Retinoblastom – tumor oka kod djece

Retinoblastom je rijedak oblik tumora oka koji se obično dijagnosticira kod male djece, često mlađe od dvije godine života. Bolest obično pogađa samo jedno oko, ali u trećini slučajeva zahvaćena su oba oka.
0 Shares

U Sjedinjenim Američkim Državama ova vrsta tumora pogađa 250 do 350 djece godišnje. Uz ranu dijagnozu retinoblastom je obično izlječiv.

Dio oka koji je pogođen tumorom je mrežnica. Mrežnica je sloj osjetljiv na svjetlo u stražnjem dijelu oka koja sadrži receptore – štapiće i čunjiće. Oni pretvaraju svjetlost u signal uz pomoć kojeg optički živac prenosi sliku do mozga.

Koji su simptomi retinoblastoma?

Najuočljiviji znak retinoblastoma je leukokoria – bijela zjenica. Bijela zjenica se najčešće primijeti na fotografijama kada se koristi bljeskalica. Ostali simptomi uključuju:

 • strabizam
 • bol u oku
 • crvene oči
 • sljepilo
 • snižena vidna oštrina

Kako nastaje retinoblastom?

Retinoblastom nastaje kada stanice u mrežnici ne prestaju rasti tijekom fetalnog razvoja. Stanice se repliciraju izvan kontrole u obliku tumora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Retinobastom može biti nasljedan u 45% slučajeva, što znači da većina slučajeva nije povezana s obiteljskom anamnezom. Povezan je s abnormalnom verzijom RB1 gena. Djeca u dobi od nekoliko tjedana mogu se testirati na prisutnost abnormalnog RB1.

Djeca kojima je dijagnosticiran pozitivan RB1 gen nekoliko dana nakon rođenja prolaze provjeru vida, koja se nastavlja svakih nekoliko mjeseci do pete godine starosti.

Na koji način se dijagnosticira?

U mnogim slučajevima, retinoblastom se dijagnosticira nakon što roditelj primijeti prve simptome, te dovodi dijete na pregled. Zdravstveni radnici koji su iskusni u dijagnosticiranju retinoblastoma često odmah prepoznaju simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Tumor je obično dijagnosticira biopsijom, ali u ovom slučaju postoji opasnost od gubitka vida, zbog mogućih komplikacija.

Neki testovi koji se mogu koristiti za dijagnozu retinoblastom su:

 • ultrazvuk
 • magnetska rezonancija (MR)
 • kompjutorizirana tomografija (CT)
 • skeniranje kostiju

U slučajevima da se sumnja na širenje tumora izvan oka, koriste se drugi testovi da bi se utvrdilo da li se tumor proširio do vidnog živca, koštane srži ili mozga:

 • biopsija
 • spinalna punkcija
 • aspiracija koštane srži

Kada se dijagnosticira retinoblastom, razvrstava se u jednu od tri glavne faze:

 • Intraokularni – nalazi se unutar oka, tumor se nije proširio izvan oka
 • Recidivirajući – odnosi se na tumor koji nije podnio/odbacio liječenje ili se ponovo pojavio nakon liječenja
 • Ekstraokularni – u ovoj fazi, tumor se proširio izvan oka na ostale dijelove tijela

Kako se liječi retinoblastom?

Kada se dijagnosticira u ranoj fazi dok se tumor nije proširio na ostale dijelove tijela, prognoza liječenja je odlična, čak je 95% slučajeva s pozitivnim ishodom.

Liječenje ovisi o fazi tumora, ali se uvijek bira najmanje invazivna metoda. Mogu se kombinirati nekoliko metoda liječenja kako bi se uklonio ili smanjio tumor, te sačuvao vid na jedom ili oba oka.

Fotokoagulacija: ova metoda liječenja koristi laser. Laser je usmjeren kroz zjenicu na krvne žile koje su povezane s tumorom. Fotokoagulacija se obavlja pod anestezijom, često ambulantno. Ovo je najučinkovitija metoda za manje tumore, i obično se ponavlja nekoliko puta u razmacima od mjesec dana.

Krioterapija: ova metoda koristi hladnu sondu kako bi zamrznula stanice tumora. Obično zahtjeva nekoliko tretmana, u razmacima od mjesec dana. Pacijent je pod anestezijom, a obično je pušten kući isti dan. Također se koristi za manje tumore i one koji su smješteni u prednjem dijelu oka.

Kemoterapija: Kemoterapija podrazumijeva primjenu lijekova koji ubijaju stanice raka. Kemoterapija se može primijeniti intravenozno ili oralno, ili se može injektirati u leđnu moždinu.

Radioterapija: zračenje može uništiti stanice tumora. Za retinoblastom, potrebno je radioaktivni materijal kirurški smjestiti na mjesto tumora. Ovaj tretman zahtjeva boravak u bolnici, dok se radioaktivni materijal ne ukloni.

Termoterapija: koristi se infracrveni laser koji uništava stanice tumora. Temperatura je obično manja od one koja se koristi u fotokoagulaciji, te dolazi do manjih oštećenja krvnih žila mrežnice, nego u slučaju fotokoagulacije.

Enukleacija: U nekim slučajevima, ako je tumorom uništen vid na oku, najbolji tretman može biti uklanjanje zahvaćenog oka.

Pročitajte sljedeće:

Tumor oka – vrste, simptomi i znakovi

Tekst objavljen 20/03/2017, posljednja izmjena 16/09/2020.

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

20 + deset =

Back to top button