Na što upućuje neprirodan položaj glave kod djeteta?

Neprirodan položaj glave, nepravilan položaj glave, neprirodno držanje glave

Neprirodan položaj glave podrazumijeva odmak od primarno ravnog položaja, što uključuje podignutu bradu, spuštenu bradu, nagib glave u lijevo ili desno, zakretanje lica u lijevo ili desno, ili kombinaciju navedenog. Očni problemi mogu i ne moraju biti uzrok abnormalnosti.

Koji očni problemi uzrokuju abnormalnosti u položaju glave?

1.) Razrokost (škiljavost, strabizam): Kad osoba gleda “u križ”, ponekad raspon škiljavosti varira kod mijenjanja položaja glave. Obično se glava naginje u položaj u kojem je škiljavost najmanja, pa tako ne dolazi do duple slike i zamora oka. Ostali uzroci nepravilog položaja glave kod strabizma uključuju Duaneov sindrom, Brownov sindrom, frakture orbitalnog zida, i ograničenu pokretljivost oka uzrokovanu tiroidnom bolesti oka. Više o razrokosti pročitajte u članku: Djeca i strabizam

2.) Nistagmus: Kod nekih pacijenata s nistagmusom (trzanjem oka) dolazi do zakretanja glave do položaja u kojem je trzanje najmanje izraženo. Položaj glave u kojem je nistagmus najmanje izražen ili nepostojeći naziva se nulta točka. Smanjeno trzanje oka pomaže boljem vidu, stoga se takav položaj glave ne bi trebao zabranjivati kod djece. Više o nistagmusu pročitajte u članku: Nistagmus – uzroci i liječenje

3.) Ptoza: Dijete koje ima ptozu (spušteni kapak) će najčešće podizati bradu kako bi bolje vidjelo okom koje je “ispod” spuštenog kapka. Više o ptozi saznajte u članku: Ptoza – spuštanje očne vjeđe

4.) Razlika u kvaliteti vida između očiju: ponekad će dijete okretati glavu kako bi oko na koje bolje vidi bilo bliže objektu kojeg promatra.

Refrakcijske greške: Ponekad će dijete zakretati glavu na stranu ukoliko je prisutna značajna refrakcijska pogreška, pogotovo ukoliko se radi o astigmatizmu. Smatra se da nagib glave omogućuje pacijentu da bolje vidi, jer gleda kroz smanjeni otvor kapaka, što simulira mehaniku “škiljenja”.

Može li dugotrajno zakretanje glave dovesti do trajnih problema?

Da, značajne abnormalnosti u položaju glave mogu uzrokovati trajno zatezanje vratnih mišića što može dovesti do kronične boli u vratu ili glavobolja. Također može doći do asimetričnog rasta kostiju lica.

Postoji li liječenje nepravilnog položaja glave?

Da, položaj glave se obično može ispraviti ovisno o uzroku. Kod strabizma, nistagmusa i ptoze moguće je ispraviti abnormalnosti operacijom. Za refrakcijske greške moguće je nabaviti naočale, a ambliopija (slabiji vid na jednom oku) se može popraviti nošenjem poveza.

Fizikalnom terapijom se može tretirati kongenitalni tortikolis i zategnutost vratnih mišića.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!