Tumor oka – vrste, simptomi i znakovi

Tumor oka je malignost koja počinje i raste u oku. Malignost je skupina stanica koje su kancerogene (ne-tipične stanice koje urastaju u zdravo tkivo i razaraju ga) i mogu se širiti na druga mjesta u tijelu ili napasti i uništiti tkiva.
0 Shares

Ako malignost prvo nastane u oku, to se zove intraokularni karcinom ili primarni tumor oka. Ako se kancerogene stanice prošire s drugog dijela tijela na oko, to se zove sekundarni tumor oka.

Tumor oka – simptomi

Iako tumor oka često nema nikakvih simptoma u ranoj fazi, najčešći razlog zbog kojeg oboljeli posjete oftalmologa su smetnje u vidnoj oštrini. Često dolazi do pada vidne oštrine, te se znaju pojaviti bljeskovi svjetla ili “mušice” u vidnom polju, tzv. opaciteti. Također, oboljeli često mogu primijetiti tamnu mrlju ili izraslinu na jednom oku koja postepeno mijenja svoj oblik i veličinu.

Važno je napomenuti da svi navedeni simptomi mogu biti uzrokovani i drugim stanjima oka, manje opasnim. Ukoliko primijetite neke od navedenih simptoma nema mjesta panici, već obavite oftalmološki pregled da se utvrdi što je pravi uzrok.

Uvealni melanom

Uvealni melanom je najčešća vrsta primarnog tumora oka. Nastaje kada se karcinogene stanice formiraju u dijelu oka koji se zove uvea. Uvea se sastoji od tri dijela: šarenice, cilijarnog tijela i žilnice. Očni melanom obično pogađa žilnicu oka. Detaljnije o uvealnom melanomu saznajte u članku: Očni melanom – simptomi, uzroci i liječenje

Melanom spojnice oka

Spojnica je tanka prozirna ovojnica koja prekriva bjeloočnicu i unutrašnjost očnih vjeđa. Melanom spojnice je iznimno rijedak tumor oka i najčešće izgleda kao tamna pigmentirana izraslina na oku. Ako se ne otkrije na vrijeme i ne krene s liječenjem, može se proširiti na druge dijelove tijela kroz limfni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Osim na srednjoj očnoj ovojnici i spojnici, melanom se također može pojaviti na vjeđama, suznoj vrećici i u orbiti. Melanomi vjeđa i suzne vrećice su u pravilu melanomi kože, te u njihovoj dijagnostici i terapiji vrijede ista pravila kao kod kožnog melanoma.

Primarni intraokularni limfom

Primarni intraokularni limfom (limfom oka) je vrsta tumora koja uključuje bijele krvne stanice tijela ili limfocite, smještene u cijelom tijelu. Limfomi mogu nastati u organima kao što su pluća, želudac, i rijetko u očima.

Dvije glavne vrste limfoma su Hodgkinov limfom i ne-Hodgkinov B limfom. Primarni intraokularni limfom je uvijek ne-Hodgkinov limfom B stanica. Većina ljudi s primarnim intraokularnim limfomima su starije osobe ili imaju poremećaje koji oslabljuju imunološki sustav, kao što je AIDS. Primarni intraokularni limfom često se javlja s limfomom mozga, koji se naziva primarni limfom središnjeg živčanog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Retinoblastom

Retinoblastom je tumor oka koji pogađa djecu. Uzrokovan je genetskom mutacijom, te nastaje na mrežnici, tkivu osjetljivom na svjetlo koje se nalazi na stražnjem dijelu oka. Retinalne živčane stanice počinju rasti i množiti se, a zatim se obično šire prema očima i moguće u druge dijelove tijela. Detaljnije o retinoblastomu pročitajte u članku: Retinoblastom – tumor oka kod djece

Redovni oftalmološki pregledi najbolji su put ka očuvanja zdravlja očiju.

Liječnik može prepoznati simptome tumora oka na rutinskom pregledu vida, što pruža veću šansu za uspješno liječenje i oporavak. Posavjetujte se s vašim liječnikom ukoliko primijetite bilo kakve izrasline na oku, tamne mrlje na površini oka ili promjene u vidu.

Pročitajte sljedeće:

Očni melanom – simptomi, uzroci i liječenje

Tekst objavljen 31/10/2018, posljednja izmjena 19/01/2024.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

  1. Poštovani doktore šarič,moj sin ima 17godina kad je imao 2godine njegova sestra ga je ozledila u oko noktom slucajno,bio sam kod ocnih doktora oni su mi rekli da je bezopasno,ali prije mjesec dana sam bio opet oni su mi rekli da je to tumor i da treba to ukloniti,ta izraslina je tamna kao fleka je bijeloocnicu i naravno je za 15godina je veca odprilike 1cm on nema nikakvih simtoma ima dobar vid,ja neznam sta da radim? ja sam inace u belgiji,lijepi pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × 5 =

Back to top button