaktne leće, koji će vam preporučiti odgovarajući tip leće.

Na tržištu su dostupne razne varijante mekih leća za astigmatizam. Postoje jednodnevne, dvotjedne, te mjesečne, ali i leće za astigmatizam u boji. Ovisno o vašim željama i potrebama, imaju mogućnost promjene postojeće boje oka ili povećanja intenziteta postojeće boje oka.

Ukoliko imate astigmatizam i zainteresirani ste za nošenje mekih kontaktnih leća za astigmatizam svakako posjetite kontaktologa (optometrista ili oftalmologa) koji će odrediti idealan dizajn kontaktne leće prema vašim individualnim potrebama.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. […] no, to danas više nije tako. Danas mekane torične leće mogu ispraviti astigmatizam. I dok su leće za astigmatizam prikladne za neke vrste astigmatizma, bolujete li od teškog oblika astigmatizma, polutvde leće […]

 2. Tomislav napisao:

  Poštovanje zanima za meke kontaktne leće dali se isto stavljaju u oko kao i obične meke kontaktne leće s obzirom da su ovo clilindrične leće.

 3. Jasminka napisao:

  Kod doktora sam tražila nalaz za lece imam veliki astigmatizam doktor mi je dao nalaz za naočale molim vas da li je to zaista isto jer ja sam tek početnik sa lecama hvala

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   dioptrija za naočale može biti jednaka dioptrijama za kontaktne leće, ali ne mora. Dakle važno je da oftalmolog naglasi da s istim nalazom možete kupiti i leće.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. Anđela napisao:

  Poštovani,
  Imam 14 godina i htjela bih nositi leće.
  Imam astigmatizam i dioptrija mi je -1.75 i -3.75.
  S obzirom da piše da se astigmatizam može popraviti do -3,postoji li mogućnost da se meni popravi?

  Pozdrav

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   gore ne piše da se astigmatizam do 3 dioptrije može popraviti, već da se astigmatizam do 3 dioptrije može uspješno korigirati mekim kontaktnim lećama. Za sve astigmatizme preko 3 dioptrije se preporučuju polutvrde kontaktne leće. Dakle, za vas je svakako preporučljivo pokušati s polutvrdim lećama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 5. AMELA napisao:

  DALI MI MOZETE ODGOVORIT BILA SAM KOD OCNOGA LEKAR ASVI MI KAZU DA JE SADA KASNÓ ZA NAOCARE ILI OPERACIJA OKA DOK SAM BILA DETE MOGLA SAM DA SSE SPASIM DO 7 GODINA SAD NISTA NEMA SPASA ZA MOJE OKO STA DA RADIM NEVIDIM NA NJEGA SA DALJUNE I SVE JE MUTNO

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   vaš doktor je u pravu. Kod vas se očito radi o slabovidnosti koju više nije moguće popraviti (vid se nije razvio). Za vas je sada najbitnije raditi redovne oftalmološke kontrole, kako bi se sačuvao vid boljeg oka.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 6. Sunny napisao:

  Pozdrav!

  Na zadnjem pregledu ustanovljen mi je cilindar od -1.5 ali ja takvu vrijednost ne mogu naći za bilo koje leće osim jednih dnevnih, a željela bi nosit dvotjedne ili mjesečne jer su ove na godišnjoj razini preskupe. Dal bi mi odgovarala neka druga vrijednost (-1.75 ne odgovara vec sam kupila i bacila 3 kom leća) npr od 1.25? Vjerojatno će bit problem jer su mi naocale na -1.5… mozda znate neke mjesecne/dvotjedne lece sa mogućnošću cilindra 1.5?

  Hvala!

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   kod vrijednosti cilindra 1.50, u praksi se naručuju kontaktne leće za astigmatizam vrijednosti 1.25. Razliku u vidnoj oštrini između naočala i kontaktnih leća je gotovo nemoguće primijetiti, te je čak vid s lećama često bolji iako je vrijednost astigmatizma manja. Naravno, da bi vid bio izvrstan bitni su i mnogi drugi faktori, zakrivljenost leća, stabilizacija, materijal, vlažnost oka. Više o tome će vam reći vaš oftalmolog ili optometrist.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net

 7. Jasna napisao:

  Postovana, kupila sam lece za asigmatizam -1.25, dioptrija je -3. Ista je dioptrija na naocalama. Do sada sam nosila obicne, sfericne i smetalo mi je. Medjutim, ja s tim lecama novim ne vidim dobro. Kada i stavim vid mi se muti i mijenja kako trepcem. Vani, na svjetlosti je bolji, unutra je los, nekada se zamuti toliko da bolje vidim s lecama koje nemaju clindar. Doktorica kaze da se trebam privuknuti, da nosim svakodnevno, ali meni to jako smeta. Sta mislite sta je razlog? Ja sam vjerovala da cu vidjeti kao kroz naocale. Hvala mnogo.

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   s kontaktnim lećama za astigmatizam vid bi trebao biti u najmanju ruku jednako dobar kao na naočalama. Moguće da vam konkretni model kontaktnih leća ne odgovara, te se leća rotira kako trepćete. Ako se stanje ne popravi, posavjetujte se s vašom doktoricom o mogućem isprobavanju drugim modela kontaktnih leća za astigmatizam.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!