Amslerov test: Test za makularnu degeneraciju i druge poteškoće s vidom

Amslerov test ili tzv. amslerova mreža je test koji koriste specijalisti za vid u otkrivanju problema s vidom, a koji proizlaze iz oštećenja makule (mjesto najjasnijeg vida) ili vidnog živca.
0 Shares

Oštećenja mogu biti uzrokovana makularnom degeneracijom, glaukomom i drugim bolestima oka. Amslerov test je vrlo koristan u otkrivanju mogućih problema s vidom.

Rano otkrivanje znači rano liječenje, stoga vam ovaj test može pomoći ograničiti ili barem usporiti gubitak vida.

Ukoliko spadate u rizičnu skupinu za obolijevanje od makularne degeneracije ili drugih očnih bolesti, možete koristiti ovaj test kod kuće kako biste pratili stanje vašeg vida. Korištenje ovog testa ne znači da biste trebali preskočiti redovne preglede kod oftalmologa, zbog toga što biste lako mogli propustiti nekakav simptom koji samo iskusni stručnjak može zamijetiti.

amslerova mreža test, online test vida, testovi za vid, makularna degeneracija test

Kako koristiti Amslerov test?

Ukoliko vam je vaš oftalmolog ili optometrist prepisao naočale, nosite ih dok radite ovaj test. Sjedite tako da se zaslon računala, mobitela ili tableta nalazi na istoj udaljenosti od vaših očiju kao i kada čitate bilo koji drugi materijal.

Slijedite ove korake:

  • Prekrijte jedno oko, a zatim se usredotočite na točku u središtu mreže.
  • Da li neke linije izgledaju valovito, zamagljeno ili iskrivljeno? Sve linije trebaju biti ravne, sva križanja trebaju biti pod pravim kutom, svi kvadrati bi trebali biti iste veličine.
  • Da li neki dijelovi mreže nedostaju ili postoje tamna područja na mreži?
  • Da li možete vidjeti sve kutove i strane mreže?
  • Nemojte zaboraviti testirati oba oka, svako posebno.

Napomena: Sve nepravilnosti prijavite vašem oftalmologu odmah.

Imate makularnu degeneraciju? Sačuvajte svoj vid uz pomoć Amslerove mreže

Ako imate makularnu degeneraciju, jednostavna dnevna rutina koja traje manje od jedne minute može vam pomoći očuvati postojeći vid.

Senilna makularna degeneracija je bolest koja utječe na makulu, mali dio mrežnice oka koji omogućuje najjasniji vid. Makula je odgovorna za centralni vid, koji je prijeko potreban za neovisno funkcioniranje svake osobe.

Najčešći oblik senilne makularne degeneracije je suhi oblik, koji uzrokuje propadanje pigmentnih stanica mrežnice. S vremenom, makula se može stanjiti, što za posljedicu ima pogoršanje centralnog vida. Suhi oblik makularne degeneracije može se s vremenom pretvoriti u vlažni oblik – teži oblik bolesti koji ozbiljno utječe na kvalitetu vida.

Vidna oštrina kod osoba sa senilnom makularnom degeneracijom obično opada postepeno, tako da oboljeli često nisu ni svjesni koliko su vida izgubili. Zbog toga je preporučljivo svakodnevno koristiti Amslerov test. Upotreba ovog testa neophodna je za detektiranje promjena u vidnoj oštrini.

Zapamtite, testiranje vida s ovim testom kod kuće jednom dnevno vam može pomoći u očuvanju vida.

← Povratak na: On-line testovi za vid

Tekst objavljen 29/10/2011, posljednja izmjena 16/04/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

osamnaest + 20 =

Back to top button