Što uzrokuje strabizam i kako se liječi?

Razrokost ili strabizam je stanje u kojem oba oka nisu usmjerena u isto mjesto u isto vrijeme. Mogu ga uzrokovati problemi sa očnim mišićima, živcima koji prenose informacije u mišiće ili centrom u mozgu koje upravlja pokretima oka.
0 Shares

Strabizam se često razvija zbog nekih drugih zdravstvenih problema ili kao posljedica ozljede oka. Rizični faktori za razvoj strabizma su:

 • Prisutnost strabizma u obitelji – veća je mogućnost razvoja kod pojedinaca kojima roditelji ili braća i sestre pate od strabizma
 • Refrakcijska greška – osobe sa uznapredovalom dalekovidnošću koja nije korigirana mogu razviti strabizam kao posljedicu dodatnog fokusiranja očiju radi izoštravanja predmeta
 • Zdravstvena stanja – osobe s poremećajima poput Down-ovog sindroma i cerebralne paralize ili koji su preživjeli moždani udar i povrede glave su podložni razvijanju ovog poremećaja

Iako postoji mnogo tipova ovog poremećaja kod djece i odraslih, dva najučestalija su akomodativna ezotropija i intermitentna egzotropija.

Akomodativna ezotropija se često pojavljuje kao posljedica dalekovidnosti koja nije korigirana. S obzirom na to da je sustav fokusiranja u oku povezan sa sustavom koji kontrolira usmjeravanje oka potreban je dodatni napor za izoštravanje slike kod prisutnosti dalekovidnosti, što može dovesti do “bjega” oka prema nosu (gledanje u križ). Znakovi i simptomi akomodativne ezotropije uključuju:

 • diplopiju (dvoslike)
 • zatvaranje ili prekrivanje jednog oka kod rada na blizinu
 • naginjanje ili neprirodan naklon glave

Intermitentna egzotropija se može razviti zbog nemogućnosti koordiniranja oba oka zajedno. Javlja se tendencija da se oči usmjere iznad predmeta koji se promatra. Kod osoba kojima je dijagnosticirana intermitentna egzotropija česte su glavobolje, poteškoće s čitanjem i naprezanje očiju. Također postoji tendencija zatvaranja jednog oka pri pogledu u daljinu ili pri jakoj sunčevoj svjetlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
Strabizam uzroci, strabizam liječenje
Foto: Shutterstock

Liječenje strabizma

Osobe sa strabizmom imaju više mogućnosti za liječenje svog stanja, odnosno za poravnanje i bolju koordinaciju očiju. To uključuje:

Dioptrijske naočale ili kontaktne leće se prepisuju pacijentima s dalekovidnošću. Ovo također može biti i jedino liječenje potrebno za osobe s akomodativnom ezotropijom. Jednom kad se ispravi dalekovidnost, očima je potreban manji napor za fokusiranje, te lakše ostaju ispravljene.

Prizmatične leće su posebne leće s prizma dodatkom u sebi. Prizme mijenjaju kut ulaska svjetla u oko te pomažu u smanjenju stupanja okretanja koje oko treba napraviti da bi vidjelo predmete. U nekim slučajevima prizme u potpunosti kompenziraju i eliminiraju zakretanje oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Terapija i vježbe očiju služe za poboljšanje koordinacije očiju i mogućnosti fokusiranja. Terapija uvježbava oči i mozak da uspješnije funkcioniraju jedno s drugim. Terapija može uključivati vježbe pod nadzorom liječnika u ordinaciji kao i samostalno vježbanje kod kuće.

Operacija očnih mišića mijenja dužinu ili poziciju očnih mišića radi boljeg poravnanja očiju. Operacijom je moguće postići fizičko poravnanje očiju, te bolji estetski dojam. Nakon operacije je ponekad potrebno raditi vježbe očiju kako bi se poboljšala koordinacija očiju, te spriječio ponovni poremećaj položaja očiju.

Pročitajte sljedeće: Djeca i strabizam

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

7 Komentara

 1. Operacija me spasila. Uvijek mi je desno oko bježalo,a sad se i ne primječuje .Preporučam

 2. Evo vec par mjeseci vodimo sina na vjezbe, zatvaramo jedno oko ,pa cemo vidjet rezultate,valjda nece trebat operacija.

  1. Meni jedno oko bjezi na drugu stranu,da li vi radite vjezbe za oko koje bjezi? Ima te li neki savjet?

   1. Poštovana,

    vježbe za oči kod prisutnosti strabizma imaju smisla kod djece u predškolskoj dobi. Kod odraslih vježbe nažalost ne pomažu.

    Lijep pozdrav,
    Optometrija.net tim

 3. Imam 35 godina i od djetinjstva strabizam lijevog oka koji sam liječio ali i danas je vidljiv strabizam, pogotovo pri naporima ili neispavanosti. Strabizam mi uništava život, neugodno mi je na poslovnim razgovorima, kontaktu sa ljudima opcenito, osjećam se “drugačiji” sto nije ugodno. Volio bih kada bi mi netko tko je obavio operaciju ili uspio bilo kako riješiti strabizam u kasnijoj dobi, javiti kako je prošlo i je li moguce riješiti ga se jer mi je to jedino sto me sprečava da živim normalan život… Hvala unaprijed!
  Mail: mrwavibor@gmail.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

deset − jedan =

Back to top button