Katarakta kod beba – koji su uzroci i kada je operacija nužna?

Katarakta kod beba, katarakta kod djece

Ako vam je rečeno da vaše novorođenče ima kongenitalnu ili prirođenu kataraktu, to znači da prirodna leća djeteta koja se nalazi u oku nije prozirna već je zamućena. Ukoliko je zamućenje intraokularne leće značajno do te mjere da ometa vidnu oštrinu, vjerojatno će biti potrebna operacija.

Prirođena katarakta pogađa oko 0.4 posto djece. Operacija kongenitalne katarakte nije uvijek potrebna, ali je ipak u većem broju slučajeva nužna. Katarakte kod beba kod kojih je zamućenje zahvatilo samo periferni dio leće možda neće trebati operirati, jer je centralni vid i dalje neometan. Također, manje katarakte kod djece ponekad ne utječu na vidnu oštrinu i ne zahtijevaju operaciju.

Što uzrokuje kongenitalnu kataraktu?

Najčešći oblik katarakte je starosna katarakta koja je povezana s procesima starenja. No kod novorođenčadi se kongenitalna katarakta pojavljuje iz mnogih razloga koji mogu uključivati naslijeđene tendencije, infekcije, metaboličke probleme, dijabetes, traumu, upalu ili reakciju na lijekove. Na primjer, pokazalo se da antibiotik Tetraciklin koji se koristi za liječenje infekcija kod trudnica uzrokuje katarakte kod novorođenčadi.

Prirođene katarakte se mogu pojaviti u trudnoći ukoliko majka oboli od raznih infekcija, kao što su ospice ili virus rubella, vodene kozice, gripa, rubeola ili crljenac, citomegalovirus (CMV), herpes simplex i herpes zoster, poliomijelitis. Epstein-Barr virus, sifilis i toksoplazmoza.

Kod starijih beba i djece se također mogu razviti katarakte, iz sličnih razloga. Međutim, traume uzrokovane udarcima u oko su temeljni uzrok u čak 40 posto slučajeva pojavljivanja katarakte u starije djece. Također, kod jedne trećine slučajeva dječje katarakte, djeca su zapravo rođena s kongenitalnim kataraktama, ali to nije na vrijeme dijagnosticirano.

Kada je potrebna operacija prirođene katarakte?

Postoje različita mišljenja kada bi trebalo izvršiti operaciju zbog zabrinutosti od komplikacija, poput razvoja visokog očnog tlaka koji može dovesti do sekundarnog glaukoma. Visoki očni tlak može nastati ukoliko tijekom operacije dođe do oštećenja struktura odgovornih za cirkulaciju tekućina unutar oka. Također, upotreba opće anestezije kod novorođenčadi može biti faktor rizika.

S druge strane, možda će biti nužno obaviti operaciju katarakte što prije, kako bi se omogućio normalan razvoj vida. Neki stručnjaci tvrde da je optimalno vrijeme za uklanjanje uznapredovale katarakte kod beba u dobi od 6 tjedana do 3 mjeseca starosti. Odluku svakako treba donijeti u dogovoru s oftalmologom.

Nakon uklanjanja katarakte neophodno je aktivirati i razviti slabije, odnosno operirano oko, s okluzijom boljeg oka. Cilj zatvaranja boljeg oka je razvijanje vida na slabijem oku kako bi se izbjegla teška slabovidnost.

U većini slučajeva urođena katarakta kod beba se uspješno uklanja, te je omogućen normalan razvoj vida i život djece.

Operacija katarakte – Potpuni vodič!

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!