Da li je nošenjem naočala moguće smanjiti dioptriju?

Poštovani, moja 9-godišnja kćerka se prije 6 mjeseci liječila u bolnici protiv borelioze. Tada joj je utvrđena kratkovidnost, desno oko – 0.50 = 1.0 i lijevo oko – 0.75 = 1.0. Sada je na pregledu imala – 1.0 = 0.80 na oba oka. Kod drugog okulista je nalaz -1.0 na desno oko i lijevo -1.50. Još nema naočale i ne znam koju dioptriju dijete u stvarnosti treba. Da li dijete treba stalno nositi naočale ili samo kada gleda u daljinu?

I da li je nošenjem naočala moguće smanjiti minus dioptriju ili barem zaustaviti ili će ona rasti bez obzira na nošenje naočala? Od dva okulista sam dobila različite informacije i sada ne znam što je najbolje za moju kćerku. Kome da se obratim za hitno detaljno utvrđivanje dioptrije, bez obzira na plaćanje, jer je kći postala pomalo depresivna? Veliko hvala za svaki odgovor.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Da li je nošenjem naočala moguće smanjiti dioptriju, mogu li naočale smanjiti dioptriju
Dean Šarić
Poštovana,

svakako je potreban detaljniji pregled sa skijaskopijom. Kod ove dioptrije nošenje naočala ili leća je obavezno i za daleko i za blizu. Samim nošenjem nećemo zaustaviti rast dioptrije koji je uvjetovan genetikom i dugotrajnim gledanjem na blizu.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

13 Komentara

 1. Lijep pozdrav za Vas! Prije 2 god. otisla sam kod oftamologa zbog vodenih plikova,koji se pojavljuju u proljece u ocima. Dao mi je neke kapi i mast. Ali mi je rekao da imam dioptriju. Na lijevo oko +1,75 desno 1,25.Propisao mi je naocare,ali ih nisam uzela. Nisam se zalila da ne vidim, ali sam od tada pocela testirati, i shvatila sam da nesto ne vidim procitati, a nesto ne vidim na daleko.Kada citam osjecam napor.Posle mjesec dana od prvog pregleda odem kod drugog doktora i odredi mi dioptriju na lijevo +0,75 i desno 0,45. Da nosim naocare jedno vrijeme kad citam a poslije ako se naviknem da ih nosim stalno i na blizu i daleko. U decembru odem kod treceg doktora i kaze mi da imam na lijevo +2,0 a desno +1,0 propisao mi naocare. uzela sam ih, ne znam da li da ih nosim stalno i za citanje i za daleko ili samo za citanje. Unaprijed hvala

  1. Poštovana,

   nosite ih stalno. Svakako je čudno da se pregledi toliko razlikuju. Preporučili bih Vam skijaskopiju (objektivno određivanje dioptrije).

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

   1. Postovani,
    Dobila sam dioptriju +1 i 0.5 za blizinu, zanima me da li treba naocare non stop da nosim ili samo prilikom citanja?
    Hvala.

 2. Postovani,
  Je li potrebno stalno nositi naocale kod sljedece dioptrije :
  D : -0.25 plus cilindri
  L: -1.00 bez cilindra
  Hvala.

 3. Poštovani, moja kćerka od 13 godina je neki dan snimila kompjutersku dioptriju vida. Rekli su joj da ima dioptriju -1.0 na oba oka. Kupili smo naučale koje je dioptičar preporučio. Da li da nosi svakodnevno naučale ili samo kada gleda na daljinu? Unaprijed hvala.

  1. Poštovana,

   minus dioptrija se nosi stalno, ali najnužnija je kod gledanja na daljinu. Kod djeteta od 13 godina kompjuterska kontrola vida najčešće nije dovoljna za precizno određivanje dioptrije, svakako savjetujemo da se napravi skijaskopija – objektivno određivanje dioptrije uz širenje zjenica.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. Poštovani,bila sam kod ocnog doktora i ustanovila je da imam dioptriju na lijevo +1,25 a na desno+0,75. Rekla je da cu dobiti naocale za citanje i voznju auta. Pitala sam opticarku dali da naocale nosim stalno rekla je da. Ja sam sada nesigurna jer ne znam dali da ih nosim za citanje samo ili stalno. Na blizu vidim lijepo sa njima a na dalje mi je malo nejasno a danas ih drugi dan tek nosim. Problem je sto mozda nisam sve razumjela jer sam u Njemackoj i ne razumijem perfekt jezik.

  1. Poštovana,

   naočale koje ste izradili su najvjerojatnije samo za čitanje na blizinu, inače biste s njima dobro vidjeli i na daljinu. Koliko imate godina?

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 5. Poštovani dr.,

  Imam 25god i odredjena mi je dioptrija na oba oka -0,25. Da li moram naočale nositi stalno i da li postoji mogućnos da poslije određenog vremena uz nošenje naočala da dioptrija nestane.

  Unaprijed zahvalna

  1. Poštovana,

   naočale s tako malom dioptrijom ne morate nositi stalno, već po potrebi. Npr. vožnja automobila, gledanje TV-a itd. Dioptrija neće nestati zbog nošenja naočala.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 6. Poštovani dr.,

  Imam 25god i odredjena mi ne dioptrija -0,25 na oba oka da li moram nositi stalno naocale. I da li loslije odredjenog vremena uz nosenje naocala moze da dioptrija nestane.

  L.p.

  1. Poštovana,

   naočale s dioptrijama -0.25 ne morate nositi stalno, već po potrebi. Prilikom gledanje TV-a, vožnja itd. Dioptrija neće nestati.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

šest + dva =

Back to top button