Nistagmus – uzroci i liječenje

nistagmus, nistagmus kod djece, nistagmus liječenje, nistagmus uzroci

Nistagmus je poremećaj kod kojeg oči rade ponavljajuće nekontrolirane pokrete što često rezultira smanjenjem vida. Ovakvi nesvjesni pokreti se mogu odvijati sa strane na stranu, gore i dolje ili u kružnom smjeru.

Kao posljedica nistagmusa, oči su u nemogućnosti mirno zadržati pogled na predmetu kojeg se promatra. Nistagmus može biti popraćen i klimanjem, te neobičnim položajima glave.

Ovaj poremećaj može biti naslijeđen i pojaviti se rano u djetinjstvu ili se razviti kasnije u životu nakon nezgode ili bolesti. Općenito govoreći, nistagmus kod djece je simptom nekog drugog očnog poremećaja ili zdravstvenog problema. Međutim, točan uzrok ove bolesti je često nepoznat.

Osobe s dijagnosticiranim nistagmusom mogu osjetiti smanjenu oštrinu vida kao i probleme sa percepcijom dubine koji uvelike utječu na ravnotežu i koordinaciju. Umor i stres mogu dodatno pogoršati nistagmus.

Iako je neizlječiv, većina ljudi s nistagmusom može smanjiti pokrete očiju i poboljšati vid namještanjem glave i gledanjem u jednu stranu. Ovo je tzv. “nulta točka” gdje je nistagmus najmanje primjetljiv. Da bi uspjeli u ovome, pojedinci moraju pronaći specifičan položaj glave kako bi najbolje iskoristili vid.

Oblici nistagmusa su:

 • Kongenitalni nistagmus – najčešće se razvija u dobi od 2 do 3 mjeseca. Oči se miču u horizontalnom smjeru. Često se povezuje sa drugim poremećajima poput alibinizma, nedostatka šarenice, nerazvijenih očnih živaca te kongenitalne katarakte.
 • Spasmus nutans – iako se razvija u dobi od 6 mjeseci do 3 godine života, spontano prestaje između 2 do 8 godine. Djeca s ovim tipom nistagmusa često glavu naginju i klimaju, a oči im se miču u svim smjerovima. Ovaj oblik nistagmusa ne zahtjeva nikakvo liječenje.
 • Stečeni nistagmus – javlja se kasnije u djetinjstvu ili odrasloj dobi. Uzrok je najčešće nepoznat, ali može se razviti kao posljedica središnjeg živčanog sistema i metaboličkih poremećaja ili toksičnosti alkohola i droga.

Nistagmus dalje razlikujemo prema načinu pokreta koje oči čine:

 • Pendularni nistagmus – brzina pokreta očiju je podjednaka u oba smjera
 • Trzajni nistagmus – oči se polako miču u jednom smjeru, a nakon toga brzo trzaju u drugi smjer.

Nistagmus kod djece, nistagmus liječenje, nistagmus uzroci

Nistagmus – uzroci

Nistagmus nastaje nestabilnošću ili pogoršanjem sustava zaduženoga za kontroliranje pokreta očiju. Ukoliko je dijagnosticiran u djetinjstvu, uzrok može biti neki poremećaj dijelova koji se nalaze između oka i mozga. Djeca najčešće nemaju nekih drugih očnih ili zdravstvenih problema. Stečeni nistagmus, koji se javlja kasnije u životu, može biti simptom nekog drugog ozbiljnijeg stanja poput moždanog udara, multiple skleroze ili udarca u glavu.

Drugi uzročnici nistagmusa uključuju:

 • Manjak kontrole pokreta oka, u ranoj dobi
 • Albinizam
 • Vrlo visoka refrakcijska pogreška, npr. kratkovidnost ili astigmatizam
 • Kongenitalnu kataraktu
 • Upalu unutarnjeg uha
 • Lijekovi poput antiepileptika
 • Bolesti središnjeg živčanog sustava

Nistagmus – liječenje

Nistagmus je neizlječiv. Iako naočale i leće ne izlječuju nistagmus, pomažu kod otklanjanja drugih problema s vidom poput kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma.

Neki oblici nistagmusa se mogu poboljšati kroz djetinjstvo. Također poboljšanje vida je moguće sa prizmama i posebnim naočalama, upotrebom knjiga sa velikom grafikom, uređajima za povećanje, te jačim osvjetljenjem.

Operacija kojom se mijenja pozicija mišića koji pokreću oči se rijetko obavlja. Iako ne izlječuje nistagmus, pomaže u smanjivanju okretanja glave kod nekontroliranih pokreta očiju.

Liječenje drugih očnih ili zdravstvenih problema može poboljšati ili usporiti razvoj nistagmusa.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!