Jesu li kontaktne leće dobar izbor za djecu?

kontaktne leće za djecu, kontaktne leće djeca, djeca i kontaktne leće, dijete kontaktne leće Jesu li kontaktne leće sigurne za djecu? Roditelji često postavljaju ovo pitanje kontaktolozima kada djeca prvi put izraze zanimanje za nošenje kontaktnih leća. Ali djetetova zrelost i odgovornost pri rukovanju kontaktnim lećama može biti važnija nego sama dob.

Fizički, dječje oči mogu tolerirati kontaktne leće u vrlo mladoj dobi. Ponekad se čak apliciraju dojenčadi zbog kongenitalne katarakte, koja se pojavljuje nakon rođenja ili drugih stanja oka prisutnih nakon rođenja.

Nedavno istraživanje koje je provedeno kod kratkovidne djece između 8 i 11 godina s jednodnevnim kontaktnim lećama, pokazalo je da 90% djece nije imalo problema pri stavljanju i skidanju leća, bez pomoći svojih roditelja.

Ako razmišljate o kontaktnim lećama za svoje dijete, obratite pozornost s kakvom odgovornošću dijete pristupa ostalim obavezama. Da li iznosi smeće, brine se o psu ili redovito piše domaću zadaću?

Ako djecu često treba podsjećati na svakodnevne poslove, onda možda nisu spremni za odgovornost nošenja i održavanja kontaktnih leća. Ali ako uspješno obavljaju svoje obaveze, mogli bi biti izvrsni kandidati za kontaktne leće. Djeca su općenito dobri kandidati za nošenje kontaktnih leća ukoliko im pristupe s odgovornošću. Često su vrlo motivirani za nošenje leća i obično se dobro privikavaju na njih.

Kod djece je također manja vjerojatnost pojavljivanja sindroma suhog oka – stanja koje može izazvati probleme povezane s nošenjem kontaktnih leća kod odraslih. Možemo dodati i činjenicu da djeca ponekad bolje slijede upute o nošenju kontaktnih leća od odraslih, te imaju manje problema povezanih s nošenjem leća duže nego što je preporučeno.

Kontaktne leće i sport

Za djecu koja se aktivno bave sportom, kontaktne leće nude niz prednosti u odnosu na naočale. Ako vaše dijete nosi naočale za vrijeme sportskih aktivnosti – uvijek postoji mogućnost da se naočale razbiju, te čak prouzrokuju ozljedu. Također, naočalne leće se mogu ponekad zamagliti u žaru igre, te utjecati na oštrinu vida.

Kontaktne leće eliminiraju ove probleme i također pružaju druge pogodnosti. Pružaju bolji periferni vid, koji omogućuje djetetu da brže reagira kada mu se drugi igrač ili lopta približava sa strane. Kontaktne leće također ostaju stabilne na očima djeteta dok trči, te omogućuju stabilniji vid.

Izgradnja samopouzdanja sa kontaktnim lećama

Mnogoj djeci se ne sviđa kako izgledaju s naočalama. Nošenje kontaktnih leća često može poboljšati mišljenje djeteta o svom izgledu, te podignuti samopouzdanje.

Nedavno istraživanje u kojem je sudjelovalo 169 djece, pokazalo je da nošenje kontaktnih leća značajno poboljšava mišljenje djece i tinejdžera o svom izgledu. Među sudionicima, 71.3 posto djece od 8 do 12 godina i 78.4 posto tinejdžera je reklo da preferiraju nošenje kontaktnih leća više od nošenja naočala.

Također, imajte na umu da prelazak djeteta s naočala na kontaktne leće ne mora biti trajno rješenje. Ako se dijete ne prilagodi na nošenje kontaktnih leća ili nije dovoljno odgovorno da se redovno brine o njima, može se jednostavno vratiti na nošenje naočala. S kontaktnim lećama se uvijek može ponovo pokušati u kasnijoj dobi.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. Neda Parčina napisao:

  Imam kćerku,teenejđericu:)i upravo ima problem sa samopouzdanjem i nikako da prihvati naočale, izbjegava ih nositi,a kako su u optici preporučili stalno nošenje naočala malo se bojim napretka te dioprtije,zato što izbjegava naočale..
  odličan pijedlog za kontaktne leće.,pokušat ćemo stim 🙂
  pozdrav

 2. SANDA MIOČIĆ napisao:

  HVALA OPTOMETRIJI.NET ŠTO POSVEĆUJE ČLANKE NAMA RODITELJIMA, A POSEBNO DJECI.
  POZDRAV:)))

 3. marija bilic napisao:

  Imam sina i vec se dobro sluzi sa kontaktnim lecama,a tek je krenuo u drugi razred osnovne skole. Svi se cude tome,ali ja doista vjerujem doktoru ,koji je vrsan kontaktolog ,a i sinu takoder,jer se odlicno sluzi lecama,redovito ih cisti ,skida,vec sam zapisuje datum izmjene ugl.veoma je odgovoran…ehhee bas sam ponosna mama:)))
  pozdrav

 4. Antun napisao:

  Mislim da leće nisu dobre za djecu.Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!