Bolovi u očima ili iza očiju – kada posjetiti liječnika?

bolovi u ocima, bol iza oka

Bolovi u očima koji se manifestiraju nalik na probadanje, pulsiranje, peckanje ili osjećaj stranog tijela mogu biti jako neugodni. Važno je razlučiti o kakvoj se boli radi te da li je potrebno liječenje.

Razlikujemo okularnu i orbitalnu bol. Značenje riječi “bol” se može predstaviti na različite načine. Neki ljudi simptome opisuju kao bol direktno u očima, okolo očiju ili iza očiju. Drugi osjećaju bol prilikom treptaja ili pokreta očiju.

Vezani članak: Bol u oku – trebam li se zabrinuti?

Ovisno o uzroku boli u oku, dodatni simptomi uključuju:

 • očni iscjedak
 • crvenilo oka
 • svrbež očiju
 • glavobolju ili migrenu
 • peckanje
 • osjećaj stranog tijela u oku
 • promjene vidne oštrine (znak hitne medicinske pomoći)
 • fotofobiju (osjetljivost na svjetlo)

Koji su uzroci bolova u očima?

Kao što je gore spomenuto, postoje dvije kategorije boli u oku, očna i orbitalna. Bol u očima koja dolazi iz vanjske strukture oka može biti uzrokovana bilo kojim niže navedenim stanjem:

Crveno oko: Ovo je najčešći očni problem, a može biti uzrokovan alergijama, bakterijskim ili virusnim infekcijama, te kemijskim opeklinama. Bol je obično blaga, a bjeloočnica oka poprima ružičastu ili crvenu boju. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Crveno oko: Simptomi i prevencija

Ječmenac ili hordeolum: Infekcija žlijezde kapka može uzrokovati bol u oku uzduž kapka. Razvija se kvržica unutar kapka (obično zbog začepljene suzne žlijezde), koja postaje bolna na dodir. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je to ječmenac, a što chalazion?

Blefaritis je upala očnih vjeđa popraćena crvenilom i nastankom ljuskica uzduž kapaka nalik na perut. Ovisno o težini stanja, može biti bolna. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Blefaritis, upala očnih vjeđa

Abrazija rožnice i ulkus/čir: Ova dva stanja su vrlo čest uzrok boli u oku, a najčešće se povezuju s nošenjem kontaktnih leća. Abrazija nastaje ozljedom rožnice, a ulkus nakon pojave infekcije. Često uzrokuju jaku bol i stalan osjećaj stranog tijela u oku. Više o ovoj temi pročitajte u člancima: Abrazija rožnice i Ulkus rožnice (čir)

Kemijska opeklina: zna biti jako bolna, a uzrokovana je kemikalijama kao što su kiseline ili sredstva za čišćenje. Alkalne supstance također mogu uzrokovati opekline. Alkalne kemijske opekline obično nisu bolne, ali mogu biti poražavajuće za zdravlje očiju ukoliko se ne liječe.

Orbitalna bol je obično uzrokovana bolešću oka, a može se opisati kao duboka, tupa bol iza ili unutar samog oka. Neke bolesti ili stanja koja mogu uzrokovati orbitalnu bol su:

Glaukom: općenito je uglavnom bezbolan, ali ako se tlak naglo povisi, orbitalna bol se javlja i potrebna je hitna medicinska pomoć. Ova bol može biti popraćena povraćanjem ili mučninom. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Glaukom, povišeni očni tlak

Migrene: vrlo čest oblik boli u očima koja je povezana s glavoboljama. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Očna (retinalna) migrena

Optički neuritis: obično se manifestira kao bol prilikom pokreta očiju. Stanje karakterizira upala očnog živca. Uzrok ovog stanja može biti virusna ili bakterijska infekcija. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Optički neuritis – upala vidnog živca

Iritis: dolazi do upale šarenice oka, koja uzrokuje duboku bol i osjetljivost na svjetlo. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Uveitis – uzroci, simptomi i liječenje

Trauma: Uzroci traume mogu biti različiti. Najčešće uključuju udarac, ogrebotinu, kemijsku opeklinu, nesreću.

bol iza oka, bolovi u ocima

Dijagnosticiranje boli u očima – kada treba posjetiti oftalmologa?

Ako niste sigurni što uzrokuje bolove u očima, trebali biste potražiti liječničku pomoć. Ako imate neke od sljedećih simptoma, odmah potražite liječničku pomoć:

 • oko je previše bolno na dodir
 • jako izražena bol ili crvenilo
 • nagla promjena vida
 • bol u trbuhu ili mučnina/povraćanje popraćeno s boli u očima
 • fotofobija (osjetljivost na svjetlo)

Također je potrebna hitna liječnička pomoć ukoliko:

 • imate strano tijelo u oku
 • imate ogrebotinu oka
 • kemikalija dođe u kontakt s očima

U svakom slučaju, bol u očima je razlog za kontrolu prednjeg i stražnjeg očnog segmenta od strane specijalista oftalmologa, te nije jedan od simptoma koje smijete zanemariti.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!