Oftalmološki pregled očiju na biomikroskopu (špalt-lampa) – što očekivati?

Pregled oka na procjepnoj lampi (biomikroskop ili špalt-lampa) je standardni dijagnostički pregled, koji se obično obavlja prilikom svakog posjeta oftalmologu. U nastavku smo objasnili zašto je takav pregled bitan i što može otkriti.
0 Shares

Liječnik uz pomoć velikog povećanja i jakog osvjetljenja detaljno pregledava prednji segment oka. Cilj pregleda je uočavanje bilo kakvih promjena na oku koje upućuju na patološka stanja.

Na biomikroskopu se obavlja i pregled stražnjeg segmenta oka uz pomoć dodatnog ručnog povećala, nakon širenja zjenica posebnim kapima. S obzirom da su rožnica i očna leća prozirni optički mediji, omogućen je uvid u unutrašnje strukture oka.

Možda vas zanima...Da li je nošenjem naočala moguće smanjiti dioptriju?Pitanja i Odgovori

Postupak očnog pregleda

Nakon početnog pregleda očiju, liječnik može koristiti posebnu boju koja se zove fluorescein. Ova boja omogućuje bolji uvid u eventualne promjene na vanjskoj površini oka. Boja se obično kapne na specijalnu papirnatu traku, s kojom se dodirne bjeloočnica.

Liječnik će zatim primijeniti kapi za oči koje će proširiti zjenice. Dilatacija zjenica omogućuje bolji uvid u unutrašnje strukture oka (očna leća, staklovina, očni živac, mrežnica). Obično je potrebno oko 20 minuta da kapi djeluju, a ponekada je potrebno izvršiti više kapanja kako bi se dobio željeni efekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Kada se zjenice dovoljno prošire, liječnik će ponoviti pregled na biomikroskopu. Ovaj put će koristiti posebno dizajniranu leću u blizini oka, koja nudi dodatno povećanje i uvid u unutrašnje strukture oka. Pregled je potpuno bezbolan, eventualno može doći do blagog peckanja tijekom primjene kapi za oči.

Spalt-lampa očni pregled
Foto: Shutterstock

Posljedica proširenih zjenica je povećana osjetljivost na svjetlost i zamućen vid, ali na sreću, radi se o kratkotrajnim smetnjama. Zbog toga nije preporučljivo voziti automobil odmah nakon pregleda. Zjenice bi se trebale vratiti u normalno stanje unutar nekoliko sati, a do tada pomaže nošenje sunčanih naočala.

Gonioskopija – dodatni pregled na biomikroskopu

Gonioskopija se također obavlja na biomikroskopu, a svrha je pregled prednjeg komornog kuta između rožnice i šarenice. Za ovaj tip pregleda koristi se anestetik u obliku kapi za oči, kako bi se smanjila osjetljivost oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Nakon što anestetik djeluje, liječnik postavlja posebnu leću s zrcalnom prizmom izravno na očnu jabučicu. Ovaj tip pregleda je važan u određivanju vrste glaukoma i načinu liječenja.

Možda vas zanima...Što je dioptrija i kako pročitati dioptrijski nalaz?Pogreške oka

Iako gonioskopija može biti neugodna zbog prislanjana leće na oko, pregled je zapravo bezbolan. Alternativa ovom pregledu je OCT pretraga ili ultrazvučna biomikroskopija. Gonioskopija se ne obavlja na svakom oftalmološkom pregledu, već samo kada liječnik zaključi da je potrebno.

Koji dijelovi oka se pregledaju na špalt-lampi?

Liječnici koriste špalt-lampu kao dio kompletnog pregleda oka, kako bi bolje pregledali različite očne strukture. To uključuju sljedeće:

  • Spojnica ili konjunktiva: Radi se o tankoj, prozirnoj ovojnici koja prekriva bjeloočnicu oka i unutrašnjost očnih vjeđa.
  • Rožnica: Rožnica je prozirna prednja očna struktura, koja se nalazi ispred šarenice i zjenice. Dio je optičkog sustava koji šalje zrake svjetla kroz zjenicu i očnu leću sve do mrežnice oka.
  • Očne vjeđe: Vjeđe pomažu u zaštiti očne jabučice od stranih tijela ili ozljeda. Treptanje pomaže pri podmazivanju oka i sprječavanju suhoće.
  • Šarenica: Šarenica je obojeni dio oka. Ona kontrolira količinu svjetla koje ulazi u oko, sužavanjem i širenjem zjenice.
  • Zjenica: Crna točka u središtu šarenice je zapravo otvor, koji omogućuje da svjetlo uđe u oko i putuje do mrežnice.
  • Očna leća: Prirodna očna leća nalazi se iza šarenice i dio je optičkog aparata koji fokusira svjetlo na mrežnicu.
  • Bjeloočnica: Bjeloočnica je bijeli dio oka koji služi kao zaštitna ovojnica unutrašnjim strukturama oka. Sastoji se od relativno tvrdog vlaknastog tkiva koje ne sadrži živce.
  • Mrežnica ili retina: Mrežnica je tkivo koje sadrži stanice osjetljive na svjetlost. Svjetlosne podražaje mijenja u električne impulse, te ih šalje dalje u mozak putem vidnog živca.
Biomikroskop pregled vida
Foto: Shutterstock

Tumačenje nalaza

Prilikom pregleda na špalt-lampi liječnik može otkriti cijeli niz očnih stanja. Naveli smo ona najčešća:

Ima li ovakav pregled ikakve rizike?

Pregled na špalt-lampi je općenito vrlo siguran, iako lijekovi za širenje zjenica imaju moguće nuspojave. Naime, u rijetkim slučajevima može doći do povećanja očnog tlaka, što uzrokuje mučninu i bolove u oku. Svi koji imaju navedene simptome nakon kapanja kapi za širenje zjenica, trebaju odmah obavijestiti liječnika. Ipak, opet ćemo naglasiti da su takve nuspojave rijetkost.

Pročitajte sljedeće:

Optometrist ili oftalmolog – kojeg očnog specijalistu posjetiti?

Tekst objavljen 04/07/2019, posljednja izmjena 01/03/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

16 + 14 =

Back to top button