Proširene zjenice – što može biti uzrok i kada obavezno posjetiti liječnika?

Postoji više stanja koja mogu uzrokovati proširene zjenice. Veličinu zjenica kontroliraju mišići obojenog dijela oka – šarenice, koji također kontroliraju i količinu svjetlosti koja ulazi u oko. U nastavku saznajte moguće uzroke širokih zjenica, te kada obavezno treba posjetiti liječnika.
0 Shares

Na jakom svjetlu zjenice se sužavaju (smanjuju) kako bi se spriječio ulazak viška svjetla u oči. Pri slabom osvjetljenju zjenice se šire (povećavaju se) kako bi više svjetla ušlo do mrežnice.

Općenito, normalna veličina zjenica se kreće u rasponu od 2mm do 4mm pri jakom svjetlu i 4mm do 8mm u mraku.

Proširene zjenice nisu isto što i anizokorija, stanje kod kojeg obje zjenice normalno reagiraju na svjetlo, ali se međusobno razlikuju u veličini za oko pola milimetra ili više. Anizokorija je benigno stanje, a zahvaća oko 20% populacije.

Što uzrokuje proširene zjenice?

Postoji više stanja koja mogu uzrokovati proširene zjenice. Navesti ćemo one najučestalije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Lijekovi

 • Antihistaminici
 • Dekongestivi
 • Triciklički antidepresivi
 • Lijekovi protiv napadaja
 • Lijekovi protiv mučnine
 • Lijekovi za liječenje Parkinsove bolesti
 • Botox
 • Atropin

Zlouporaba droga

Proširene zjenice su jedan od znakova da osoba koristi droge, kao što su:

 • Kokain
 • Amfetamin
 • Lsd
 • Ekstazi

Ove droge utječu na mišić koji širi zjenice, usporavajući reakciju na svjetlo. Čak u potpuno osvjetljenoj sobi, zjenice ostaju proširne. Nakon prestanka konzumacije droga, postoji mogućnost da zjenice i dalje ostanu proširene.

Ozljeda oka

Ozbiljna, penetracijska ozljeda oka može oštetiti vašu šarenicu i uzrokovati da zjenica ozlijeđenog oka postane proširena i nepravilnog oblika. Ponekad se ova vrsta ozljede može pojaviti tijekom operacije oka, kao komplikacija operacije očne mrene ili transplantacije rožnice. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Ozljeda oka – 5 najčešćih ozljeda i kada nazvati hitnu pomoć

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Ozljeda mozga

Ozljeda glave, moždani udar ili tumor mozga mogu utjecati na način na koji reagiraju vaše zjenice na svjetlo. Pritisak koji se javlja unutar mozga nakon ozljede glave može oštetiti mišiće zjenice koje sužuju i proširuju zjenični otvor. Može utjecati na jedno ili oba oka. Zbog toga liječnici osvjetljavaju zjenice svjetlom nakon raznih ozljeda, trauma glave ili mozga kako bi provjerili normalne reakcije zjenice.

široke zjenice
Foto: Shutterstock

Benigna epizodna midrijaza

Ovo je neobično, ali bezopasno stanje u kojem osoba doživljava sporadične epizode, jedna zjenica odjednom postaje proširena, a često su popraćene zamućenim vidom, glavoboljom i boli u oku. Nakon toga zjenica se vraća u normalnu veličinu i funkcionira bez liječenja.

Prirođena aniridija

Riječ je o rijetkom urođenom stanju kod kojeg je osoba rođena bez cijele ili bez dijela šarenice. Aniridija obično utječe na oba oka, a popraćena je drugim ozbiljnim problemima kao što su urođena katarakta, glaukom, nistagmus ili nepotpun razvoj mrežnice i optičkog živca.

Budući da osobe nemaju šarenicu koja regulira količinu svjetlosti, jako su osjetljive na svjetlo.

Kako “izliječiti” proširene zjenice?

Ako primijetite da imate proširene zjenice ili jedna zjenica izgleda veća od druge poslije traume glave, odmah zatražite liječničku pomoć.

Isto vrijedi i ako osjetite iznenadnu omaglicu, glavobolju, zbunjenost, tegobe s ravnotežom ili druge simptome mogućeg moždanog udara.

Možda vas zanima...Anizokorija – što uzrokuje nejednake zjenice?Bolesti oka

Ako imate proširene zjenice ili vaše zjenice reagiraju sporije prilikom promjene osvjetljenja, postati ćete osjetljivi na sunčevu svjetlost. Razmotrite kupnju naočala s fotoosjetljivim lećama, koje automatski potamne na otvorenom dnevnom svjetlu. Druga opcija su sunčane naočale s polariziranim staklima za optimalnu udobnost i smanjenje odsjaja od sunčeve svjetlosti.

Postoje također terapeutske kontaktne leće, koje poboljšavaju estetski izgled vaših očiju, a također smanjuju osjetljivost na svjetlo. Posebno se koriste kod slučajeva poput aniridije i velikih nepravilnih zjenica uzrokovanih ozljedama.

Pročitajte sljedeće:

Veličina zjenica – proširene, sužene ili ne reagiraju na svjetlo – saznajte uzroke!

Tekst objavljen 18/09/2019, posljednja izmjena 10/06/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × 2 =

Back to top button