Kako poboljšati vid nakon operacije ablacije retine?

Poštovani, moj suprug je prije više od tri mjeseca operirao oko (Ablatio retinae rhegmatogenes o. sin.; Haemophthalmus partialis o. sin.). Oporavak vrlo dugo traje, a budući da ima i drugo oko slabovidno (dioptrija -19), dosta dugo je bio osuđen pratiti samo radio ili govorne emisije na televiziji. Na bolovanju praktički nikada nije bio pa ga to dodatno izluđuje. Oko je inače operirano tehnikom ugrađivanja plina kojeg je tek prije 5-6 dana u potpunosti zamijenila očna vodica. Ono što supruga muči je uspostavljanje vida odnosno dioptrije. Prva dva tri dana kada je od konaca uopće mogao otvoriti oko, gornji vidljivi dio slike bio je besprijekoran, boje fantastične, a mogao je čitati i najsitniji tekst na televiziji s udaljenosti od oko 3 m. Naravno da je bio oduševljen, prvenstveno uspješnim spašavanjem oka i povratkom vida, a onda i nadom da bi se ova dioptrija mogla i zadržati. Nažalost, s povećanjem slike i dioptrija se počela kvariti (na posljednjem kontrolnom pregledu ustanovljena mu je dioptrija +1,50). Naravno da je uslijedilo veliko razočaranje, posebno kod čitanja. Naime, do povrede oka, kao do tada kratkovidan (na operiranom oku dioptrija bila -5,50), mogao je čitati ili crtati bez naočala. Sada pak na daljinu vidi dobro, ali na blizinu nikako.

Na kraju slijedi jedno moje zapažanje i s tim u vezi, mislim, vrlo važno pitanje. Naime, zapazili smo kako je zjenica operiranog oka kod supruga gotovo dvostruko šira od zjenice na drugom oku. On pak kada škilji na operirano oko, kaže da vidi znatno bolje i oštrije, a i čita isto tako. Zato se suprug nada da bi, ukoliko se zjenica vrati na uobičajenu veličinu, vid mogao biti vrlo dobar i tek bi onda dao izraditi naočale. Molim Vas stoga za pojašnjenje da li će se zjenica vratiti barem na približno normalnu veličinu ili je to moguće možda postići na neki drugi način (npr. kapljicama za sužavanje zjenica) i ima li nade za poboljšanje vida?

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

ablacija retine oporavak, kako poboljšati vid nakon ablacije retine

Dean Šarić

Poštovana,

odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, pokušati ću pojednostaviti. Da mu se olakša svakodnevni život potrebno bi bilo ordinirati naočale za daleko i blizu. Svakako računati na promjene dioptrije, te stoga ugraditi jeftinija stakla. Manipulacije sa širinom zjenice nisu uputne jer mogu uzrokovati neželjene nuspojave. Moguće rješenje (privremeno) su i tzv. rupičaste naočale koje se prodaju kao pomagalo za vježbe očiju. Iako je riječ o prijevari naivnih pacijenata, kod Vašeg supruga mogu biti od koristi da mu pomognu u ovom među-periodu do stabilizacije dioptrije.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog
Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh”, Zagreb.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!