Dioptrija minus – što je uzrok i kako usporiti rast minus dioptrije?

Minus dioptrija, odnosno kratkovidnost ili miopija, obično nastaje zbog “predugih” očnih jabučica kod kojih se zrake svjetla ne lome direktno na mrežnici oka, već blago ispred nje. Takve oči nisu u stanju proizvesti jasnu sliku objekta u daljini.
0 Shares

Dioptrija minus uzrokuje slabljenje vida na daljinu. Radi se o najčešćoj refrakcijskoj grešci oka – dijagnosticira se u više od trideset posto slučajeva, a broj još raste.

Iako kratkovidnost, koja se stručno naziva miopija, nastaje najčešće u djetinjstvu ili pubertetu, ipak se može pojaviti i u kasnijoj dobi.

Tijekom djetetova rasta dioptrija se povećava, te se obično stabilizira između 20. i 25. godine života. U nekim slučajevima minus dioptrija se može pogoršavati i u kasnijoj dobi.

Nije potpuno jasno zašto kratkovidnost nastaje, ali smatra se da je uzrok minus dioptrije kombinacija genetike i okolišnih čimbenika koji ometaju normalan razvoj oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Znakovi koji ukazuju da je dijete kratkovidno:

  • Potreba za sjedenjem u prvim redovima učionice u školi, jer im je teško pročitati tekst s ploče.
  • Sjedenje preblizu televizora.
  • Dijete se često žali na glavobolju i umorne oči.
  • Redovito trljanje očiju.

Što može povećati rizik za nastanak minus dioptrije?

Iako nije jasno zašto neki ljudi postaju kratkovidni, postoje određeni poznati uzroci koji mogu povećati šansu za razvoj minus dioptrije.

Genetika

Poznato je da je kratkovidnost nasljedna, dakle ukoliko je netko od roditelja kratkovidan, velike su šanse da će se i kod djeteta razviti minus dioptrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Istraživanja su do sada identificirala više od 40 gena povezanih s kratkovidnošću. Ti geni su odgovorni za strukturu i razvoj oka, te razmjenu signala između mozga i očiju.

Premalo vremena na otvorenom

Istraživanja su pokazala da provođenje više vremena na otvorenom u djetinjstvu može smanjiti šansu da postanete kratkovidni, a postojeća kratkovidnost može sporije napredovati.

To je vjerojatno povezano sa svjetlošću koja je na otvorenom puno prirodnija i svjetlija nego u zatvorenim prostorima. I sport i opuštanje na otvorenom se čine korisnim u smanjenju rizika od kratkovidnosti.

Previše rada na blizu

Provođenje previše vremena na mobitelima, tabletima, računalima ili općenito čitajući također može povećati šansu za razvoj minus dioptrije.

Iz tog razloga se preporučuje princip “sve u umjerenim količinama”. Iako bi djecu trebalo poticati na čitanje, također bi ih trebalo poticati da provode vrijeme na otvorenom, daleko od čitanja i računalnih igara.

Dijete na mobitelu i kratkovidnost
Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

Indikacija kratkovidnosti

Kratkovidne osobe škilje kada gledaju udaljene objekte, ne prepoznaju ljude koje susreću na ulici, djeca u učionici imaju problema s čitanjem slova napisanih na ploči i zato se ne mogu dovoljno koncentrirati. Dijete koje pati o kratkovidnosti sjedi vrlo blizu TV ekrana ili previše približava glavu papiru kada čita ili piše.

Kratkovidne osobe, kao što sama riječ kaže, vide dobro na blizinu, međutim, često moraju držati tekst jako blizu očiju. Što je dioptrija minus veća, to je kraća udaljenost s koje osoba jasno vidi slova. Najidealnija udaljenost za čitanje uvijek ovisi o visini minus dioptrije, ali i dobi osobe.

Smanjena vidna oštrina utječe na život osobe tijekom studija, kao i prilikom bavljenja amaterskim ili profesionalnim sportom, te aktivnostima u slobodno vrijeme. Dakle, ako sumnjate da vi ili vaše dijete imate problema s vidom na daljinu, zakažite očni pregled kako biste što prije dobili dijagnozu.

Kako se liječi minus dioptrija?

Prvo treba naglasiti da se kratkovidnost ne liječi, jer se ne radi o bolesti oka, već o refrakcijskoj pogrešci oka. Dakle, minus dioptrija se uspješno korigira naočalama i/ili kontaktnim lećama.

Čak i blaga kratkovidnost može biti uzrok nekih problema, poput glavobolje, umora, napora kod gledanja televizije, vožnje itd. Problemi nastaju jer mozak pokušava ispraviti zamagljenu sliku, a vizualni centri u mozgu se trude više nego što je to slučaj kada nosite naočale. Odmah nakon što počnete nositi naočale ili kontaktne leće, problemi nestaju. Danas su na tržištu dostupne naočalne leće koje usporavaju rast dioptrije kod djece, više o toj temi možete saznati ovdje.

Kod većih minus dioptrija preporuča se nošenje kontaktnih leća zbog prirodnijeg osjećaja vida i šireg vidnog polja. Uz kontaktne leće obavezno treba imati i naočale, kako bi se oči odmarale od nošenja leća. Odluku o tome da li izabrati meke ili polutvrde kontaktne leće prepustite vašem optometristu ili oftalmologu, koji će vas najbolje savjetovati na temelju brojnih faktora.

Kada kratkovidna osoba postane punoljetna i rast dioptrije se zaustavi, postoji i opcija laserskog uklanjanja dioptrije ukoliko su prisutni svi ostali preduvjeti za zahvat.

Pročitajte sljedeće:

Kratkovidnost i dalekovidnost – koje su razlike?!

Tekst objavljne 07/06/2018, posljednja izmjena 31/07/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

19 − 6 =

Back to top button