Abrazija rožnice – simptomi, uzroci i liječenje

Prašina, čestice metala ili pijeska, nokti, životinjske kandže ili ostala strana tijela mogu uzrokovati ogrebotinu na rožnici. Kontaktne leće također mogu oštetiti ili iritirati rožnicu. Manja ogrebotina se naziva abrazija rožnice.
0 Shares

Inficirana abrazija rožnice može prouzrokovati ulkus rožnice. Kako biste spriječili ozljedu očiju nosite zaštitne naočale prilikom rada s alatima ili košenja trave.

Osobe koje su često okružene kemikalijama također moraju nositi zaštitne naočale.

Abrazija rožnice – simptomi

Rožnica sadrži mnogo živčanih nastavaka, tako da i najmanja ogrebotina rožnice može biti vrlo neugodna i bolna. Najčešće su ogrebotine na rožnici manje, te brzo zacjeljuju.

Ukoliko vam se pojavi nagla bol u oku, te imate potrebu učestalo treptati, a suze vam oči, posjetite liječnika što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Simptomi uključuju:

 • osjećaj pijeska u oku,
 • bol u oku koja se posebno osjeća prilikom treptanja,
 • suzenje oka,
 • crvenilo oka,
 • povećana osjetljivost na svjetlost,
 • zamagljen vid.
oštećena rožnica oka, ogrebotina roznice
Foto: Shutterstock

Koji su najčešći uzroci abrazije oka?

Mnoge situacije mogu izazvati abraziju rožnice, uključujući:

 • leteće čestice pijeska, prašine, piljevine,
 • kemijske opekline,
 • agresivno trljanje oka,
 • neodgovarajuće kontaktne leće,
 • prljave kontaktne leće,
 • određene vrste infekcija (npr. trahom),
 • sportske ozljede.

Abrazija rožnice – liječenje

Nakon dijagnoze abrazije rožnice, vaš liječnik će odlučiti trebate li topičke antibiotike zbog prevencije ili za liječenje postojeće infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Ukoliko je abrazija teža, prepisuju se kapi za ublažavanje boli i osjetljivosti na svjetlo. U slučaju iznimno jake osjetljivosti na svjetlost, liječnik može preporučiti zatvaranje oka povezom do smanjenja simptoma.

Po potrebi se mogu koristiti umjetne suze, koje dodatno ovlažuju oko i time smanjuju osjećaj stranog tijela u oku.

Manja ogrebotina rožnice bi trebala zacijeliti sama kroz 1 do 3 dana. Kod većih ogrebotina cijeljenje može trajati i duže.

Nikako nemojte trljati oko dok zacjeljuje. Ako nosite kontaktne leće posavjetujte se s oftalmologom kada ih možete nastaviti nositi. Na otvorenom nosite sunčane naočale kako biste ublažili nelagodu uzrokovanu sunčevom svjetlošću.

Manje ogrebotine prolaze bez trajnih oštećenja, dok duboke ogrebotine mogu uzrokovati infekcije, ožiljke, te trajno utjecati na vidnu oštrinu.

U slučaju ogrebotine oka iznimno je važno obaviti pregled kod oftalmologa, kako ne bi došlo do dugoročnih problema s vidom. Ako osjetite povratak boli nakon završetka liječenja, obavezno se ponovno obratite oftalmologu.

Pročitajte sljedeće:

Najčešće promjene, infekcije i bolesti rožnice oka

Tekst objavljen 26/03/2015, posljednja izmjena 05/12/2023.

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

4 Komentara

 1. Zdravo Moje dete se igralo sa drugom i stavio mu je prat u oko. Medjutim sa strane u oku na beloj povrsini mu je crveno.kaze da ga na dodir zaboli Ali normano vidi I ponasa se normalno. Da li da se obratim lekaru,posto je ova epidemija nisam sigurna da li pametno otici lekaru.

 2. Dobar dan da li prilikom uboda grane sa trnjem direktno u oko tj beonjacu ima potrebe za odlazenjem kod doktora jedna strana beonjace je normalna i bela a druga strana tj desna gde se dogodio ubod je krvava i prilikom treptanja i skretanja pogleda se oseca bol naravno prilikom udarca su automatski krenule suze kao reakcija na strano telo vid je normalan , mogu vam poslati sliku ako treba.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

16 + šesnaest =

Back to top button