Crveno oko: Simptomi i prevencija

crveno oko, konjunktivitis, zoran vatavuk

Crveno oko je najočitiji simptom konjunktivitisa, stoga se pojam “crveno oko” često upotrebljava za ovo problematično stanje koje može imati razne uzroke.

Crveno oko, svrbež, osjećaj žarenja, iritacija, bol, osjećaj stranog tijela u oku i pretjerana osjetljivost na svjetlo, sve su to simptomi koji otkrivaju tip konjunktivitisa koji bi ste mogli imati.

Zarazni oblici crvenog oka su obično povezani s bakterijskim i virusnim infekcijama. Kašljanjem i kihanjem možemo proširiti zarazu crvenog oka prskanjem malih kapljica zarazne sluzi u zrak. Ručnici koji se više puta koriste mogu biti zaraženi, kao i površine stolova i kupaonice. Crveno oko koje je uzrokovano alergijama, prašinom i dimom u okolišu nije zarazno.

Konjunktivitis se može pojaviti u odraslih, ali najčešće pogađa malu djecu kroz epidemije koje se brzo šire u vrtićima i učionicama. U takvoj okolini je potrebno poduzeti dodatne mjere opreza kako bi se spriječilo širenje zaraze, kao što je često pranje ruku od strane odraslih i djece. Zapravo, kada su simptomi crvenog oka prisutni, dobro je imati uz sebe bočicu dezinfekcijskog spreja za ruke i često ga koristiti.

Iz razloga što crvenkasto ili ružičasto oko može biti simptom mnogih različitih vrsta očnih problema – neki od njih mogu biti i ozbiljni – svakako se posavjetujte sa vašim očnim liječnikom.

Pitali smo prof. dr. sc. Zorana Vatavuka, spec. oftalmologa, koji su simptomi i uzroci crvenog oka?

Ovisno o tome što osjećate u očima i kako vaše oči izgledaju, dobiti ćemo neke naznake o tipu crvenog oka koje imate. Osim uzrokovanja crvenog oka, konjunktivitis također može uzrokovati bol u oku i svrbež.

Ovo su neki simptomi najčešćih oblika konjunktivitisa:

 • Alergijski konjunktivitis uzrokuje svrbež, crvenilo te prekomjerno suzenje oba oka. Vaš nos također može biti začepljen, može svrbiti i curiti.
 • Bakterijski konjunktivitis se često širi na oba oka i uzrokuje iscjedak, ponekad zelenkaste boje. Na vjeđama se mogu pojaviti kraste.
 • Virusni konjunktivitis obično pogađa samo jedno oko, koje pretjerano suzi i stvara blagi iscjedak. Na vjeđama se također ponekad mogu pojaviti kraste.

Za vrijeme očnog pregleda, pokušajte svom liječniku točno opisati detalje o tome kako su vaše oči zaražene. Doktor će vas najvjerojatnije upitati da li su simptomi crvenog oka nastupili postepeno ili odjednom i da li ste bili u kontaktu s nekim tko je imao crveno oko.

Često će se prema samim vašim odgovorima odrediti dijagnoza o tipu konjunktivitisa koji imate.

Da li nam možete dati nekakve savjete kako spriječiti zarazu crvenog oka kod djece?

konjunktivitis, crveno oko, zoran vatavukBudući da su djeca u bliskom kontaktu u vrtićima i školskim učionicama, teško je izbjeći širenje bakterija i virusa koji
uzrokuju crveno oko. Navesti ću nekoliko osnovnih savjeta koji mogu pomoći roditeljima, odgajateljicama i učiteljima u smanjivanju rizika od zaraze konjunktivitisom:

 • Osobne stvari, uključujući ručnike, nikada ne treba dijeliti u školi ili kod kuće.
 • Naučite djecu da koriste rupčiće i pokrivaju usta i nos kada kišu ili kašlju.
 • Upozorite ih da ne trljaju i ne diraju oči, kako bi se izbjeglo širenje bakterija i virusa.
 • Odrasli u školama i vrtićima bi trebali često prati ruke i naučiti djecu da rade isto. Sapun uvijek treba biti na raspolaganju.
 • Antiseptičke otopine treba koristiti stalno i s njima čistiti površine poput radnih ploča, zajedničkih igračaka, umivaonika i slavina.

Unatoč svim ovim mjerama opreza, vaše dijete svejedno može dobiti konjunktivitis. Ukoliko se to dogodi, budite obzirni prema drugima i potrudite se da se infekcija ne proširi. Minimizirajte izloženost tako što ćete zadržati dijete kod kuće dok zarazna faza ne prođe. Vaš liječnik vam može reći kada je sigurno da vaše dijete opet bude u interakciji s drugima, obično oko tri do pet dana nakon dijagnoze, pojašnjava nam prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, spec. oftalmolog.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. Đurđica Kosanović napisao:

  Bila sam kod prof. doktora Vatavuka zbog pozadine oka. Mogu samo reći da je to jedan krasan čovjek.

 2. gica prasica napisao:

  ja patim od alergijskog konjuktivitisa:(

 3. milica jovic napisao:

  i ja nazalost:(((((

 4. hajdi lulic napisao:

  najvise me svrbe unutarnji kutevi ociju,stavljam umjetne suze,to ponekad pomogne,ali ponovo nakon par sati svrbi,neznam vise sto ucinit

 5. deborah napisao:

  danas nam je dijete bilo na rutinskom pregledu vida inače vid mu je u redu ali nam je oftamalog rekao da ima kronični konjuktivitis zanimalo bi nas kakav je to konjuktivitis i kako nastaje inače je epileptičar

 6. Toni Kajtazi napisao:

  ja patim od virusnog konjuktivitisa -.-

  samo jedna stvar:
  izbjegavajte gledanjem ocima u necistu vodu, od tada me pocinje svrbit…

 7. Fadil napisao:

  prvo sam imao problem sa stvaranjem zuckaste mase u oku koja je posebno bila izrazena ujutro (tzv. u narodu krmelja), ovo je trajalo oko mjesec dana.Potom mi je jedno jutro oko potpuno bilo crveno suzno sa manjim svrbezom. Sta da uradim?Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!