Igračke i sigurnost očiju

djecje igracke, igracke djeca oci, dječje igračke, igračke za djecu, sigurnost očiju djeca

Odabir sigurnih igračaka je briga svakog roditelja. Djeca se rađaju sa nerazvijenim vidom, koji se razvija kako djeca rastu. Dok novorođenčad vidi samo predmete koje se nalaze ispred njih, djeca predškolske dobi vide i udaljene predmete. Također, treba uzeti u obzir da neka djeca školske dobi trebaju nositi dioptrijske naočale.

Tijekom odrastanja, djeca su izložena vizualnoj stimulaciji. Ništa ne stimulira dječji vid bolje od igračke. Nemojte zaboraviti da se većina dječjih nezgoda dogodi u njihovom vlastitom domu, i to u igri. Djeca provode veliki dio svog vremena igrajući se sa svojim igračkama, zato se morate pobrinuti da se radi o igračkama koje nisu opasne za zdravlje vašeg djeteta i sigurnost njihovih očiju.

Ako su igračke opasne za igru, vjerojatno nisu prilagođene dobi vašeg djeteta.

Odgovarajuća veličina igračaka

Usklađenost igračke sa dobi vašeg djeteta znači da je igračka razvojno prilagođena djetetu. Manje igračke i igračke sa manjim dijelovima su namijenjene djeci iznad 3 godine. Ako dijete i iznad 3 godine voli stavljati stvari u usta, takve igračke nisu razvojno prilagođene tom djetetu.

Veličina igračke je vrlo važna. Ako je igračka velika, ali se može presložiti u manju verziju, pričekajte sa davanjem takve igračke djetetu dok još malo ne odraste. Provjerite jesu li igračke čvrsto izrađene tako da se u igri ne raspadnu ili potrgaju. Osobito provjerite da boja ili završni premaz na igrački nije možda otrovan ili se lako skida.

Punjene igračke ne bi trebale na sebi imati pričvršćene neke manje dijelove poput dugmadi, vrpci i slično. Trebali biste ih prati u perilici za rublje. Izbjegavajte igračke sa oštrim rubovima i dijelovima koji se mogu zasebno odvojiti. Pazite da igračke sa drškama poput konjića na štapu, metle ili usisavača imaju zaobljene drške, te pripazite na djecu dok se igraju sa takvim igračkama.

Koje igračke treba izbjegavati

Za djecu ispod 6 godina izbjegavajte igračke koje izbacuju objekte u zrak poput praćki, luka i strijele ili pištolja, te strogo nadgledajte djecu u igri sa takvim igračkama. Ako se vaše dijete igra sa dječjim kompletom za laboratorij ili dječjim alatom za obradu drveta, dajte mu zaštitne naočale.

Kada kupujte igračke, uvijek pogledajte upute proizvođača i pazite da je igračka primjerena uzrastu djeteta. Upute proizvođača postoje s razlogom. Mnogi roditelji, bake i djedovi pomisle kako je neka igračka super ili baš zgodna za igranje, ali prvo čega se treba pridržavati je primjerenost same igračke dobi djeteta.

Prijedlozi za kupovinu igračaka

djecje igracke, djeca igracke, igračke djecaZa djecu do 12 mjeseci. Pokretne viseće igračke jarkih boja, zvečke, lopte, punjene plišane igračke, kocke, gumene igračke za kupanje.

Za djecu u dobi od 1 godine. Boje za bojanje rukama, plastelin, slikovnice, lopte, punjene plišane igračke, kocke, slagalice, gumene igračke za kupanje, igračke na guranje, puzzle, igračke za slaganje oblika, glazbene igračke.

Za djecu u dobi od 2 godine. Boje za bojanje rukama, plastelin, kreda i ploča za crtanje kredom, panoi i stvari za slaganje na panou, igračke na guranje, vozila, puzzle, igračke za slaganje oblika, glazbene igračke, ljuljačke, odjeća, kućanske igračke prilagođene veličini djeteta (metla, usisavač, grablje, kosilica), dječja pisaća mašina ili blagajna, dječja kuhinja (hladnjak, štednjak, sudoper, stol, stolice), kutije za pijesak, dječji bazen, kazetofon, brojalice sa kuglicama, krpane igračke, slova na magnet, igračke za penjanje.

Za djecu u dobi od 3 do 6 godina. Velike pastele, veliki flomasteri, boje za bojanje rukama, plastelin, kreda i ploča za crtanje kredom, dječji pribor za doktora i medicinsku sestru, punjene plišane igračke, tricikl ili bicikl, puzzle, glazbene igračke, ljuljačke, odjeća, kućanske igračke prilagođene veličini djeteta (metla, usisavač, grablje, kosilica), dječja pisaća mašina ili blagajna, dječja kuhinja (hladnjak, štednjak, sudoper, stol, stolice), kutije za pijesak, dječji bazen, kazetofon, brojalice sa kuglicama, krpane igračke, slova na magnet, igračke za penjanje, dječje računalo ili dječje računalne igrice, dječji fotoaparat, set za igranje košarke, razne društvene igre, koturaljke.

Za djecu u dobi od 7 do 10 godina. Pastele, flomasteri, boje za bojanje rukama, plastelin, knjige, lopte, punjene plišane igračke, bicikli, puzzle, glazbene igračke ili glazbeni instrumenti, ljuljačke, odjeća, kutije za pijesak, dječji bazen, dječje računalo ili dječje računalne igrice, dječji fotoaparat, društvene igre, znanstvena oprema (mikroskop, teleskop, set za laboratorij), koturaljke, skateboard, uže za preskakanje, oprema za bavljenje sportom, električni vlak itd.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. Igor Banovac napisao:

  E ludilo,sad znan sta cu uzet sestrinoj maloj….iduci tjedan joj je rodendan,pa mi je bija problem,neman pojma nista o dici!

 2. Jedna mama Ines napisao:

  Odlicni savjeti.dobro iskoristivi:)
  Pozdrav!!

 3. Sara Mrsić napisao:

  hahahha ne mogu vjerovati da ste ovo sve napisali i predložili! Svaka čast!!

 4. Ena 32 napisao:

  Ma ja poludim kada vidim da roditelji premaloj djeci kupuju igračke koje imaju ono 100 malih dijelova! To bi trebalo nekako zakonom regulirati. Vjerujem da takvi roditelji nisu svjesni u koju opasnost stavljaju svoju djecu.

 5. SANDA MIOČIĆ napisao:

  HVALA OPTOMETRIJI.NET ŠTO POSVEĆUJE ČLANKE NAMA RODITELJIMA, A POSEBNO DJECI.
  POZDRAV:)))

 6. marija bilic napisao:

  Svaka Vam cast,sto upozoravate “neodgovorne ” roditelje na ovakve stvari,…svima im treba ocitati bukvicu,,bas sam ljuta na tako nesto i onda placu ,ako se djetetu nesto dogodi. Ma sramota!!!

 7. MAGDALENA DVORNIK napisao:

  BAS SRAMOTA,A MNOGO IH JE TAKVIH U DANASNJE VRIJEME…NA ZALOST!!!Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!