Je li oftalmološki pregled za djecu nužan?

Ukoliko mislite da sva djeca imaju zdrave oči i dobar vid, varate se. Svako četvrto dijete ima problem s vidom koji kasnije u razvoju vodi do poteškoća u učenju i utječe na ponašanje djeteta.
0 Shares

Razlog je lako uočljiv, veliki broj djece nikad nije imao kvalitetan oftalmološki pregled. Djeca su nesvjesna da su im potrebne naočale i korekcija vida. S obzirom da gotovo sve što naši najmlađi nauče dolazi preko vida, u opasnosti su u školi i drugim mjestima na kojima borave, te aktivnostima kojima se bave zbog problema s očima.

>> Kada izvršiti prvi pregled vida kod djece?

Problemi s vidom ukazuju na druge probleme za djecu

Vrlo često, djeca zbog lošeg vida bivaju krivo dijagnosticirana s potpuno nepovezanim poremećajem ponašanja poput ADHD-a (poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje).

Ovakva greška u dijagnozi može započeti lančanu reakciju za djecu kao i roditelje, od nepotrebnih posjeta doktoru, prilagođenih programa do lijekova; kad zapravo, pravo rješenje za njihove probleme im se krije ravno ispred nosa: naočale za vid!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

>> Očne pogreške kod djece

Oftalmološki pregled djece ili školska provjera vida?

Ukoliko ste i vi jedan od roditelja koji vjeruju školskim provjerama vida i njihovim rezultatima tada ste u krivu. Te jednostavne provjere mogu ukazati na neke osnovne probleme, ali nikako sve probleme. Za najbolji uspjeh u školi, razvoju i životu vašem djetetu je potreban kvalitetan i temeljit pregled vida i zdravlja očiju od strane stručnjaka za oftalmologiju!

oftalmološki pregled djece
Foto: Shutterstock

Kako ću primijetiti probleme vida svog djeteta?

Jednostavnije je primijetiti grešku s vidom kada znate što tražite! Obratite pozornost na sljedeće simptome i ponašanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija
  • Izbjegavanje čitanja ili animozitet prema čitanju
  • Kratak vremenski raspon obraćanja pozornosti
  • Poteškoće u bacanju ili hvatanju lopte, prepisivanju sa školske ploče ili vezanju tenisica
  • Približavanje knjige preblizu licu ili sjedenje preblizu televizora
  • Učestalo treptanje ili trljanje očiju
  • Praćenje prsta ili olovke očima dok čitaju
  • Lošiji uspjeh u školi

Zapamtite, vaše dijete vam ne može reći da ima probleme s vidom – djeca nisu svjesna što znači dobro vidjeti! Ne prepuštajte zdravlje njihovih očiju u njihove ruke; prepustite to stručnjacima i osigurajte svom djetetu kvalitetan oftalmološki pregled!

Pročitajte sljedeće Znakovi problema s vidom kod djece

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet × tri =

Back to top button