Jesu li kontaktne leće dobar izbor za djecu?

Jesu li kontaktne leće sigurne za djecu? Roditelji često postavljaju ovo pitanje kada djeca prvi put izraze zanimanje za nošenje kontaktnih leća. Treba naglasiti da djetetova zrelost i odgovornost pri rukovanju kontaktnim lećama može biti važnija nego sama dob.
0 Shares

U današnje vrijeme naočale mogu izgledati prilično cool. Ipak, možda će doći dan kada će vaše dijete poželjeti nositi kontaktne leće. Postoje prednosti i mane koje treba uzeti u obzir.

Kontaktne leće za djecu mogu biti bolja opcija kod sportskih aktivnosti, jer pružaju bolji periferni vid, te se neće razbiti kao dioptrijske naočale. U nekim slučajevima kontaktne leće pružaju bolji vid u odnosu na naočale, posebno kod kratkovidne djece.

S druge strane, treba naglasiti da su kontaktne leće medicinski proizvod, a ne kozmetički. Kao i svaki medicinski proizvod, kontaktne leće treba koristiti s posebnom odgovornošću. Ukoliko se ne koriste i ne održavaju pravilno, može doći do ozbiljnih komplikacija.

U kojoj dobi djeca mogu početi nositi kontaktne leće?

Fizički, dječje oči mogu tolerirati kontaktne leće u vrlo mladoj dobi. Ponekad se čak apliciraju dojenčadi zbog kongenitalne katarakte, koja se dijagnosticira nakon rođenja ili drugih stanja oka prisutnih nakon rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Istraživanje koje je provedeno kod kratkovidne djece između 8 i 11 godina s jednodnevnim kontaktnim lećama, pokazalo je da 90% djece nije imalo problema pri stavljanju i skidanju leća, bez pomoći svojih roditelja.

Ako razmišljate o kontaktnim lećama za svoje dijete, obratite pozornost s kakvom odgovornošću dijete pristupa ostalim obvezama. Da li iznosi smeće, brine se o psu ili redovito piše domaću zadaću?

Ako djecu često treba podsjećati na svakodnevne poslove, onda možda nisu spremni za odgovornost nošenja i održavanja kontaktnih leća, ali ako uspješno obavljaju svoje obveze mogli bi biti izvrsni kandidati. Djeca su općenito dobri kandidati za nošenje kontaktnih leća ukoliko im pristupe s odgovornošću. Često su vrlo motivirani za nošenje leća i obično se dobro privikavaju na njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Kod djece je također manja vjerojatnost pojave sindroma suhog oka – stanja koje može izazvati probleme povezane s nošenjem kontaktnih leća kod odraslih. Možemo dodati i činjenicu da djeca ponekad bolje slijede upute o nošenju kontaktnih leća od odraslih, te imaju manje problema povezanih s nošenjem leća duže nego što je preporučeno.

Kontaktne leće i sport

Za djecu koja se aktivno bave sportom kontaktne leće nude niz prednosti u odnosu na naočale. Ako vaše dijete nosi naočale za vrijeme sportskih aktivnosti – uvijek postoji mogućnost da se naočale razbiju, te čak prouzrokuju ozljedu. Također, naočalne leće se mogu ponekad zamagliti u žaru igre, te utjecati na oštrinu vida.

Kontaktne leće eliminiraju ove probleme i također pružaju druge pogodnosti. Pružaju bolji periferni vid, koji omogućuje djetetu da brže reagira kada mu se drugi igrač ili lopta približava sa strane. Kontaktne leće također ostaju stabilne na očima djeteta dok trči, te omogućuju stabilniji vid.

Prilikom nošenja polutvrdih kontaktnih leća, preporučljvo je nositi zaštitne naočale u sportovima kod kojih je moguć udarac u oko.

Izgradnja samopouzdanja s kontaktnim lećama

Mnogoj djeci se ne sviđa kako izgledaju s naočalama. Nošenje kontaktnih leća često može poboljšati mišljenje djeteta o svom izgledu, te podignuti samopouzdanje.

