Kratkovidnost i dalekovidnost – razlike!

kratkovidnost i dalekovidnost

Mnogi imaju poteškoća sa razumijevanjem razlike između kratkovidnosti i dalekovidnosti, i što zapravo te razlike znače kad je u pitanju vid. S obzirom da su kratkovidnost i dalekovidnost dva različita pojma, imaju i drugačije karakteristike.

Kratkovidnost je poznata pod terminom miopija, dok se dalekovidnost naziva hipermetropija. Glavna razlika ovih stanja je ta, da kod miopije, tj. kratkovidnosti, oko prima slike te ih fokusira ispred mrežnice umjesto direktno na mrežnici. U hipermetropiji, slike su fokusirane iza mrežnice, umjesto na njoj.

Kratkovidnost i dalekovidnost: Kako ove pogreške oka utječu na vid?

Ukoliko imate miopiju, tj. kratkovidnost, objekti koji su vam bliže su jasniji i izoštreniji dok su udaljeniji objekti mutni. Primjećujete li da se naprežete kad gledate u prometne znakove, TV ili sliku koja visi na zidu sobe? Možda imate poteškoća kada čitate sa školske ploče ili s ekrana vašeg računala na poslu? Kratkovidnost je genetski nasljedna i najčešće se prvi simptomi javljaju u djetinjstvu ili tinejdžerskim godinama. Tendencija rasta dioptrije je obično prisutna do 20-te godine, kada se polagano počinje stabilizirati.

Ukoliko imate hipermetropiju, tj. dalekovidnost, naći ćete se u situaciji kada ćete knjigu koju čitate udaljavati od sebe da bi pročitali tekst. Čitanje etiketa i printova na lijekovima će vam predstavljati problem i primijetiti ćete da vam je lakše pročitati plakate koji su udaljeniji. S obzirom na to da je dalekovidnost najčešće uvjetovana činjenicom da je oko prekratko, djeca često prerastu blage oblike dalekovidnosti kada se njihove oči razviju do veličine očiju odrasle osobe.

dalekovidnost i kratkovidnost

Oba stanja mogu biti stresna i utjecati na vaš život, od posla, škole, sigurne vožnje, pa čak do kvalitete života općenito. Bez ispravljanja vida, bilo kratkovidnosti ili dalekovidnosti, osjećati ćete glavobolje i/ili naprezanje očiju. Također, ukoliko zanemarite ispravljanje vida uz pomoć dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća, postoji značajna mogućnost da će se vaše stanje samo pogoršavati.

Ako ste primijetili neke od ovih problema, posjetite svog specijalista za vid i obavite temeljit pregled vida.

Kratkovidnost i dalekovidnost: Kako poboljšati vid?

Oba stanja se mogu ispraviti nošenjem naočala s dioptrijom, kontaktnim lećama, a često i LASIK operacijom vida.

Kratkovidnost, odnosno dalekovidnost ne određuje kakve ćete naočale nositi ili možete li nositi kontaktne leće. Odabir je na vama, dokle god imate odobrenje vašeg specijalista za vid.

Kada određujete koje naočale odabrati ili se još dvoumite između leća i naočala, oslonite se na svoj način života. Jeste li aktivni u sportskim aktivnostima? Osjećate li se ugodnije s naočalama ili pak lećama? Mislite li da će naočale imati utjecaja na vašu pojavu u društvu? Ukoliko vaš specijalist za vid odobri oba izbora, odluka je tada u potpunosti na vama.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. Milan napisao:

  U pocetku sam imao dioptriju za blizinu ( citanje i pisanje) + 0,75…sada + 2,50…u medjuvremenu sam imao tu nesrecu da sam doziveo katastrofalnu poplavu ( Obrenovac), godinu dana po kolektivnom smestaju…Neznam da li to zajedno sa “ocajnom ishranom ima uticaja na pogorsanje vida”…….

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   pogoršanje vida može biti povezano sa stresom, ali Vi imate prezbiopsku (staračku) dioptriju kod koje je rast prirodna pojava. Naime, čitalačka dioptrija kreće oko 45. godine života s 0.75 dsph i postepeno raste do 2.50-3.00 dsph do 65/70 godine života.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!