Na što upućuje neprirodan položaj glave kod djeteta?

Neprirodan položaj glave podrazumijeva odmak od primarno ravnog položaja, što uključuje podignutu bradu, spuštenu bradu, nagib glave u lijevo ili desno, zakretanje lica u lijevo ili desno, ili kombinaciju navedenog. Očni problemi mogu i ne moraju biti uzrok abnormalnosti.
0 Shares

Koji očni problemi uzrokuju abnormalnosti u položaju glave?

Najčešći očni problemi koji uzrokuju nepravilan položaj glave kod djeteta su; razrokost, nistagmus, ptoza, slabovidnost i refrakcijske pogreške.

Razrokost (škiljavost, strabizam)

Kad osoba gleda “u križ”, ponekad raspon škiljavosti varira kod mijenjanja položaja glave. Obično se glava naginje u položaj u kojem je škiljavost najmanja, pa tako ne dolazi do duple slike i zamora oka. Ostali uzroci nepravilnog položaja glave kod strabizma uključuju Duaneov sindrom, Brownov sindrom, frakture orbitalnog zida i ograničenu pokretljivost oka uzrokovanu tiroidnom bolesti oka. Više o razrokosti pročitajte u članku: Djeca i strabizam

Očni pregled djeteta
Foto: Shutterstock

Nistagmus

Kod nekih pacijenata s nistagmusom (trzanjem oka) dolazi do zakretanja glave do položaja u kojem je trzanje najmanje izraženo. Položaj glave u kojem je nistagmus najmanje izražen ili nepostojeći naziva se nulta točka. Smanjeno trzanje oka pomaže boljem vidu, stoga se takav položaj glave ne bi trebao zabranjivati kod djece. Više o nistagmusu pročitajte u članku: Nistagmus – uzroci i liječenje

Ptoza

Dijete koje ima ptozu (spušteni kapak) će najčešće podizati bradu kako bi bolje vidjelo okom koje je “ispod” spuštenog kapka. Više o ptozi saznajte u članku: Ptoza – spuštanje očne vjeđe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Slabovidnost

Slabovidnost ili ambliopija je stanje koje se također naziva i lijeno oko. Razvija se uslijed velike razlike u kvaliteti vida između očiju. S vremenom mozak zanemaruje sliku iz lošijeg oka i sve više se oslanja na bolje oko. Ponekad će dijete okretati glavu kako bi lakše fokusiralo sliku s boljim okom. Više o slabovidnosti saznajte u članu: Slabovidnost ili ambliopija – kako je prepoznati i liječiti?

Refrakcijska pogreška

Ponekad će dijete zakretati glavu na stranu ukoliko je prisutna značajna refrakcijska pogreška, pogotovo ukoliko se radi o astigmatizmu. Smatra se da nagib glave omogućuje pacijentu da bolje vidi, jer gleda kroz smanjeni otvor kapaka, što simulira mehaniku “škiljenja”.

Može li dugotrajno zakretanje glave dovesti do trajnih problema?

Da, značajne abnormalnosti u položaju glave mogu uzrokovati trajno zatezanje vratnih mišića, što može dovesti do kronične boli u vratu ili glavobolja. Također može doći do asimetričnog rasta kostiju lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Postoji li liječenje nepravilnog položaja glave?

Da, položaj glave se obično može ispraviti ovisno o uzroku. Kod strabizma i ptoze moguće je ispraviti abnormalnosti operacijom. Refrakcijske greške je moguće korigirati naočalama, kontaktnim lećama ili laserskom korekcijom, a slabovidnost se može liječiti prekrivanjem boljeg oka u predškolskoj dobi.

Fizikalnom terapijom se može tretirati kongenitalni tortikolis i zategnutost vratnih mišića.

Pročitajte sljedeće:

Koliko su pametni telefoni i tableti štetni za dječje oči?

Tekst objavljen 20/01/2015, posljednja izmjena 20/11/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

devet − 2 =

Back to top button