Kako nas bebe vide?

djeca i vid, pregled djeteta, vid kod djece, razvoj vida djece

Vid je najvažnije osjetilo čovjeka, jer prikuplja oko 80% svih informacija. Sposobnost vida znači opažati svijet oko nas u punoj raznolikosti, tj. opažati ne samo oblik, veličinu, udaljenost predmeta i detalje, već vidjeti pokrete, prepoznati prostor, boje, kontrast i sve što okolina nudi.

Novorođenče razlikuje svjetlo i tamu, jednostavne oblike i kontrast. Nema sposobnost zaoštravanja, pokreti očiju su nekoordinirani, za vid se koristi samo periferni dio mrežnice. U 4. mjesecu starosti se uključuje centralni dio mrežnice, dijete započinje “fiksirati” predmete, tj. može zaustaviti pogled na jednom predmetu. Nakon 4. mjeseca razvija se sposobnost akomodacije (fokusiranja), a u 6. mjesecu su stvoreni preduvjeti za pravilno formiranje binokularnog vida (vid u kojem se koriste oba oka zajedno). Pokreti očiju postaju koordinirani.

Centralna oštrina vida doseže vrijednosti odraslih oko 4. godine života, a do 6. godine se stabilizira binokularni vid (ponekad to traje i duže). Ovaj period je tzv. kritični period za razvoj pogrešaka vida, kao što su kratkovidnost i dalekovidnost.

Kontrola funkcija vida

Praćenje funkcije vida u novorođenčadi je vrlo teško. Neke vidne funkcije su urođene, prisutne od rođenja, a sve ostale kompleksnije funkcije koje osiguravaju suradnju oba oka se moraju naučiti. U zdravog djeteta je između 6. i 7. godine života razvijen normalan vid.

Testiranje vida igrom

S vremena na vrijeme je dobro testirati dječje oči kroz igru.

djecje oci, djecji vid, dječje zdravlje, kontrola vida, prvi pregled vida, preventivni pregled vidaU 1. mjesecu možemo posvijetliti džepnom svjetiljkom pokraj glave djeteta. Dijete je zdravo ukoliko okreće oči prema svjetlu.
U 4. mjesecu zainteresiranost djeteta možemo testirati šarenim predmetom. Zamahati ćemo npr. dječjom zvečkom, a dijete bi je trebalo pratiti pogledom.
U 7. mjesecu možemo sa djetetom zaigrati igru skrivača. Sakrijemo se iza novina, jastuka ili zavjesa od pogleda djeteta. U jednom trenu vas ne vidi, te pogledom otkriva gdje ste.
U 8. mjesecu se usredotočimo na predmete koje dijete rado stavlja u usta ili grize. Obratite pažnju dali svaki put ciljano doseže za tim predmetom.
U 12. mjesecu se možemo zaigrati sa loptom. Sjedite sa djetetom na pod i udaljite se oko 2 metra. Zakotrljajte loptu prema djetetu i promatrajte dali je ispravno hvata.

Obratite pozornost na alarmantne znakove!

Odmah posjetite liječnika, ako u svog djeteta primijetite slijedeće simptome:

 • škiljenje (razrokost)
 • oči se tresu
 • nepravilan položaj glave
 • izrazito velike oči
 • velika osjetljivost na svjetlo ili ne reagiranje na svjetlo
 • zamagljena rožnica
 • neprestano “grebanje” očiju prstima i grimase
 • velika nepokretna zjenica koja ne reagira na svjetlo

Preventivni pregled očiju je dobro obaviti između 18. i 24. mjeseca života djeteta, i to bez obzira dali roditelji imaju nekakvih problema sa vidom ili ne. Sljedeći pregled je dobro napraviti nakon 6. godine života, tada se već može pokazati školska kratkovidnost.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. SANDA MIOČIĆ napisao:

  HVALA OPTOMETRIJI.NET ŠTO POSVEĆUJE ČLANKE NAMA RODITELJIMA, A POSEBNO DJECI.
  POZDRAV:)))

 2. ANJA25 napisao:

  A joooj znaci,moj me bebac me jos neprepoznaje:(( ima 3.mjeseca….znaci neisplati se raditi one smijesne grimase hehe…

 3. marija bilic napisao:

  A slatkeee bebice ,evo i ja cekam jednu:)))nemogu docekat

 4. ANJA25 napisao:

  Jooooo cestitam ti:)))puno srece zelim

 5. hajdi elikic napisao:

  Ja sam oduvijek mislila da se bebe rode sa vidom i da nas normalno vide kao i mi njih!!!!slatkice malePošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!