Tumor oka – vrste, simptomi i znakovi

tumor oka, tumori oka

Foto: Shutterstock

Tumor oka je malignost koja počinje i raste u oku. Malignost je skupina stanica koje su kancerogene (ne-tipične stanice koje urastaju u zdravo tkivo i razaraju ga), i mogu se širiti na druga mjesta u tijelu ili napasti i uništiti tkiva.

Ako malignost prvo nastane u oku, to se zove intraokularni karcinom ili primarni tumor oka. Ako se kancerogene stanice prošire s drugog dijela tijela na oko, to se zove sekundarni tumor oka.

Tumor oka – simptomi

Iako tumor oka često nema nikakvih simptoma u ranoj fazi, najčešći razlog zbog kojeg oboljeli posjete oftalmologa su smetnje u vidnoj oštrini. Često dolazi do pada vidne oštrine, te se znaju pojaviti bljeskovi svjetla ili “mušice” u vidnom polju, tzv. opaciteti. Također, oboljeli često mogu primijetiti tamnu mrlju ili izraslinu na jednom oku koja postepeno mijenja svoj oblik i veličinu.

Važno je napomenuti da svi navedeni simptomi mogu biti uzrokovani i drugim stanjima oka, manje opasnim. Ukoliko primijetite nekih od navedenih simptoma nema mjesta panici, već obavite oftalmološki pregled da se utvrdi što je pravi uzrok.

Uvealni melanom

Uvealni melanom je najčešća vrsta primarnog tumora oka. Nastaje kada se karcinogene stanice formiraju u dijelu oka koji se zove uvea. Uvea se sastoji od tri dijela: šarenice, cilijarnog tijela i žilnice. Očni melanom obično pogađa žilnicu oka. Detaljnije o uvealnom melanomu saznajte u članku: Očni melanom – simptomi, uzroci i liječenje

Melanom spojnice oka

Spojnica je tanka prozirna ovojnica koja prekriva bjeloočnicu i unutrašnjost očnih vjeđa. Melanom spojnice je iznimno rijedak tumor oka i najčešće izgleda kao tamna pigmentirana izraslina na oku. Ako se ne otkrije na vrijeme i ne krene s liječenjem, može se proširiti na druge dijelove tijela kroz limfni sustav.

Osim na srednjoj očnoj ovojnici i spojnici, melanom se također može pojaviti na vjeđama, suznoj vrećici, i u orbiti. Melanomi vjeđa i suzne vrećice su u pravilu melanomi kože, te u njihovoj dijagnostici i terapiji vrijede ista pravila kao kod kožnog melanoma.

Primarni intraokularni limfom

Primarni intraokularni limfom (limfom oka) je vrsta tumora koja uključuje bijele krvne stanice tijela ili limfocite, smještene u cijelom tijelu. Limfomi mogu nastati u organima kao što su pluća, želudac, i rijetko u očima.

Dvije glavne vrste limfoma su Hodgkinov limfom i ne-Hodgkinov B limfom. Primarni intraokularni limfom je uvijek ne-Hodgkinov limfom B stanica. Većina ljudi s primarnim intraokularnim limfomima su starije osobe ili imaju poremećaje koji oslabljuju imunološki sustav kao što je AIDS. Primarni intraokularni limfom često se javlja s limfomom mozga, koji se naziva primarni limfom središnjeg živčanog sustava.

Retinoblastom

Retinoblastom je tumor oka koji pogađa djecu. Uzrokovan je genetskom mutacijom, te nastaje na mrežnici, tkivu osjetljivom na svjetlo koje se nalazi na stražnjem dijelu oka. Retinalne živčane stanice počinju rasti i množiti se, a zatim se obično šire prema očima i moguće u druge dijelove tijela. Detaljnije o retinoblastomu pročitajte u članku: Retinoblastom – tumor oka kod djece

Redovni oftalmološki pregledi najbolji su put ka očuvanja zdravlja očiju.

Liječnik može prepoznati simptome tumora oka na rutinskom pregledu vida, što pruža veću šansu za uspješno liječenje i oporavak. Posavjetujte se s vašim liječnikom ukoliko primijetite bilo kakve izrasline na oku, tamne mrlje na površini oka ili promjene u vidu.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!