Glavobolja – tipovi, simptomi, uzroci i liječenje

Mnogi od nas su doživjeli glavobolju iza oka, iznad očiju ili između očiju. Naveli smo više vrsta glavobolja koje utječu na različiti dio oka i glave. S obzirom na područje boli, otkrijte o kojoj vrsti glavobolje je riječ.
0 Shares

Sadržaj:

 1. Migrenska glavobolja
 2. Tenzijska glavobolja
 3. Cluster glavobolja
 4. Sinusna glavobolja
 5. Naprezanje očiju
 6. Uzroci glavobolje

Glavobolje su jedan od najčešćih medicinskih problema. Većina ljudi ih doživi u nekom trenutku svog života. Može pogoditi svakoga, bez obzira na dob, spol i rasu.

Glavobolja može biti znak stresa ili može biti posljedica medicinskog poremećaja, poput tjeskobe, depresije, visokog krvnog tlaka ili migrene. Osobe s kroničnim migrenskim glavoboljama mogu imati poteškoće s obavljanjem školskih ili poslovnih obaveza.

1. Migrenska glavobolja

Ove glavobolje često počinju s boli u području očiju. Mogu se širiti na stražnji dio glave. Simptomi također mogu uključivati auru u vidnom polju u obliku bljeskova, koja se pojavljuju prije nego bol započne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Može doći do pojave mučnine, curenja nosa ili gušenja. Također može doći do povećane osjetljivosti na svjetlo, mirise ili zvukove. Migrene mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Kako se migrena nebi aktivirala, ovo trebate izbjegavati:

 • nedostatak sna,
 • jaka svjetla,
 • jake zvukove,
 • intenzivne mirise,
 • alkohol ili čokoladu,
 • preskakanje obroka.
Migrenska glavobolja
Foto: Shutterstock

Ukoliko primijetite migrenu na vrijeme, moguće ju je liječiti ibruprofenom, a kofein također pomaže. U većini slučajeva samo lijekovi na recept pomažu. Osobe koje pate od kroničnih migrena uzimaju lijekove svaki dan, kako bi se smanjila njihova učestalost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

2. Tenzijska glavobolja

Riječ je o najčešćem tipu glavobolje. Obično uzrokuje tupu bol s obje strane glave ili u području iza očiju. Postoji mogućnost boli u ramenima i vratu. Tenzijske glavobolje mogu trajati od 20 minuta do nekoliko sati.

Kod ove vrste glavobolje najčešće pomažu lijekovi koji su dostupni bez recepta. Također tople kupke ili topli jastučići pomažu u uklanjanju napetosti i stresa. Joga ili duboko disanje također su jedno od mogućih rješenja. Izbjegavajte veće napore i preskakanje obroka.

tenzijska glavobolja
Foto: Shutterstock

3. Histaminska ili cluster glavobolja

Riječ je o glavobolji koja uzrokuje jake bolove u području očiju, a najčešće u području jednog oka. Pojava ovakvog tipa glavobolje nema pravila, ponekad se javlja više puta tjedno, a potom može izostati godinu dana i više. Ovo je najrjeđa vrsta glavobolje, a najčešće pogađa muškarce. Često ju potiču alkohol i pušenje.

Možda vas zanima...Bolovi u očima ili iza očiju – kada posjetiti liječnika?Bolesti oka

Uz oštru jednostranu bol mogu se primijetiti vodenaste oči i crveno zajapureno lice. Napadi traju od 30 do 60 minuta i toliko su intenzivni da oboljeli ne može stajati mirno, najčešće hoda, trči ili viče prilikom boli. Inhalacija čistog kisika može biti od pomoći. Lijekovi poput verapamila smanjuju učestalost napada.

4. Sinusna glavobolja

Sinusna glavobolja je uzrokovana infekcijom sinusa – sinusitisom. Dolazi do boli u području očiju, čela, obraza, nosa i gornje čeljusti. Vrućica i iscjedak iz nosa česta su pojava. Bol se obično pogoršava tijekom dana.

Možda vas zanima...Bol u oba oka, peckanje i osjetljivost na svjetlost?Pitanja i Odgovori

Liječenje sinusne glavobolje povezano je s liječenjem sinusitisa. Mogu vam biti prepisani antibiotici ili dekongestivi. Sinusna glavobolja je rijetka pojava. Migrena i cluster glavobolje često se pogrešno dijagnosticiraju i zamjenjuju za sinusnu glavobolju.

naprezanje očiju i glavobolja
Foto: Shutterstock

5. Naprezanje očiju

Riječ je o zamoru oka koje nastaje na primjer nakon predugog rada na računalu ili preduge vožnje. Simptomi naprezanja očiju uključuju:

Glavobolja uzrokovana naprezanjem očiju nije ozbiljna i obično nestaje kada odmorite oči. Također, važno je koristiti ispravne naočale ili leće, kako bi se umanjila mogućnost glavobolje zbog vida.

6. Uzroci glavobolje

Glavobolja se može pojaviti u bilo kojem dijelu glave, na obje strane ili samo na jednom mjestu. Postoje različiti načini definiranja glavobolje.

International Headache Society (IHS) kategorizira glavobolje kao primarne, kada ih ne uzrokuje neko drugo stanje, ili sekundarne, kada postoji temeljni uzrok.

Primarne glavobolje

Primarna glavobolja je samostalno stanje uzrokovano izravno pretjeranom aktivnošću ili problemima sa strukturama u glavi koje su osjetljive na bol.

To uključuje krvne žile, mišiće i živce glave i vrata. Glavobolje također mogu biti rezultat promjena u kemijskoj aktivnosti u mozgu.

Uobičajne primarne glavobolje su migrene, te tenzijske i cluster glavobolje.

Sekundarne glavobolje

Sekundarna glavobolja je simptom koji se javlja kada drugo stanje stimulira bol. Drugim riječima, glavobolja se može prepisati drugom uzroku.

Postoje brojni čimbenici koji mogu uzrokovati sekundarnu glavobolju.

Uzroci povezani s očima:

 • nekorigirana dioptrija,
 • netočna dioptrija na naočalama ili kontaktnim lećama,
 • glaukom.

Ostali uzroci uključuju:

 • mamurluk izazvan alkoholom,
 • dehidracija,
 • prekomjerna upotreba lijekova protiv bolova,
 • grebanje zubima noću tokom sna,
 • sinusitis,
 • napadi panike,
 • trovanje ugljičnim monoksidom,
 • krvni ugrušak,
 • krvarenje u mozgu ili oko njega,
 • potres mozga,
 • tumor na mozgu,
 • moždani udar.

S obzirom da glavobolje mogu biti simptom ozbiljnog stanja, važno je potražiti liječniku pomoć ako su pojačanog intenziteta, te se pojavljuju učestalo.

Pročitajte sljedeće:

Očna migrena – tipovi, simptomi, uzroci i liječenje

Tekst objavljen 29/07/2019, posljednja izmjena 02/05/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

14 + sedamnaest =

Back to top button