Nistagmus – vrste, uzroci, dijagnoza i liječenje

Nistagmus je poremećaj kod kojeg oči rade ponavljajuće nekontrolirane pokrete, što često rezultira smanjenjem vida. Ovakvi nesvjesni pokreti se mogu odvijati sa strane na stranu, gore i dolje, ili u kružnom smjeru. U nastavku saznajte vrste, moguće uzroke i metode liječenja.
0 Shares

Kao posljedica nistagmusa, oči su u nemogućnosti mirno zadržati pogled na predmetu kojeg se promatra. Nistagmus može biti popraćen i klimanjem, te neobičnim položajima glave.

Ovaj poremećaj može biti naslijeđen i pojaviti se rano u djetinjstvu, ili se razviti kasnije u životu nakon nezgode ili bolesti. Općenito govoreći, nistagmus kod djece je simptom nekog drugog očnog poremećaja ili zdravstvenog problema. Međutim, točan uzrok ove bolesti je često nepoznat.

Osobe s dijagnosticiranim nistagmusom mogu razviti smanjenu oštrinu vida, kao i probleme sa percepcijom dubine, koji uvelike utječu na ravnotežu i koordinaciju. Umor i stres mogu dodatno pogoršati simptome.

Iako je neizlječiv, većina ljudi s nistagmusom može smanjiti pokrete očiju i poboljšati vid namještanjem glave i gledanjem u jednu stranu. Ovo je tzv. “nulta točka” gdje je nistagmus najmanje primjetljiv. Da bi uspjeli u ovome, pojedinci moraju pronaći specifičan položaj glave kako bi najbolje iskoristili vid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Koje vrste poremećaja postoje?

Oblici nistagmusa su:

 • Kongenitalni nistagmus – najčešće se razvija u dobi od 2 do 3 mjeseca. Oči se pomiču u horizontalnom smjeru. Često se povezuje sa drugim poremećajima poput alibinizma, nedostatka šarenice, nerazvijenih očnih živaca, te kongenitalne katarakte.
 • Spasmus nutans – iako se razvija u dobi od 6 mjeseci do 3. godine života, spontano prestaje između 2. do 8. godine. Djeca s ovim tipom nistagmusa često glavu naginju i klimaju, a oči im se pomiču u svim smjerovima. Ovaj oblik poremećaja ne zahtjeva nikakvo liječenje.
 • Stečeni nistagmus – javlja se kasnije u djetinjstvu ili odrasloj dobi. Uzrok je najčešće nepoznat, ali može se razviti kao posljedica bolesti središnjeg živčanog sistema i metaboličkih poremećaja, ili toksičnosti alkohola i droga.

Nistagmus dalje razlikujemo prema načinu pokreta koje oči čine:

 • Pendularni nistagmus – brzina pokreta očiju je podjednaka u oba smjera.
 • Trzajni nistagmus – oči se polako pomiču u jednom smjeru, a nakon toga brzo trzaju u drugi smjer.
nistagmus kod djece
Foto: Shutterstock

Nistagmus – uzroci

Nistagmus nastaje nestabilnošću ili pogoršanjem sustava zaduženoga za kontroliranje pokreta očiju. Ukoliko je dijagnosticiran u djetinjstvu, uzrok može biti neki poremećaj dijelova koji se nalaze između oka i mozga. Djeca najčešće nemaju nekih drugih očnih ili zdravstvenih problema. Stečeni nistagmus, koji se javlja kasnije u životu, može biti simptom nekog drugog ozbiljnijeg stanja poput moždanog udara, multiple skleroze ili udarca u glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Drugi uzročnici nistagmusa uključuju:

 • manjak kontrole pokreta oka, u ranoj dobi,
 • albinizam,
 • vrlo visoka refrakcijska pogreška, npr. kratkovidnost ili astigmatizam,
 • kongenitalnu kataraktu,
 • upalu unutarnjeg uha,
 • lijekovi poput antiepileptika,
 • bolesti središnjeg živčanog sustava.

Dijagnoza

Nistagmus dijagnosticira oftalmolog. Liječnik će pregledati očnu pozadinu i napraviti test vidne oštrine. Također će provjeriti moguću prisutnost drugih očnih problema koji mogu biti povezani s nistagmusom. To uključuje strabizam, katarakte, te probleme s mrežnicom ili očnim živcem, prenosi portal Američka akademija oftalmologije.

Ostali testovi koji se mogu koristiti za dijagnosticiranje nistagmusa su:

 • snimke pokreta očiju (snimka je korisna za određivanje vrste nistagmusa),
 • otorinolaringološki pregled (pregled ušiju),
 • neurološki pregled,
 • CT mozga i magnetska rezonanca (MR).

Nistagmus – liječenje

Nistagmus je neizlječiv. Iako naočale i leće ne izlječuju poremećaj, pomažu kod otklanjanja drugih problema s vidom, poput kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma.

Neki oblici nistagmusa se mogu poboljšati kroz djetinjstvo. Također, poboljšanje vida je moguće s prizmama i posebnim naočalama, upotrebom knjiga sa velikom grafikom, uređajima za povećanje, te jačim osvjetljenjem.

Operacija kojom se mijenja pozicija mišića koji pokreću oči se rijetko obavlja. Iako ne izlječuje nistagmus, pomaže u smanjivanju okretanja glave kod nekontroliranih pokreta očiju.

Liječenje drugih očnih ili zdravstvenih problema može poboljšati ili usporiti razvoj nistagmusa.

Kako pomoći djeci s nistagmusom?

Obično se nistagmus otkrije u vrlo mladoj dobi. Evo nekoliko savjeta kako možete pomoći djetetu koje ima poremećaj:

 • Pronađite oftalmologa kojem vjerujete i koji razumije problematiku nistagmusa.
 • Redovito obavljajte kontrole dioptrije kako bi naočale i/ili kontaktne leće koje dijete nosi maksimalno korigirale vid.
 • Objasnite učiteljima i nastavnicima djeteta osnove nistagumusa, kako bi razumjeli način na koje to stanje utječe na sposobnost gledanja, učenja i interakcije s drugom djecom.
 • Nemojte smanjiti očekivanja za svoje dijete. Većina osoba s nistagmusom može dovoljno dobro vidjeti, učiti i komunicirati, te voditi normalan život.
 • Budite pozitivni. Kako djeca odrastaju, važno im je objasniti zašto su njihove oči različite. Uvjerite djecu da ih nistagmus neće spriječiti da budu normalno dijete i poslije normalna osoba.

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog odgovora na pitanja o nistagmusu:

Pročitajte sljedeće:

Strabizam kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Članak objavljen 01/02/2014, posljednja izmjena 20/07/2022.

0 Shares
Oglas
Medicinski pregledao

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Poštovani,
  Vi ste divni, odavno nisam naišla na ovako poslovni odnos, sve najbolje u daljem radu,
  S poštovanjem,
  Vesna Radosavljevic

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

osam − pet =

Back to top button