Što je to progresivna kratkovidnost kod djece i što roditelji mogu učiniti?

Progresivna kratkovidnost je kratkovidnost koja se tijekom djetinjstva pogoršava iz godine u godinu. Ukoliko kratkovidnost dovoljno napreduje, može doći do razvoja visoke kratkovidnosti, što spada u tešku kratkovidnost.
0 Shares

Kratkovidnost (miopija) je stanje kod kojeg se dopadajuće zrake svjetlosti usredotočuju ispred mrežnice, umjesto izravno na njenoj površini. Različiti čimbenici mogu uzrokovati abnormalni pad svjetlosnih zraka, uključujući deformaciju rožnice ili očne leće, ili je jednostavno oko predugo.

Visoka kratkovidnost povećava djetetov rizik od razvoja očnih komplikacija kasnije u odrasloj dobi. Progresija kratkovidnosti se obično pojavljuje tijekom djetinjstva i adolescencije. Međutim, može se nastaviti razvijati i u ranoj odrasloj dobi.

Visoka (patološka) kratkovidnost, općenito se definira kao kratkovidnost od -6,00 dioptrija i više ili ukoliko je aksijalna duljina oka veća od 26,5 mm.

Kod nekih ljudi taj se rast nastavlja, a time se i kratkovidnost nastavlja pogoršavati. Nije u potpunosti utvrđen razlog razvijanja progresivne kratkovidnosti. Međutim, istraživanja pokazuju jasnu vezu između razvoja kratkovidnosti i boravka na otvorenom i aktivnosti na monitorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Premalo vremena provedeno na otvorenom može povećati rizik djece od razvoja kratkovidnosti. Također, previše vremena provedeno uz monitore i rad na blizinu također može biti čimbenik nastanka kratkovidnosti i njene progresije.

Kako tretirati kratkovidnost i “usporiti” njen rast?

U posljednjih nekoliko desetljeća progresivna kratkovidost je sve češća. Budući da sve više djece razvija visoku kratkovidnost, razvijene su različite metode pokušaja usporavanja njezine progresije. Korištenje kontaktnih leća ili naočala osnovna su pomagala u kontroli kratkovidnosti.

Američko udruženje za dječju oftalmologiju i strabizam prenosi da niska doza atropina učinkovito usporava napredovanje kratkovidnosti i produljenje aksijalne duljine oka. Ortokeratologija (Orto-k) postupak je pri kojem se nose kontaktne leće preko noći kako bi se izmijenio oblik rožnice, ali danas se ova metoda malo koristi. Od nedavno su u Hrvatskoj dostupne i posebne naočalne leće koje usporavaju rast kratkovidnosti kod djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Češći boravak na otvorenom i češće pauze prilikom gledanja u digitalne zaslone, ključni su za vid, čak i prije početka kratkovidnosti.

Stručnjaci za vid preporučuju ove jednostavne korake koji će pomoći u smanjenju rizika djece od nastanka ili napredovanja kratkovidnosti:

  • Osigurajte djeci boravak na otvorenom, na suncu 90 minuta dnevno.
  • Potaknite djecu na česte pauze tijekom rada na monitorima, na blizinu.
  • Ograničite uporabu digitalnih zaslona.
  • Podsjetite djecu da ne drže knjige ili digitalne uređaje preblizu očima.

Progresivna kratkovidnost je rastući problem. Procjenjuje se da 2.8% stanovništva ima visoku kratkovidnost. Do 2050. godine pretpostavlja se da će ta brojka porasti na gotovo 10% stanovništva, što je četiri puta više u samo 35 godina.

Kratkovidnost i aktivnosti na otvorenom
Foto: Shutterstock

Potencijalne komplikacije

Djeca s progresivnom kratkovidnošću imaju veći rizik od razvoja određenih stanja oka u odrasloj dobi. Navedena stanja su rezultat predugog rasta oka. Rastom oka, rasteže se i stanjuje sloj mrežnice, te može doći do odvajanja mrežnice.

Rizik eksponencijalno raste kako se kratkovidnosti povećava. Što je kratkovidnost viša, veća je mogućnost pojave raznih stanja.

Razvojem progresivne kratkovidnosti dolazi do:

  • 845,08 puta većeg rizika od makularne degeneracije.
  • 12,62 puta većeg rizika od ablacije (odvajanja) mrežnice.
  • 4,55 puta većeg rizika od nastanka stražnje subkapsularne katarakte.
  • 2,86 puta većeg rizika od nastanka nuklearne katarakte.

Ako se ta stanja razviju, a ne tretiraju, mogu dovesti do trajnog gubitka vida ili sljepoće. Osobe s progresivnom kratkovidnošću trebale bi obavljati česte sveobuhvatne preglede očiju kako bi pratile promjene navedenih komplikacija.

Pročitajte sljedeće:

Što je dioptrija i kako pročitati dioptrijski nalaz?

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button