Trakcijska ablacija retine – koja je bolja opcija za tamponadu, ulje ili plin?

Poštovanje, nedavno mi je dijagnosticirana dijagnoza trakcijska ablacija retine i naručen sam za operaciju (23g ppv). Moje pitanje je što Vi mislite koja je bolja opcija za tamponadu, ulje ili plin? Imam 21 godinu samo i dosta sam mlad a čitao sam da kao posljedica operacije može biti katarakta ili mrena, pa ne bih volio kroz koju godinu i s tim imati problema. I dali će meni operacija vratiti vid na lijevom oku jer trenutno vidim na to oko samo kao kroz zavjesu neku? Hvala vam na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

trakcijska ablacija retine tamponada, ablacija tamponada ulje plin
Dean Šarić
Poštovani,

ulje ili plin je pitanje na koje će Vam odgovoriti operater, ovisno o nalazu na oku, indikacije za vrstu zahvata su jasne. Ukoliko je problem moguće riješiti plinom tim bolje, no ako je riječ o ozbiljnijem problemu plin nije dovoljan. Povratak vidne oštrine ovisi o tome koliko je retina stradala do zahvata.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Postovani doktore,
  imao sam ablaciju retine prije 27 dana. Uradjena je tamponada silikonskim uljem!
  Imam cudnu percepciju kada gledam na to oko. Blici predmeti mi se cine udaljenijim.
  Pored prisutnog zamucenja tu je i blago iskrivljenje slike. U sustini moj vid ne bi bio toliko los da nema ovih simptoma koje sam naveo!
  Ljekar mi je rekao da je to sasvim normalno jer je silikonsko ulje u oku i oku treba vremena da se oporavi?
  Medjutim ja sam zabrinut u pogledu toga jer poynajem ljude koji nemaju simptome kao ja a imali su isti operativni zahvat!
  Hvala na Vasem odgovoru!
  Lijep pozdrav!

  1. Poštovani,

   riječ je o problemima koje uzrokuje ulje, ali i oštećenje retine koje je nastalo zbog ablacije. Moguće je da će se bar dio tih simptoma smiriti ili nestati, potrebno je strpljenje i redovni pregledi retinologa.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

petnaest − 7 =

Back to top button