Žuta pjega – kako se liječi degeneracija žute pjege?

žuta pjega, žuta pjega liječenje

Postoje različite vrste degeneracije žute pjege, odnosno makularne degeneracije, i ovisno o vrsti i težini, gubitak vida može biti minimalan ili pak izazvati sljepilo.

Ova bolest pogađa žutu pjegu – makulu, središnji dio mrežnice koji nam omogućuje da vidimo oštro i detaljno. Žuta pjega je ujedno najznačajniji i najosjetljiviji dio mrežnice.

U dobi od 65 godina života žuta pjega se počinje degenerirati, te bolest zahvaća jednu od četiri osobe.

Simptomi makularne degeneracije:

  • bezbolan gubitak vida
  • osjetljivost na svjetlo (fotofobija)
  • otežana prilagodba iz tame u svjetlo
  • iskrivljene slike

Degeneracija žute pjege – liječenje

Postoje dvije vrste degeneracije žute pjege, suha i vlažna. Degeneracija suhe forme je češća, te se ne može liječiti već se tretira vitaminima koji usporavaju progresiju bolesti. Dolazi do oslabljene funkcije žute pjege i centralnog vida. Bolest najčešće napada jedno oko, no može biti zahvaćeno i drugo.

Naveli smo dnevnu dozu vitamina, koji usporavaju napredovanje bolesti suhe forme:

  • Vitamin C (550 mg)
  • Vitamin E (400mg – sintetički)
  • Lutein (10 mg)
  • Cink (80 mg)
  • Bakar (2 mg)

Vlažni oblik makularne degeneracije je ozbiljniji, te najčešće dolazi do gubitka centralnog vida. Dolazi do stvaranja abnormalnih krvnih žila ispod mrežnice, te do njihova pucanja i naposljetku krvarenja. Simptom koji upućuje na ozbiljnost i hitnu liječničku pomoć su ravne linije koje nam se u vidom polju čine iskrivljene.

>> Online test za makularnu degeneraciju: Amslerov test

Vlažna forma degeneracije žute pjege liječi se Anti-VEGF lijekovima. Anti-VEGF terapija pomaže smanjiti broj abnormalnih krvnih žila mrežnice. Također usporava curenje iz krvnih žila, a u nekim slučajevima dolazi i do poboljšanja vida. Lijek se aplicira uz pomoć injekcije, koja se po potrebi ponavlja nekoliko puta u razmaku od par mjeseci.

Najčešće korišteni ANTI-VEGF lijekovi su:

Ranibizumab (Lucentis) – je odobren od strane američke agencije FDA i smatra se jednim od najučinkovitijih lijekova za obnovu vida i za zaustavljanje rasta novih krvnih žilica.

Bevacizumab (Avastin) – zaustavlja rast novonastalih krvnih žilica. Njegova prednost pred Lucentisem i Macugenom je što je jeftiniji.

Pegaptanib (Macugen) – prvi anti-VEGF lijek odobren od strane američke agencije FDA. Pokazalo se da je učinkovit u 70% slučajeva. Najčešće se koristi kod ostalih bolesti mrežnice, primjerice za liječenje edema makule.

U rjeđim slučajevima vlažna forma makularne degeneracije tretira se fotodinamičkom terapijom ili laserskom fotokoagulacijom.

Fotodinamička terapija je hladni laserski tretman koji se još uvijek koristi za liječenje bolesnika s vlažnom formom degeneracije žute pjege, iako mnogo rjeđe sada kada su dostupni anti VEGF lijekovi. Zahvat se može koristiti u kombinaciji npr. s Lucentisom kako bi dobili što učinkovitije rezultate liječenja.

Laserska fotokoagulacija – zastarjela metoda “vrućim laserom”. Riječ je o laserskom tretmanu koji zatvara abnormalne krvne žile i zaustavlja njihovo curenje i rast. Budući da je riječ o toplinskom laseru, loša strana je što oštećuje okolno tkivo i utječe na gubitak vida. Budući da noviji tretmani ne oštećuju mrežnicu fotokoagulacija laserom je zamijenjena novim, više navedenim tretmanima.

>> Možda će vas također zanimati: Što je senilna makularna degeneracija?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!