12 činjenica koje treba znati o dječjim očima i vidu

Dječje oči se ubrzano razvijaju, zbog toga je izuzetno važno na vrijeme otkriti probleme s vidom. Slabe vidne sposobnosti mogu utjecati na fizički i intelektualni razvoj djeteta. U nastavku smo naveli 12 činjenica koje svaki roditelj treba znati o dječjim očima i vidu.
0 Shares

1. Pušenje može naškoditi očima nerođenog djeteta.

Pušenje tijekom trudnoće povećava rizik od preranog rođenja djeteta. Prijevremeno rođena djeca su izložena većem riziku od trajnog gubitka vida ili čak sljepoće.

Pušenje tijekom trudnoće također dovodi do pet puta većeg rizika od dobivanja bakterijskog meningitisa. Bakterijski meningitis može uzrokovati ozbiljan gubitak vida.

Kod prijevremeno rođene djece iznimno je važno redovno provjeravati vid kod pedijatra ili dječjeg oftalmologa. Mnogi problemi s vidom mogu se uspješno izliječiti ukoliko se otkriju na vrijeme.

2. Fotografije mogu pomoći u dijagnosticiranju problema s očima.

Ukoliko na fotografijama djeteta uočite da jedno oko ima crveni odsjaj u zjenici, dok drugo oko nema, to je signal za oftalmološki pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Naime, crveni odsjaj na fotografijama je odsjaj retine (mrežnice) i dobar je znak. Bijeli ili žuti odsjaj jednog ili oba oka može biti znak patoloških promjena. Najčešće se radi o prirođenoj sivoj mreni.

3. Tijekom prvih mjeseci života centralni vid bebe se još uvijek razvija.

Novorođenče može vidjeti, ali veza između očiju i mozga se još uvijek formira. Kako se centralni vid razvija, tako bebe počinju fokusirati pogled na predmete koje se nalaze neposredno ispred njih.

4. U dobi od tri mjeseca, djeca trebaju biti sposobna usredotočiti pogled na predmet i slijediti ga.

Tijekom prva dva mjeseca života, oči novorođenčeta mogu povremeno gledati u križ, što je u većini slučajeva normalna pojava. Kako se koordinacija očiju poboljšava, tako oči sve uspješnije zajedno slijede objekt na kojeg su fokusirane. Ukoliko pokreti očiju nisu koordinirani ni u dobi od 3 mjeseca, razgovarajte s pedijatrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

5. Do dobi od pet mjeseci djeca vide u tri dimenzije, te razvijaju percepciju dubine.

U ovoj dobi bebe lakše posežu za predmetima, jer mogu vidjeti koliko je objekt udaljen od njih. Sami možete testirati svoje dijete i uvjeriti se da ispravno procjenjuje udaljenost igračaka.

6. U dobi od otprilike devet mjeseci, oči djeteta postignu svoju konačnu boju.

Boja očiju ovisi o količini i distribuciji smeđeg pigmenta u šarenici, koji se naziva melanin. Svijetle oči pri rođenju mogu potamniti ako se razvije melanin. Međutim, treba naglasiti da nije rijetkost vidjeti male promjene u boji očiju čak do treće godine života.

7. Obratite pažnju na usklađenost očiju kod mlađe djece.

Neusklađeni pogled ili bježanje jednog oka može biti znak strabizma. Sposobnost oba oka da se istovremeno fokusiraju na predmet nastavlja se razvijati do otprilike sedme godine života. Obavezno što prije obavite pregled kod dječjeg oftalmologa ako sumnjate da problem postoji. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Strabizam kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Razvijanje vida kod beba
Foto: Shutterstock

8. Držite malu djecu dalje od proizvoda za čišćenje.

Mala djeca su znatno osjetljivija na kemijske opekotine od odraslih osoba. Kemijske opekline su posebno opasne, jer mogu nanijeti trajna oštećenja vanjskim i unutarnjim strukturama oka. Ako kemikalije na neki način dođu u dodir s djetetovim očima, odmah ih dobro isperite vodom i pođite na najbliži odjel hitne pomoći, bez odgađanja.

9. Mnogo djece školskog uzrasta je prirodno dalekovidno.

Iako je mnogo djece školskog uzrasta dalekovidno, u većini slučajeva naočale nisu potrebne. Niže plus dioptrije djeca jednostavno mogu kompenzirati uz pomoć akomodacije, te postižu oštar vid na svim udaljenostima. Međutim, veći stupnjevi dalekovidnosti mogu dovesti do slabovidnosti i strabizma. Zbog toga je nužno obavljati redovne kontrole vida u predškolskoj dobi.

10. Ograničeno vrijeme na ekranima može pomoći u smanjenju rizika od kratkovidnosti.

Razne studije su dokazale da pretjerano gledanje na blizinu – uključujući gledanje raznih ekrana – može biti povezano s razvojem kratkovidnosti. Zbog toga je preporučljivo da djeca što više slobodnog vremena provode na otvorenom.

Također, plavo svjetlo koje emtiraju digitalni ekrani može utjecati na kvalitetu sna. Preporučljivo je ograničiti korištenje digitalnih uređaja u večernjim satima, kako bi se spriječili problemi sa spavanjem.

Dječja igra na otvorenom
Foto: Shutterstock

11. Očna mrena nije bolest samo starijih ljudi.

Djeca također mogu razviti očnu mrenu. Kongenitalna mrena je prisutna od rođenja, a stečena mrena je najčešće uzrokovana udarcem u oko. Dobra vijest je da se mrena jednostavno može otkriti na oftalmološkom pregledu, a operacija je rutinska.

12. Sljepoća na boje je puno češća kod dječaka, a simptome je teško primijetiti.

Roditelji mogu primijetiti problem raspoznavanja boja samo kada dijete uči boje. Jedan simptom je nemogućnost razlikovanja nijansi iste ili slične boje. To se najčešće događa s crvenom i zelenom, te plavom i žutom bojom.

Pročitajte sljedeće:

Koliko često djeca trebaju pregled vida – od rođenja do punoljetnosti?

Tekst objavljen 27/12/2019, posljednja izmjena 29/03/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dva × dva =

Back to top button