Da li je nošenjem naočala moguće smanjiti dioptriju?

Poštovani, moja 9-godišnja kćerka se prije 6 mjeseci liječila u bolnici protiv borelioze. Tada joj je utvrđena kratkovidnost, desno oko – 0.50 = 1.0 i lijevo oko – 0.75 = 1.0. Sada je na pregledu imala – 1.0 = 0.80 na oba oka. Kod drugog okulista je nalaz -1.0 na desno oko i lijevo -1.50. Još nema naočale i ne znam koju dioptriju dijete u stvarnosti treba. Da li dijete treba stalno nositi naočale ili samo kada gleda u daljinu?

I da li je nošenjem naočala moguće smanjiti minus dioptriju ili barem zaustaviti ili će ona rasti bez obzira na nošenje naočala? Od dva okulista sam dobila različite informacije i sada ne znam što je najbolje za moju kćerku. Kome da se obratim za hitno detaljno utvrđivanje dioptrije, bez obzira na plaćanje, jer je kći postala pomalo depresivna? Veliko hvala za svaki odgovor.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Da li je nošenjem naočala moguće smanjiti dioptriju, mogu li naočale smanjiti dioptriju

Dean Šarić

Poštovana,

svakako je potreban detaljniji pregled sa skijaskopijom. Kod ove dioptrije nošenje naočala ili leća je obavezno i za daleko i za blizu. Samim nošenjem nećemo zaustaviti rast dioptrije koji je uvjetovan genetikom i dugotrajnim gledanjem na blizu.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog
Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh”, Zagreb.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. Natasa napisao:

  Lijep pozdrav za Vas! Prije 2 god. otisla sam kod oftamologa zbog vodenih plikova,koji se pojavljuju u proljece u ocima. Dao mi je neke kapi i mast. Ali mi je rekao da imam dioptriju. Na lijevo oko +1,75 desno 1,25.Propisao mi je naocare,ali ih nisam uzela. Nisam se zalila da ne vidim, ali sam od tada pocela testirati, i shvatila sam da nesto ne vidim procitati, a nesto ne vidim na daleko.Kada citam osjecam napor.Posle mjesec dana od prvog pregleda odem kod drugog doktora i odredi mi dioptriju na lijevo +0,75 i desno 0,45. Da nosim naocare jedno vrijeme kad citam a poslije ako se naviknem da ih nosim stalno i na blizu i daleko. U decembru odem kod treceg doktora i kaze mi da imam na lijevo +2,0 a desno +1,0 propisao mi naocare. uzela sam ih, ne znam da li da ih nosim stalno i za citanje i za daleko ili samo za citanje. Unaprijed hvala

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   nosite ih stalno. Svakako je čudno da se pregledi toliko razlikuju. Preporučili bih Vam skijaskopiju (objektivno određivanje dioptrije).

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Emma napisao:

  Postovani,
  Je li potrebno stalno nositi naocale kod sljedece dioptrije :
  D : -0.25 plus cilindri
  L: -1.00 bez cilindra
  Hvala.

 3. Alma napisao:

  Poštovani, moja kćerka od 13 godina je neki dan snimila kompjutersku dioptriju vida. Rekli su joj da ima dioptriju -1.0 na oba oka. Kupili smo naučale koje je dioptičar preporučio. Da li da nosi svakodnevno naučale ili samo kada gleda na daljinu? Unaprijed hvala.

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   minus dioptrija se nosi stalno, ali najnužnija je kod gledanja na daljinu. Kod djeteta od 13 godina kompjuterska kontrola vida najčešće nije dovoljna za precizno određivanje dioptrije, svakako savjetujemo da se napravi skijaskopija – objektivno određivanje dioptrije uz širenje zjenica.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!