Što je retinoshiza? Saznajte uzroke, simptome i načine liječenja

Retinoshiza je stanje oka kod kojeg se dio mrežnice razdvaja na dva sloja. U nastavku saznajte uzroke, vrste, simptome i načine liječenja retinoshize.
0 Shares

Mrežnica je tkivo u stražnjem dijelu oka koje šalje svjetlosne signale do mozga. U slučaju retinoshize kada se mrežica razdvaja dolazi do poremećaja vida.

Postoje dva oblika ovog poremećaja; degenerativna retinoshiza i juvenilna (x-povezana) retinoshiza.

Dva glavna uzroka retinoshize su:

  • genetski – obično se javlja u mlađih oboljelih,
  • degenerativni – javlja se u starijih oboljelih.

Degenerativna retinoshiza

Najčešći je oblik koji utječe na muškarce i žene. Naziva se stečena ili degenerativna retinoshiza. Točan uzrok je nepoznat. Smatra se da dolazi do razdvajanja mrežnice uslijed starenja. Obično se dijagnosticira u dobi od 50 do 80 godina. Nije riječ o genetskom poremećaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Juvenilna (x-povezana) retinoshiza

Ovaj oblik retinoshize je prisutan pri rođenju (kongenitalna retinoshiza) i pogađa uglavnom dječake i mlađe muškarce. Naziva se juvenilna (X-povezana) retinoshiza.

Poremećaj karakterizira spor, progresivan gubitak vida. Gubitak vida nije potpun, već dolazi do ispada u vidnom polju koji odgovaraju područjima mrežnice koja su se odvojila.

Juvenilna retinoshiza
Foto: Shutterstock

X-povezana retinoshiza je uzrokovana problemom u X kromosonima, što ju čini genetskim poremećajem. Gotovo uvijek pogađa mlađe muškarce, jer muškarci imaju samo 1 X kromosom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Žene imaju 2 X kromosoma – pa ukoliko dođe do problema s jednim, drugi neutralizira stanje. Iako žene obično nemaju X-povezanu retinoshizu, one mogu biti nositelji stanja i prenijeti ga na mušku djecu.

Simptomi

Retinoshizu karakterizira smanjenje vidne oštrine. Ponekad dolazi i do gubitka perifernog vida, no rijetko do potpune sljepoće.

Smanjena vidna oštrina je izravno povezana sa stvaranjem malih cista koje oštećuju živce u mrežnici. Dioptrijske naočala ne mogu ispraviti gubitak vida uzrokovan takvim oštećenjima živaca.

Obično, i gotovo uvijek kod juvenilne retinoshize pogođena su oba oka. Maloljetnički (juvenilni) oblik retinoshize je i ozbiljniji. Stečeni oblik (degenerativni) može nastati bez simptoma (asimptomatski). Ovaj poremećaj može dovesti do razdvajanja mrežnice. Razdvajanje mrežnice se obično proteže u blizini centra za vid (makule).

I degenerativni i X-povezani oblik retinoshize može uzrokovati odvajanje mrežnice (ablacija retine). Često se odvajanje mrežnice zamjenjuje za retinoshizu i potrebno je odlično liječničko iskustvo da bi se pravilno dijagnosticiralo stanje. Odvajanje mrežnice se uspješno liječi ukoliko se dijagnosticira na vrijeme.

Možda vas zanima...Retinoshiza, postoji li rješenje za ovo stanje?Pitanja i Odgovori

Liječenje

Inhibitori ugljičnih anhidraza mogu biti korisni u smanjenju cističnih prostora kod X-povezane retinoshize. Ne postoji medicinski tretman za degenerativnu retinoshizu. Međutim, ponekad je potrebna operacija – vitrektomija, kako bi se ublažile nastale komplikacije.

Korisna poveznica: Retinoschisis

retinoshiza liječenje
Foto: Shutterstock

Naočale mogu poboljšati ukupnu kvalitetu vida u bolesnika s retinoshizom, ali neće “popraviti” oštećenje nervnog tkiva uzrokovanog retinoshizom.

Vitamin A ne pomaže kod retinoshize. Vitamin A može imati koristi kod drugih genetskih retinalnih bolesti, osobito u slučajevima retinitis pigmentose kod kojih retinalne živčane stanice polako odumiru. Međutim, retinoshiza je sasvim drugačiji oblik bolesti, budući da su stanice mrežnice mehanički poremećene, no ne odumiru.

Pročitajte sljedeće:

Ablacija retine ili mrežnice – simptomi, uzroci i liječenje

Tekst objavljen 19/04/2019, posljednja izmjena 13/10/2021.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × četiri =

Back to top button