Kako elektronički uređaji utječu na oči?

Naše oči su osjetljive na “vidljivi svjetlosni spektar boja”, što znači da je takvo svjetlo vidljivo ljudskim okom, a sastoji se od različitih valnih duljina.
0 Shares

Plavo svjetlo ima kratku valnu duljinu, te je prepoznatljivo ljudskim okom i pruža osnovno osvjetljenje našem svijetu. No, izloženost velikim količinama plavog svjetla može biti štetna za oči.

Izvori plavog svjetla

Mnoštvo elektroničkih uređaja koji su u uporabi danas, kao što su mobiteli, tableti ili laptopi drastično su povećali izloženost plavom svjetlu. Drugi izvori plavog svjetla su npr. fluorescentne žarulje i LED svjetla. Istraživanja su utvrdila da leća unutar oka i pigment koji je smješten u stražnjem dijelu oka nude određenu zaštitu od plavog svjetla. Ipak, navedeni zaštitni mehanizam traje samo kratko razdoblje prilikom izloženosti intenzivnom plavom svjetlu.

Ekrani uredjaja i utjecaj na oci, plava svjetlost
Foto: Shutterstock

Iako je plavo svjetlo povezano s povećanim rizikom od raka, dijabetesa, srčanih bolesti, pretilosti i poremećaja dnevnog ritma i dalje ostaje važan dio prirodnog i umjetnog osvjetljenja.

Plavo svjetlo i makularna degeneracija

Plavo svjetlo ima najveći utjecaj u razvoju makularne degeneracije. Osobe s povećanim rizikom od nastanka makularne degeneracije bi trebale zaštititi svoje oči prilikom izlaganja plavom svjetlu. Neki liječnici preporučuju uporabu halogenih izvora svjetla, kao alternativu za druge izvore svjetlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Kako si pomoći?

  • smanjite izlaganje plavom svjetlu, držite digitalne uređaje van sobe
  • smanjite pristup internetu u večernjim satima kako bi smanjili zračenje plavog svjetla s zaslona uređaja
0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

9 + sedamnaest =

Back to top button