Bolovi u očima ili iza očiju – kada posjetiti liječnika?

Bolovi u očima koji se manifestiraju nalik na probadanje, pulsiranje, peckanje ili osjećaj stranog tijela mogu biti jako neugodni. Važno je razlučiti o kakvoj se boli radi te da li je potrebno liječenje.
0 Shares

Razlikujemo okularnu i orbitalnu bol. Značenje riječi “bol” se može predstaviti na različite načine. Neki ljudi simptome opisuju kao bol direktno u očima, okolo očiju ili iza očiju. Drugi osjećaju bol prilikom treptaja ili pokreta očiju.

Ovisno o uzroku boli u oku, dodatni simptomi uključuju:

 • očni iscjedak,
 • crvenilo oka,
 • svrbež očiju,
 • glavobolju ili migrenu,
 • peckanje,
 • osjećaj stranog tijela u oku,
 • promjene vidne oštrine (znak hitne medicinske pomoći),
 • fotofobiju (osjetljivost na svjetlo).

Sadržaj:

 1. Koji su uzroci bolova u očima?
 2. Što najčešće uzrokuje “bol iza oka”?
 3. Što najčešće uzrokuje “bol oko očiju”?
 4. Može li dioptrija uzrokovati bol u očima?
 5. Dijagnosticiranje boli u očima – kada treba posjetiti oftalmologa?
Crvene i bolne oči
Foto: Shutterstock

1. Koji su uzroci bolova u očima?

Kao što je gore spomenuto, postoje dvije kategorije boli u oku, okularna i orbitalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Okularna bol

Bol u očima koja dolazi iz vanjske strukture oka može biti uzrokovana bilo kojim niže navedenim stanjem:

 • Konjunktivitis: Ovo je najčešći očni problem, a može biti uzrokovan alergijama, bakterijskim ili virusnim infekcijama. Bol je obično blaga, a bjeloočnica oka poprima ružičastu ili crvenu boju. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Konjuktivitis – simptomi, liječenje, prevencija, slike i video edukacija
 • Keratitis: Radi se o bolnoj upali rožnice oka. Obično je uzrokovan ozljedom ili infekcijom oka. Uz bolove u oku može biti prisutan iscjedak, pojačano suzenje očiju i natečenost, te zamućen vid. Potrebno je hitno započeti s liječenjem kako nebi došlo do trajnih oštećenja rožnice. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Keratitis oka – simptomi, uzroci i liječenje
 • Ječmenac ili hordeolum: Infekcija žlijezde kapka može uzrokovati bol u oku uzduž kapka. Razvija se kvržica unutar kapka (obično zbog začepljene suzne žlijezde), koja postaje bolna na dodir. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je to ječmenac, a što chalazion?
 • Blefaritis je upala očnih vjeđa popraćena crvenilom i nastankom ljuskica uzduž kapaka nalik na perut. Ovisno o težini stanja, može biti bolna. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Blefaritis, upala očnih vjeđa
 • Erozija rožnice: Radi se o površinskom oštećenju rožnice oka koje nastaje kada dođe do odvajanja vanjskog sloja rožnice. Najčešći simptom je srednja do jaka bol u oku, koja je izraženija nakon buđenja. Uz bolove može biti prisutan osjećaj stranog tijela u oku, osjetljivost na svjetlost, suhoća očiju, te zamućen vid. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je erozija rožnice?
 • Abrazija rožnice i ulkus/čir: Ova dva stanja su vrlo čest uzrok boli u oku, a najčešće se povezuju s nošenjem kontaktnih leća. Abrazija nastaje ozljedom rožnice, a ulkus nakon pojave infekcije. Često uzrokuju jaku bol i stalan osjećaj stranog tijela u oku. Više o ovoj temi pročitajte u člancima: Abrazija rožnice i Ulkus rožnice (čir)
 • Kemijska opeklina: Opeklina oka zna biti jako bolna, a uzrokovana je kemikalijama kao što su kiseline ili sredstva za čišćenje. Alkalne supstance također mogu uzrokovati opekline. Alkalne kemijske opekline obično nisu bolne, ali mogu biti poražavajuće za zdravlje očiju ukoliko se ne liječe.

Orbitalna bol

Orbitalna bol je obično uzrokovana bolešću oka, a može se opisati kao duboka, tupa bol iza ili unutar samog oka. Neke bolesti ili stanja koja mogu uzrokovati orbitalnu bol su:

 • Glaukom: Očni tlak je općenito uglavnom bezbolan, ali ako se tlak naglo povisi, orbitalna bol se javlja i potrebna je hitna medicinska pomoć. Ova bol može biti popraćena povraćanjem ili mučninom. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Glaukom, povišeni očni tlak
 • Migrene: Vrlo čest oblik boli u očima koja je povezana s glavoboljama. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Očna (retinalna) migrena
 • Optički neuritis: Obično se manifestira kao bol prilikom pokreta očiju. Stanje karakterizira upala očnog živca. Uzrok ovog stanja može biti virusna ili bakterijska infekcija. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Optički neuritis – upala vidnog živca
 • Iritis: dolazi do upale šarenice oka, koja uzrokuje duboku bol i osjetljivost na svjetlo. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Uveitis – uzroci, simptomi i liječenje
 • Trauma: Uzroci traume mogu biti različiti. Najčešće uključuju udarac, ogrebotinu, kemijsku opeklinu, nesreću. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Ozljeda oka – 5 najčešćih ozljeda i kada nazvati hitnu pomoć
bol iza oka, bolovi u ocima
Foto: Shutterstock

2. Što najčešće uzrokuje “bol iza oka”?

