Minus dioptrija – što je uzrok i kako usporiti rast minus dioptrije?

minus dioptrija

Minus dioptrija, odnosno kratkovidnost ili miopija, obično nastaje zbog “predugih” očnih jabučica kod kojih se zrake svjetla ne lome direktno na mrežnici oka, već blago ispred nje. Takve oči nisu u stanju proizvesti jasnu sliku objekta u daljini.

Nije potpuno jasno zašto kratkovidnost nastaje, ali smatra se da je uzrok minus dioptrije kombinacija genetike i okolišnih čimbenika koji ometaju normalan razvoj oka.

Kratkovidnost se najčešće pojavljuje u pubertetu, iako se može razviti i kod male djece predškolske dobi.

Koji znakovi ukazuju da je dijete kratkovidno?

  • potreba za sjedenjem u prvim redovima učionice u školi, jer im je teško pročitati tekst s ploče
  • sjedenje preblizu televizora
  • dijete se često žali na glavobolju i umorne oči
  • redovito trljaju oči

Što može povećati rizik za nastanak minus dioptrije?

Iako nije jasno zašto neki ljudi postaju kratkovidni, postoje određeni poznati uzroci koji mogu povećati šansu za razvoj minus dioptrije.

Genetika

Poznato je da je kratkovidnost nasljedna, dakle ukoliko je netko od roditelja kratkovidan, velike su šanse da će se i kod djeteta razviti minus dioptrija.

Istraživanja su do sada identificirala više od 40 gena povezanih s kratkovidnošću. Ti geni su odgovorni za strukturu i razvoj oka, te razmjenu signala između mozga i očiju.

Premalo vremena na otvorenom

Istraživanja su pokazala da provođenje više vremena na otvorenom u djetinjstvu može smanjiti šansu da postanete kratkovidni, a postojeća kratkovidnost može sporije napredovati.

To je vjerojatno povezano sa svjetlošću koja je na otvorenom puno prirodnija i svjetlija nego u zatvorenim prostorima. I sport i opuštanje na otvorenom se čine korisnim u smanjenju rizika od kratkovidnosti.

Previše rada na blizu

Provođenje previše vremena na mobitelima, tabletima, računalima ili općenito čitajući također može povećati šansu za razvoj minus dioptrije.

Iz tog razloga se preporučuje princip “sve u umjerenim količinama”. Iako bi djecu trebalo poticati na čitanje, također bi ih trebalo poticati da provode vrijeme na otvorenom, daleko od čitanja i računalnih igara.

Kako se liječi minus dioptrija?

Prvo treba naglasiti da se kratkovidnost ne liječi, jer se ne radi o bolesti oka, već o refrakcijskoj pogrešci oka. Dakle minus dioptrija se uspješno korigira naočalama i/ili kontaktnim lećama.

Kod većih minus dioptrija preporuča se nošenje kontaktnih leća zbog prirodnijeg osjećaja vida i šireg vidnog polja. Uz kontaktne leće obavezno treba imati i naočale, kako bi se oči odmarale od nošenja leća. Odluku o tome da li izabrati meke ili polutvrde kontaktne leće prepustite vašem oftalmologu koji će vas najbolje savjetovati na temelju brojnih faktora.

Kada kratkovidna osoba postane punoljetna i rast dioptrije se zaustavi, postoji i opcija laserskog uklanjanja dioptrije ukoliko su prisutni svi ostali preduvjeti za zahvat.

Možda će vas također zanimati: Kratkovidnost i dalekovidnost – razlike!

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!