Ablacija staklastog tijela nakon operacije katarakte?

Poštovani, moj suprug ima umjetnu očnu leću, koja je stavljena poslije operacije katarakte, prije oko 3 godine. Poslije iste operacije njemu su se počele pojavljivati točkice, kada je i odradio prvi laserski tretman, jer mu je doktorica iz Beograda rekla da je to moguća ablacija retine. Poslije tog laserskog tretmana njemu su se pojavili bljeskovi, ali konstantni bljeskovi, svaki put kad trepne. Nakon nove kontrole, prije pola godine i pored tih bljeskova doktorica je rekla da to nije strašno, da su to promjene u staklastom oku, čak nije ni htjela odraditi nikakav tretman, jer eto nije bilo potrebe. Međutim, ti bljeskovi ne prestaju, a mom suprugu to zaista smeta i opterećuje ga, jer je prvi put doktorica rekla da zbog toga dolazi do gubitka vida, a kasnije je na drugom pregledu rekla da retina nije oštećena i da su u pitanju te promjene u staklastom oku. Danas idemo na pregled u drugoj klinici, jer nas svakako zanima i mišljenje drugih, a pitanje za Vas je, da li se možemo osloniti na to da iako su u pitanju bljeskovi (za koje čitam da dovode do oštećenja) mogu biti bezopasni, da li se mogu povući ili uopće smanjiti? Napomenula bih da moj suprug nema problema s vidom, jedino što nas zaista opterećuje poslije svega je to što je na prvom pregledu doktorica rekla za gubitak vida. Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

ablacija staklastog tijela operacija katarakte
Dean Šarić
Poštovana,

ako je nalaz retine uredan, a problem je samo odvajanje staklastog tijela onda nije tako opasno. Naravno potrebno je praćenje, naročito u slučaju pogoršanja simptoma.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Postovanje. Posle ooeracije mrene dobio sam ablacije staklovine u oba oka ali u dosta velikoj kokicini i ti komadici mi neorestano zamucuju vid da jednostavno smeta da nemogu normalno da gledam kako se moze ukloniti ti komaduci staklovine kojih ima orevise u vidnom polju. Hvala na odgovoru

  1. Poštovani,

   teško, moguće je laserom razbiti veće “komadiće” sa idejom da manje smetaju, ali to baš nije za preporučiti. Ne tako davno razvijena je enzimska
   terapija koja je trebala razgraditi takve “komadiće”, no i to baš nije bilo
   idealno rješenje. Može se operativno ukloniti cijela staklovina, što je
   ekstremno riskantno. Ukratko, bolje ne dirati ništa, s vremenom ćete se
   naviknuti na novo stanje.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet × četiri =

Back to top button