Najčešći uzroci boli iza očiju su migrenske glavobolje i sinusne infekcije. Ovdje se ne radi o oftalmološkim uzrocima boli u očima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece
 • Migrenska glavobolja: U slučaju migrenske glavobolje, bol je gotovo uvijek prisutna samo iza jednog oka i često je prati bol na istoj strani glave.
 • Infekcija sinusa: Bol iza oka uzrokovana infekcijom sinusa je obično blaža od boli koju uzrokuje migrena, te može biti prisutna u oba oka.

Iako navedeni uzroci boli iza očiju nisu hitan slučaj, ipak potražite liječničku pomoć ako imate kronične ili ponavljajuće bolove ovog tipa.

Migrene i bol u očima
Foto: Shutterstock

3. Što najčešće uzrokuje “bol oko očiju”?

Najčešći uzrok boli oko očiju, odnosno iznad ili ispod očiju, je upala unutar očnog kapka – ječmenac. Primarni simptom ječmenca je lokalizirano upalno područje na jednom kapku.

Ječmenac ne zahtjeva hitno liječenje i obično se može uspješno liječiti kod kuće primjenom toplih obloga nekoliko puta dnevno, tijekom nekoliko dana. Rjeđe je potrebno kirurško liječenje.

Pogledajte slike ječmenca kod djece i odraslih:

Ječmenac slike

Blefaritis je još jedna česta upala koja može uzrokovati otečene kapke i nelagodu oko očiju. Također se ne radi o stanju koje nije hitno, ali zahtjeva oftalmološko liječenje.

Još jedan čest uzrok boli oko očiju i očnih mišića je prekomjeran napor uzrokovan radom na računalu. Ne radi se o hitnom problemu, ali postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili naprezanje očiju. Rješenje za ovaj problem su najčešće naočale prilagođene za rad na računalu. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Naočale za računalo: kako smanjiti naprezanje očiju?

Bolovi u očima zbog rada na računalu
Foto: Shutterstock

Mnogo rjeđi i mnogo ozbiljniji uzrok boli oko očiju je stanje koje se naziva optička neuropatija, koja može uzrokovati trajni gubitak vida. Popratni simptomi su obično smanjena vidna oštrina i lošije prepoznavanje boja. Bol se obično pojačava pri pokretima očiju.

Ukoliko sumnjate na lošije raspoznavanje boja, isprobajte naš test: Ishihara test

Bolovi u očima koji su uzrokovani optičkom neuropatijom zahtjevaju hitnu pozornost oftalmologa i neurologa. Multipla skleroza i druga neurološka stanja su najčešći uzroci optičkog neuritisa kod osoba mlađih od 40 godina, piše portal AllAboutVision.

4. Može li dioptrija uzrokovati bol u očima?

Mišljenja o tome koliko greška refrakcije (kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, presbiopija) može izazivati bol u oku i glavobolju podijeljena su, piše dr. Igor Petriček, spec. oftalmolog.

Dioptrija u svakom slučaju potiče napor očiju ukoliko nije korigirana. Bol se može javiti ukoliko dođe do grča akomodacije, a to se najčešće događa kod dugotrajnog gledanja na bliske udaljenosti.

Astigmatizam najčešće može izazvati bol u očima, jer osoba stiskanjem kapaka pokušava “poravnati” nepravilno zakrivljenu rožnicu i time izoštriti vid. Takav dugotrajniji nesvjesni napor može rezultirati glavoboljom i boli u očima.

Više o dioptriji pročitajte u članku: Što je dioptrija i kako pročitati dioptrijski nalaz?

5. Dijagnosticiranje boli u očima – kada treba posjetiti oftalmologa?

Ako niste sigurni što uzrokuje bolove u očima, trebali biste potražiti liječničku pomoć. Ako imate neke od sljedećih simptoma, odmah potražite liječničku pomoć:

 • oko je previše bolno na dodir,
 • jako izražena bol ili crvenilo,
 • nagla promjena vida,
 • bol u trbuhu ili mučnina/povraćanje popraćeno s boli u očima,
 • fotofobija (osjetljivost na svjetlo).
Možda vas zanima...Što je uzrok bolovima u očima i suzenju pri radu na računalu?Pitanja i Odgovori

Također je potrebna hitna liječnička pomoć ukoliko:

 • imate strano tijelo u oku,
 • imate ogrebotinu oka,
 • kemikalija dođe u kontakt s očima.

U svakom slučaju, bol u očima je razlog za kontrolu prednjeg i stražnjeg očnog segmenta od strane specijalista oftalmologa, te nije jedan od simptoma koje smijete zanemariti.

Pročitajte sljedeće:

Bol u oku – što ako uzrok nije oftalmološke prirode?

Članak objavljen 20/12/2016, posljednja izmjena 28/07/2021.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

11 − 7 =

Back to top button