Kako nas bebe vide?

Vid je najvažnije osjetilo čovjeka, jer prikuplja oko 80% svih informacija. Sposobnost vida znači opažati svijet oko nas u punoj raznolikosti, tj. opažati ne samo oblik, veličinu, udaljenost predmeta i detalje, već vidjeti pokrete, prepoznati prostor, boje, kontrast i sve što okolina nudi.
0 Shares

Novorođenče razlikuje svjetlo i tamu, jednostavne oblike i kontrast. Nema sposobnost zaoštravanja, pokreti očiju su nekoordinirani, za vid se koristi samo periferni dio mrežnice. U 4. mjesecu starosti se uključuje centralni dio mrežnice, dijete započinje “fiksirati” predmete, tj. može zaustaviti pogled na jednom predmetu. Nakon 4. mjeseca razvija se sposobnost akomodacije (fokusiranja), a u 6. mjesecu su stvoreni preduvjeti za pravilno formiranje binokularnog vida (vid u kojem se koriste oba oka zajedno). Pokreti očiju postaju koordinirani.

Centralna oštrina vida doseže vrijednosti odraslih oko 4. godine života, a do 6. godine se stabilizira binokularni vid (ponekad to traje i duže). Ovaj period je tzv. kritični period za razvoj pogrešaka vida, kao što su kratkovidnost i dalekovidnost.

Kontrola funkcija vida

Praćenje funkcije vida u novorođenčadi je vrlo teško. Neke vidne funkcije su urođene, prisutne od rođenja, a sve ostale kompleksnije funkcije koje osiguravaju suradnju oba oka se moraju naučiti. U zdravog djeteta je između 6. i 7. godine života razvijen normalan vid.

djecje oci, djecji vid, dječje zdravlje, kontrola vida, prvi pregled vida, preventivni pregled vida
Foto: Shutterstock

Testiranje vida igrom

S vremena na vrijeme je dobro testirati dječje oči kroz igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

U 1. mjesecu možemo posvijetliti džepnom svjetiljkom pokraj glave djeteta. Dijete je zdravo ukoliko okreće oči prema svjetlu.
U 4. mjesecu zainteresiranost djeteta možemo testirati šarenim predmetom. Zamahati ćemo npr. dječjom zvečkom, a dijete bi je trebalo pratiti pogledom.
U 7. mjesecu možemo sa djetetom zaigrati igru skrivača. Sakrijemo se iza novina, jastuka ili zavjesa od pogleda djeteta. U jednom trenu vas ne vidi, te pogledom otkriva gdje ste.
U 8. mjesecu se usredotočimo na predmete koje dijete rado stavlja u usta ili grize. Obratite pažnju dali svaki put ciljano doseže za tim predmetom.
U 12. mjesecu se možemo zaigrati sa loptom. Sjedite sa djetetom na pod i udaljite se oko 2 metra. Zakotrljajte loptu prema djetetu i promatrajte dali je ispravno hvata.

Obratite pozornost na alarmantne znakove!

Odmah posjetite liječnika, ako u svog djeteta primijetite slijedeće simptome:

 • škiljenje (razrokost)
 • oči se tresu
 • nepravilan položaj glave
 • izrazito velike oči
 • velika osjetljivost na svjetlo ili ne reagiranje na svjetlo
 • zamagljena rožnica
 • neprestano “grebanje” očiju prstima i grimase
 • velika nepokretna zjenica koja ne reagira na svjetlo

Preventivni pregled očiju je dobro obaviti između 18. i 24. mjeseca života djeteta, i to bez obzira dali roditelji imaju nekakvih problema sa vidom ili ne. Sljedeći pregled je dobro napraviti nakon 6. godine života, tada se već može pokazati školska kratkovidnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija
0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

5 Komentara

 1. HVALA OPTOMETRIJI.NET ŠTO POSVEĆUJE ČLANKE NAMA RODITELJIMA, A POSEBNO DJECI.
  POZDRAV:)))

 2. A joooj znaci,moj me bebac me jos neprepoznaje:(( ima 3.mjeseca….znaci neisplati se raditi one smijesne grimase hehe…

 3. Ja sam oduvijek mislila da se bebe rode sa vidom i da nas normalno vide kao i mi njih!!!!slatkice male

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

sedam + jedan =

Back to top button