Retinoshiza, postoji li rješenje za ovo stanje?

Poštovani, voljela bih ako Vam nije problem da mi prevedete nalaz i zanima me dali postoji rješenje za ovo stanje? Nalaz je:

Dg: x-vezana
Retinoshiza oba oka.
Status:
VOD cc:0.5
VOS cc:0.3
BM: prednji segment oka uredna nalaza
Fundus: u staklovini manje membrane, periferno plica retinoshiza, u obje makule strukturne promjene.
Hvala!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

retinoshiza
Dean Šarić
Poštovana,

riječ je o patologiji retine gdje dolazi do raslojavanja slojeva i posljedično lošijeg vida. U slučaju koji navodite riječ je o x vezanoj, dakle pretežno bolesti muškaraca dok su žene rijetko pogođene, ali mogu prenijeti bolest. Liječenje je uglavnom simptomatsko, zahtijeva redovite kontrole retinologa. Također obzirom na zahvaćenost makula ukoliko je riječ o mlađoj osobi treba voditi računa prilikom izbora zanimanja o ograničenosti vidne oštrine. Također bi obitelji s ovom vrsti bolesti trebali obaviti genetsko savjetovanje.

Više na: http://rarediseases.org/rare-diseases/retinoschisis/

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

17 + 14 =

Back to top button