Koliko su pametni telefoni i tableti štetni za dječje oči?

Kada govorimo o riziku od previše provedenog vremena pred zaslonima pametnih telefona i tableta kod djece, mi zapravo govorimo o potencijalno štetnim učincima prevelike količine plave svjetlosti koju emitiraju razni digitalni uređaji. U nastavku saznajte koliko su razni ekrani štetni za dječje oči.
0 Shares

Zašto je previše vremena provedeno pred zaslonom problem za djecu?

LED zasloni računala i prijenosni digitalni uređaji emitiraju širok spektar vidljive svjetlosti. Većina tih svjetlosnih zraka je bezopasna, ali dio svjetla koje emitiraju zasloni je ustvari visoko energetski vidljiva svjetlost koja se zove plava svjetlost.

Plavo svjetlo ima kraću valnu duljinu i veću energiju od drugih vidljivih svjetlosnih zraka. Istraživanja pokazuju da određene zrake plave svjetlosti mogu negativno utjecati na mrežnicu oka tijekom dužeg razdoblja.

Plava svjetlost također igra važnu ulogu u reguliranju cirkadijanskog ritama našeg tijela. To je zapravo unutarnji sat koji definira vrijeme odvijanja svih metaboličkih funkcija u tijelu, te direktno utječe na koncentraciju i produktivnost tijekom radnog dana.

Kako bi živjeli u skladu s cirkadijanskim ritmom nužno je buditi se, hraniti, odmarati i ono što je najbitnije za ovu temu – spavati u određeno vrijeme. Preveliko izlaganje plavoj svjetlosti u krivo doba dana može narušiti normalni ciklus spavanja i budnosti, što ima negativan utjecaj na naše tijelo, na fizičkoj i psihičkoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Koji su rizici previše provedenog vremena pred zaslonom za djecu?

Dok je istina da gledanje u ekrane digitalnih uređaja povećava količinu izlaganja plavom svjetlu kojem su djeca izložena tijekom cijelog životnog vijeka, važno je naglasiti da sunce emitira mnogo štetnije plavo svjetlo od računala, tableta i pametnih telefona. Tako da je izlaganje plavoj svjetlosti s digitalnih uređaja dodatna izloženost, uz onu koja dopire do nas iz sunca.

Drugi važan čimbenik za razmatranje je vrijeme izlaganja. Izlaganje plavom svjetlu iz sunčeve svjetlosti je moguće samo od izlaska do zalaska sunca. No, izlaganje plavom svjetlu sa zaslona može se događati u bilo kojem trenutku u danu, uključujući i noć.

Mogući rizični čimbenici koje donosi preveliko izlaganje plavoj svjetlosti za djecu mogu se kategorizirati kao neposredni i dugoročni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Neposredni rizici

Neposredni rizici zbog previše provedenog vremena ispred zaslona obično se javljaju relativno brzo nakon ponavljajućeg izlaganja plavom svjetlu. Mnogi od tih rizika povezani su s prekidom cirkadijalnog ritma zbog gledanja u digitalne ekrane noću, što može otežati proces odlaska na spavanje u normalno vrijeme.

Poremećaj spavanja može biti osobito problematičan za djecu, zbog toga što uzrokuje dnevnu pospanost i lošu izvedbu u školi.

Poremećaj spavanja također može na kraju dovesti do pretilosti i zdravstvenih problema vezanih uz pretilost.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju poremećen 24-satni ciklus spavanja i aktivnosti, također imaju veću vjerojatnost od poremećaja raspoloženja, nižu razinu sreće i veći osjećaj usamljenosti.

Najčešći simptomi predugog gledanja u razne zaslone kod djece su:

  • smanjena razina pozornosti,
  • razdražljivost,
  • bol u vratu i/ili ramenima,
  • glavobolja,
  • naprezanje očiju,
  • suhe oči,
  • iritacija očiju.

Bilo koji od ovih simptoma može potencijalno utjecati na izvedbu u školi i društvenu interakciju.

Dugoročni rizici

Činjenica je da dugoročni rizici od povećane izloženosti plavom svjetlu zbog česte uporabe digitalnih uređaja još uvijek nisu poznati. To je tako iz jednostavnog razloga što prethodna generacija nije bila izložena usporedivim razinama plave svjetlosti iz digitalnih uređaja od svog djetinjstva.

Vjerojatno će trebati nekoliko desetljeća prije nego što ćemo imati sigurne dokaze štetnog učinka plave svjetlosti zbog prevelikog izlaganja ekranima u djetinjstvu.

No, već postoje neka povezana istraživanja koja sugeriraju da bi bilo pametno ograničiti izloženost plavom svjetlu, počevši od ranije dobi.

Što vi kao roditelj možete poduzeti?

Dakle, što može učiniti roditelj kako bi se spriječilo oštećenje djetetovih očiju (i cjelokupno zdravlje) zbog previše provedenog vremena ispred zaslona?

Malo je vjerojatno da će djeca smanjiti svoju upotrebu digitalnih uređaja. Dakle, odgovor leži u poduzimanju koraka kako bi se ograničila količina plavog svjetla koja je dospjela do očiju dok koriste ove uređaje.

Jedno rješenje je kupnja naočala s lećama koje smanjuju količinu plave svjetlosti koja ulazi u oči s računala, tableta i pametnih telefona. Neki proizvođači leća proizvode leće za naočale koje filtriraju plavo svjetlo. Ovu vrstu naočalnih leća je moguće kupiti u svim očnim optikama. Također, dostupne su i naočalne leće s antirefleksnim slojem koji blokira plavo svjetlo.

Ali što kada dijete nema dioptriju i potrebu za naočalama? U tom slučaju je dobra opcija “Filtar plavog svjetla”. Danas značajan broj pametnih telefona i tableta sadrži opciju “Filtar plavog svjetla” i obično se nalazi u postavkama zaslona. Nakon uključenja ovog filtera, zaslon dobiva blago žutu nijansu. Koliko je zaista učinkovit ovaj filter ne znamo, ali sigurno da može samo pomoći.

Kako biste smanjili rizik ometanja ciklusa spavanja i buđenja kod djeteta, stvorite pravilo “bez zaslona” barem sat-dva prije spavanja.

Za kraj, napomenut ćemo da je preporučljivo raditi oftalmološki pregled kod djece svake dvije godine ukoliko nisu prisutni problemi s očima ili češće ukoliko je prisutna dioptrija ili bilo kakav drugi problem. Naprezanje očiju kod djece i odraslih je bitno manje ukoliko se nosi ispravna dioptrija.

Pročitajte sljedeće:

Sindrom računalnog vida – kako ga prepoznati i izliječiti?

Tekst objavljen 28/11/2018, posljednja izmjena 19/04/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

trinaest + 12 =

Back to top button