Kako poboljšati vid nakon operacije ablacije retine?

Poštovani doktore, zanima me ablacija retine, odnosno oporavak od operacije. Moj suprug je prije više od tri mjeseca operirao oko (Ablatio retinae rhegmatogenes o. sin.; Haemophthalmus partialis o. sin.). Oporavak vrlo dugo traje, a budući da ima i drugo oko slabovidno (dioptrija -19), dosta dugo je bio osuđen pratiti samo radio ili govorne emisije na televiziji. Na bolovanju praktički nikada nije bio pa ga to dodatno izluđuje. Oko je inače operirano tehnikom ugrađivanja plina kojeg je tek prije 5-6 dana u potpunosti zamijenila očna vodica. Ono što supruga muči je uspostavljanje vida odnosno dioptrije. Prva dva tri dana kada je od konaca uopće mogao otvoriti oko, gornji vidljivi dio slike bio je besprijekoran, boje fantastične, a mogao je čitati i najsitniji tekst na televiziji s udaljenosti od oko 3 m. Naravno da je bio oduševljen, prvenstveno uspješnim spašavanjem oka i povratkom vida, a onda i nadom da bi se ova dioptrija mogla i zadržati. Nažalost, s povećanjem slike i dioptrija se počela kvariti (na posljednjem kontrolnom pregledu ustanovljena mu je dioptrija +1,50). Naravno da je uslijedilo veliko razočaranje, posebno kod čitanja. Naime, do povrede oka, kao do tada kratkovidan (na operiranom oku dioptrija bila -5,50), mogao je čitati ili crtati bez naočala. Sada pak na daljinu vidi dobro, ali na blizinu nikako.

Na kraju slijedi jedno moje zapažanje i s tim u vezi, mislim, vrlo važno pitanje. Naime, zapazili smo kako je zjenica operiranog oka kod supruga gotovo dvostruko šira od zjenice na drugom oku. On pak kada škilji na operirano oko, kaže da vidi znatno bolje i oštrije, a i čita isto tako. Zato se suprug nada da bi, ukoliko se zjenica vrati na uobičajenu veličinu, vid mogao biti vrlo dobar i tek bi onda dao izraditi naočale. Molim Vas stoga za pojašnjenje da li će se zjenica vratiti barem na približno normalnu veličinu ili je to moguće možda postići na neki drugi način (npr. kapljicama za sužavanje zjenica) i ima li nade za poboljšanje vida?

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

ablacija retine oporavak, kako poboljšati vid nakon ablacije retine
Dean Šarić
Poštovana,

odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, pokušati ću pojednostaviti. Da mu se olakša svakodnevni život potrebno bi bilo ordinirati naočale za daleko i blizu. Svakako računati na promjene dioptrije, te stoga ugraditi jeftinija stakla. Manipulacije sa širinom zjenice nisu uputne jer mogu uzrokovati neželjene nuspojave. Moguće rješenje (privremeno) su i tzv. rupičaste naočale koje se prodaju kao pomagalo za vježbe očiju. Iako je riječ o prijevari naivnih pacijenata, kod Vašeg supruga mogu biti od koristi da mu pomognu u ovom među-periodu do stabilizacije dioptrije.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

15 Komentara

 1. Postovanje! 58 sam godiste i operisala sam ablaciju retine , koristim kapi za oci trusopt ali oko su mi je izuzetno krvavo. Ocni pritisak na zadnjem pregledu je bio 30 _ ponekad imam bolove u oku .Sta da radim i da li i dalje da nastavim sa kapima ?Unaprijed hvala

 2. Postovani!Moj suprug je operisao ablaciju retune I rupturu.Zahvacena je makula,Stavljen je gas,inace je kratkovid.Doktor je posle operacije rekao da su prognoze dobre.Nedelja je prosla od operacije on ne vidi.Jedino kad primakne novine bas blizu.Na drugom oku ima degenerativne promjene.Interesuje me kad se moze ocekivati poboljsanje vida,I sta sa drugim okom?Unaprijed Hvala

 3. Poštovanje
  Operisala sam oko 2016 ablacije retine,sve je u redu idem redovno na kontrole.Od tada nisam letela avionom .Molim Vas vaše mišljenje da li bi bio problem letenje avionom
  Puno hvala unapred

 4. Poštovani
  Operisao sam oko – ablacija. Od operacije je proslo 10 meseci i doktorka koja me je operisala kaze da sad moze da se ukloni ulje ako hoću. Pritisak u oku mi je stabilan 13 ,14 , kako kad . Od lekova koristim glaumol i suze.
  Da li vid posle vađenja ulja bude bolji( mislim logično bi bilo da je bolji jer ne gledam kroz ulje koje mi sad pravi dioptriju +4,5 kako lekari kazu)
  Meni je to sve dosta mutno ali po njihovim rečima vidim čak 70 % i po njihovim merilima i kriterijumima.Inačae ablacija je bila u donjem delu oka tačnije prvo reptura pa ablacija .
  Koliko sad vidim sa moje tacke gledišta?
  Zatvorim drugo oko i vozim kola. Mogu da pročitam kad je nesto krupno na većoj udaljenosti , Kad stanem ispred komarnika vidim te kockice na maloj udaljenosti. itd.
  Vaše mišljenje ako mogu da dobijem odgovor i na e mal jer bojim se da ne promašim stranicu
  Hvala

  1. Poštovani,
   Operisala sam ablaciju retine 2.6, ugrađeno veštačko sočivo i ubačeno silikonsko ulje. Silikonsko ulje je juče izvađeno, danas na kontroli kažu da je sve u redu, ali ja na tom oku jako mutno vidim, mada su mi govorili da će se vid izoštriti kad se izvadi ulje. Da li je uobičajeno da vid bude slab i zamućen nakon vađenja ulja? Unapred hvala!

 5. postovani,moj suprug je pre dvameseca poceo da ima musice ispred oka.Otisao je kod oftamologa i na ultrazvuku je bila ruptura retine.Doktor je laserski operisao,medjutim nakon dva meseca moj suprug je iygubio vid na tom oku,a na drugom oku inace vid mu je samo tidest posto.Sad su rekli da je doslo do krvarenja
  u staklastom telu i pre tri nedelje mu je uradjena phacoemulsificatio implatatio PCL-22.0 D+MIVS23G+ENDO LPC+tamponada interna cum aeris.Vid se vratio medjutim u zadnjih par dana oko mu suzi i kao da ga nesto grebucka.Molim Vas da mi kazete da li je to u redu ,da li to mora tako i dal se moze desiti da opet izgubi vid? Hvala i srdacan pozdrav!

  1. Poštovana,

   vjerojatno je riječ o nekom koncu ili suhoći iza operacije, to je manji
   problem. Problemi na očnoj pozadini su glavna opstrukcija vida. Strogo se
   držite kontrolnih pregleda kod liječnika koji ga je operirao i reagirajte na
   svako pogoršanje.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

 6. Postovani imala sam laserski op rupturu retine na KBC REBRO prihe 2 mj ali nisam dobila nikakvu terapiju nista dali je to u redu kapam samo kaoi za umjetne suze vizol plave slabije vudim na to oko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

3 × 1 =

Back to top button