Duaneov sindrom i oči – kako ga prepoznati kod djece?

Duaneov sindrom je rijedak sindrom koji utječe na očne mišiće, a time i na sam položaj očiju. Dolazi do ograničene mogućnosti pomicanja očiju prema unutra, van ili u oba smjera.
0 Shares

Točan uzrok nastanka Duaneovog sindroma je nepoznat, ali se sumnja na kombinaciju genetskih i vanjskih čimbenika. Vjeruje se da do nastanka sindroma dolazi od trećeg do osmog tjedna trudnoće, kada se razvijaju očni mišići i moždani živci.

Duaneov sindrom se obično otkriva prije dobi od 10 godina, a češći je kod djevojčica nego kod dječaka. Poremećaj može nastati sam ili u kombinaciji s drugim sindromima kao što su Okihirov sindrom, Wildervanckov sindrom, Holt-Oramov sindrom, Morning Glory sindrom ili pak Glodenharov sindrom.

Oko 30% djece s Duaneovim sindromom može imati malformaciju skeletona (kostura), ušiju, očiju, bubrega ili živčanog sustava.

Većinom je pogođeno samo jedno oko, često lijevo. Djeca s Duaneovim sindromom također mogu imati druge probleme povezane s očima, npr.:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
  • nistagmus (nekontrolirano trzanje očiju, lijevo-desno)
  • abnormalnosti optičkog živca
  • micropalmos (abnormalno maleno oko)
  • kongenitalni sindrom “krokodilske suze” (suzenje prilikom jela)

Simptomi Duaneovog sindroma

Ponekad su pokreti očiju ograničeni u oba smjera ili osoba uopće ne može pomicati oči. Kako bi nadoknadili nemogućnost pomicanja očiju, osobe s Duaneovim sindromom naginju / okreću / namještaju glavu kako bi stvorili binokularni vid.

Razlikujemo 3 tipa Duaneovog sindroma od kojih je prvi najčešći:

Tip 1: Abdukcija (pokret oka prema van) je ograničena, ali je adukcija (pokret oka prema unutra) relativno normalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Tip 2: Adukcija je ograničena, ali je abdukcija relativno normalna.

Tip 3: Sposobnost pomicanja oka ili očiju u oba smjera (abdukcija i adukcija) je ograničena. Ograničeni pokreti očiju mogu uzrokovati suženje kapaka, a zahvaćeno oko može izgledati manje od drugoga.

Djeca s Duaneovim sindromom koja imaju strabizam ili smanjenu vidnu oštrinu u zahvaćenom oku, trebaju što ranije posjetiti specijalistu oftalmologa kako bi se spriječilo trajno oštećenje ili gubitak vida.

Pročitajte sljedeće:

Što uzrokuje strabizam i kako se liječi?

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet − 3 =

Back to top button