Pretjerano treptanje kod djece – uzroci, dijagnoza i liječenje

Roditelji se često pitaju trebaju li se brinuti zbog pretjeranog treptanja svog djeteta. Iako ovaj simptom nije zabrinjavajući, važno je obaviti pregled kod pedijatra ili oftalmologa ako dijete jako puno trepće ili ima neke druge zabrinjavajuće simptome. Vrlo rijetko, prekomjerno treptanje može biti znak neurološkog problema ili može dovesti do gubitka vida.
0 Shares

Treptanje je normalan refleks koji štiti oko od suhoće, jarke svjetlosti, prstiju ili drugih predmeta koji dolaze prema njemu. Treptanje također regulira suze, koje njeguju i čiste površinu oka.

Učestalost treptaja kod novorođenčadi je samo 2 puta u minuti. To se povećava na 14-17 puta u minuti u adolescenciji i tim se tempom nastavlja kroz ostatak života. Učestalost treptanja se također može povećati kao odgovor na bol, jarko svjetlo, promjene temperature i vlagu, te intenzivan razgovor.

Koji su uzroci pretjeranog treptanja kod djece?

Najčešći uzroci pretjeranog treptanja kod djece su sljedeći:

  • uobičajeni tikovi,
  • stres,
  • problemi s prednjom površinom oka,
  • refrakcijska greška (potreba za naočalama).

Uzrok također može biti intermitentna egzotropija. Radi se o povremenom bježanju oka prema van kad se dijete zamisli, kod pogleda u daljinu ili u fazama umora. Kod ovakvih oblika strabizma vidna funkcija je očuvana i ne postoji refrakcijska greška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Vrlo je rijetko da pretjerano treptanje predstavlja znak nedijagnosticiranog neurološkog poremećaja.

Dijagnoza

Oftalmolog će rutinskim pregledom dijagnosticirati uzrok učestalog treptanja. Ako postoji problem poput urasle trepavice, abrazije rožnice (ogrebotina na prednjoj površini oka), konjuktivitisa, stranog tijela u oku ili alergije koja utječu na suhoću, to se može jednostavno dijagnosticirati pregledom na biomikroskopu. Ukoliko je uzrok dioptrija, liječnik će prepisati naočale.

U slučaju sumnje na strabizam, liječnik će ispitati pokrete očiju u različitim smjerovima.

Motorički tik kao uzrok učestalog treptanja

Jednostavni motorički tik je mali, ponavljajući, nevoljni pokret tijela. Može ga uzrokovati, između ostalog, stres, umor ili dosada. Obično utječe na oba oka u isto vrijeme. Dječake pogađa dvostruko češće od djevojčica, a u prosjeku se najčešće pojavi prvi put u dobi od 5 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

To je bezopasna pojava koja prolazi bez liječenja, obično unutar nekoliko tjedana, ali može potrajati i godinama. Ne postoji neurološki uzrok, a daljnje pretrage nisu potrebne. U slučaju multiplih tikova ili kombinacije motornih i vokalnih tikova, preporučljiv je pregled neurologa.

Nakon što oftalmolog utvrdi da dijete nema problema s očima, najbolje je da roditelji ne skreću pažnju i ne raspravljaju pred djetetom o pretjeranom treptanju. Simptomi bi se trebali smanjiti ili potpuno povući sami.

U slučaju stalnih i upornih tikova koji traju, treba razgovarati s pedijatrom, kako bi se pronašao način za bolje kontroliranje stresa, anksioznosti ili drugih mogućih uzroka.

Pregled vida kod djece s ucestalim treptanjem
Foto: Shutterstock

Kako se liječi pretjerano treptanje?

Liječenje pretjeranog treptanja ovisi o tome što ga uzrokuje:

  • Uzrasla trepavica ili strano tijelo u oku. Oftalmolog će pregledom prednjeg segmenta oka na biomikroskopu locirati uraslu trepavicu ili strano tijelo, a simptomi bi se trebali povući nakon uklanjanja.
  • Alergija, konjunktivitis ili suhoća oka. U liječenju se najčešće koriste umjetne suze ili lijekovi na recept u obliku kapi za oči ili masti.
  • Ogrebotina rožnice. Dijete će možda morati nositi povez na oku, što smanjuje treptanje i ubrzava oporavak. Možda će biti potrebne umjetne suze ili antibiotske kapi / masti za oči.
  • Refrakcijska greška. Naočale se propisuju kada pretjerano treptanje uzrokuje refrakcijsku grešku poput kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma.
  • Strabizam. Kod manjeg bijega oka, naočale mogu pomoći u poravnanju očiju. Kod djece mlađe od 7 godina pomažu vježbe za oči, a ponekada je operacija jedino rješenje.
  • Motorički tik. Prekomjerno treptanje uzrokovano tikom obično ne zahtjeva liječenje. Može trajati mjesecima i samostalno se povući. Razgovarajte s pedijatrom kako biste prepoznali okidač za djetetove tikove. Tikovi se mogu pogoršati u vrijeme stresnih situacija, životnih promjena (vrtića, škole, promjene životne okoline), ili kao nuspojava lijekova protiv poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD).

Ako vaše dijete ima i druge tikove, poput vokalnih, oftalmolog vas može uputiti neurologu zbog sumnje na Tourette sindrom, koji također može biti blaže ili jače izražen.

Ukoliko se ne pronađe uzrok i ne postoje drugi simptomi, promatranje je obično sve što je potrebno. Ako primijetite nove simptome, potražite dodatni pregled kod svog oftalmologa.

Pročitajte sljedeće:

Koliko su pametni telefoni i tableti štetni za dječje oči?

Izvori:

Tekst objavljen 30/12/2019, posljednja izmjena 04/03/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

4 × jedan =

Back to top button