Također, imajte na umu da prelazak djeteta s naočala na kontaktne leće ne mora biti trajno rješenje. Ako se dijete ne prilagodi na nošenje kontaktnih leća ili nije dovoljno odgovorno da se redovno brine o njima, može se jednostavno vratiti na nošenje naočala. S kontaktnim lećama se uvijek može ponovo pokušati u kasnijoj dobi.

Ako dijete kreće nositi kontaktne leće, treba se pridržavati sljedećih uputa:

 • Uvijek operite ruke prije stavljanja ili skidanja leća i temeljito osušite ruke ručnikom koji ne ostavlja dlake.
 • Očistite i dezinficirajte kontaktne leće uvijek nakon skidanja, te koristite otopine za čišćenje i održavanje leća koje je preporučio vaš kontaktolog (oftalmolog ili optometrist).
 • Kontaktne leće nikada ne smiju doći u kontakt s vodom ili slinom.
 • Ne nosite leće duže od propisanog rasporeda nošenja.
 • Nikada ne spavajte s kontaktnim lećama.
 • Nikada ne nosite tuđe leće.
 • Uvijek nosite model i tip kontaktnih leća koje su prepisane na očnom pregledu.
 • Uz kontaktne leće uvijek trebate imati i dioptrijske naočale, kako biste mogli odmoriti oči od leća.
 • Nikada ne stavljajte kontaktnu leću u oko koje je crveno.
 • Ukoliko koristite kozmetiku na području očiju, nanesite je nakon što stavite kontaktne leće, a prije uklanjanja šminke uklonite leće.
 • Nemojte zanemariti svrbež, peckanje, iritaciju ili crvenilo očiju. To su simptomi koji mogu signalizirati potencijalno opasnu infekciju oka. Izvadite kontaktnu leću i javite se svom oftalmologu.

Ako se pravovremeno ne poduzmu potrebne mjere u slučaju infekcije, može doći do ulkusa rožnice, pa čak i nepovratih posljedica za vid.

Što još treba znati?

Dnevne, jednokratne kontaktne leće, mogu umanjiti mogućnost razvijanja upale oka, jer se prilikom svakog nošenja otvara i koristi novi par leća. Ovaj režim nošenja je nešto skuplji ako se usporedi s istim periodom nošenja dvotjednih ili mjesečnih mekih kontaktnih leća, ali ako se leće koriste samo 2-3 puta tjedno, cijena je slična.

Uz to, djeca sa sezonskim alergijama nisu dobri kandidati za nošenje kontaktnih leća. Leće mogu samo pojačati svrbež i peckanje uzrokovano alegijama.

Kontaktne leće mogu biti polutvrde ili mekane. Polutvrde leće traju godinu dana, dok meke leće mogu biti dnevne, dvotjedne, mjesečne ili tromjesečne. Koje leće su bolji izbor za vaše dijete ovisi o brojnim faktorima. Vaš kontaktolog će nakon pregleda preporučiti tip leća koje su najbolje za vaše dijete.

Pročitajte sljedeće:

Kontaktne leće – Ultimativni vodič za početnike!

Članak objavljen 25/01/2011, posljednja izmjena 28/12/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

4 Komentara

 1. Imam kćerku,teenejđericu:)i upravo ima problem sa samopouzdanjem i nikako da prihvati naočale, izbjegava ih nositi,a kako su u optici preporučili stalno nošenje naočala malo se bojim napretka te dioprtije,zato što izbjegava naočale..
  odličan pijedlog za kontaktne leće.,pokušat ćemo stim 🙂
  pozdrav

 2. HVALA OPTOMETRIJI.NET ŠTO POSVEĆUJE ČLANKE NAMA RODITELJIMA, A POSEBNO DJECI.
  POZDRAV:)))

 3. Imam sina i vec se dobro sluzi sa kontaktnim lecama,a tek je krenuo u drugi razred osnovne skole. Svi se cude tome,ali ja doista vjerujem doktoru ,koji je vrsan kontaktolog ,a i sinu takoder,jer se odlicno sluzi lecama,redovito ih cisti ,skida,vec sam zapisuje datum izmjene ugl.veoma je odgovoran…ehhee bas sam ponosna mama:)))
  pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 + 11 =

Back to top button