Slabljenje vida – što uzrokuje pogoršanje vida?

slabljenje vida

Pojam “slabljenje vida” se odnosi na zamućenje vida, slijepe točke u vidnom polju, “plutajuće čestice” u vidnom polju, oslabljen vid na određenim udaljenostima, pa čak i na sljepoću.

Ukoliko je bilo koji od navedenih simptoma prisutan, znak je određenog stanja oka, starenja, ozljede oka, ili nekog drugog stanja kao što su dijabetes ili Sjogrenov sindrom.

Promjene vida nikada ne smijete zanemariti, jer ukoliko se pogoršaju mogu voditi čak k sljepoći.

Postoje različite vrste očnih stručnjaka koji vam stoje na raspolaganju:

Optičar – odgovoran je za izradu naočala po zadanom receptu, te za njihov popravak i čišćenje. Također vam pomaže u u odabiru odgovarajućih okvira i naočalnih leća.

Optometrist – riječ je o stručnjaku za propisivanje odgovarajućih naočala i kontaktnih leća, te za pregled prednjeg segmenta oka.

Oftalmolog – je liječnik koji dijagnosticira i liječi niz očnih problema i bolesti. Također propisuje naočale i kontaktne leće.

Slabljenje vida utječe na vašu sposobnost zapažanja objekata i sitnih detalja. Od pet osjetila, vid je najvažniji za naše cjelokupno zdravlje.

Najčešće vrste slabljenja vida s kojima se susrećemo su:

 • Gubitak centralnog ili perifernog vida; djelomična ili potpuna sljepoća
 • Dvoslike ili zamućen vid
 • Oslabljen vid na blizinu
 • Oslabljen vid na daljinu
 • Pojava “plutajućih čestica” ili bljeskova u vidom polju
 • Gubitak percepcije dubine
 • Daltonizam
 • Fotofobija (osjetljivost na svjetlo)
 • Strabizam (škiljenje)

pogoršanje vida

Zbog čega dolazi do slabljenja vida?

Većinom, slabljenje vida je povezano s raznim stanjima koja su prisutna tokom starenja. Nabrojali smo one najzastupljenije:

Prezbiopia: Nemogućnost raspoznavanja objekata koji se nalaze blizu. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Staračka dalekovidnost ili presbiopija

Katarakta: najčešće je prisutna kod starije populacije. Dolazi do zamućenja prirodne očne leće, snižene vidne oštrine noću, te osjetljivosti na svjetlo. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Kako prepoznati očnu mrenu?

Glaukom: nastaje zbog povišenog očnog tlaka, te je glavni uzročnik sljepoće. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Glaukom, povišeni očni tlak

Dijabetička retinopatija: nastaje kao komplikacija dijabetesa. Također je uzročnik sljepoće. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Dijabetička retinopatija

Makularna degeneracija: dolazi do gubitka centralnog vida, iskrivljene slike, te do gubitka boja. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je senilna makularna degeneracija?

Ablacija mrežnice: dolazi do poremećaja u vidnom polju. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Odignuće mrežnice (ablacija)

Ostali uzroci slabljenja vida povezani su s umorom, traumama, ozljedama ili s uzimanjem određenih lijekova, koji utječu na poremećaje u vidu.

U kojim slučajevima treba posjetiti liječnika?

Obratite se svom liječniku ako uz slabljenje vida imate sljedeće simptome:

 • bol u oku
 • tešku glavobolju
 • doživjeli ste nagli gubitak koordinacije ili svijesti
 • doživjeli ste naglu slabost ili ukočenost jedne strane tijela
 • vaš govor postaje nerazumljiv ili nečujan

Također je važno napomenuti; ukoliko ste doživjeli nagle promjene vida preporučljivo je posjeti liječnika što prije.

Većina nas susrela se s određenim slabljenjem vida, no kako bi što bolje očuvali naše glavno osjetilo korisno je znati obiteljsku anamnezu. Na taj si način možete odrediti stil života, koji će vam pomoći u budućim dijagnozama.

Možda će vas također zanimati: Zašto vidim zamućeno?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. Stevo napisao:

  Osjecam peckanje u ocima,ponekad bljesak,vidam tockice,mrlje ili oblacice.Oci ponekad suze.Nosim naocale kupljene u DM-u.za citanje,a sada osjecam i slabo videnje i na daljinu.Smeta me sunce,snjeg i svjetla nocne voznje.Vidno polje mi se takoder suzilo.Ako pomaknem pogled sa odredenog reda slova teze se vracam na isto,sporije.Pusac sam,zivim dosta stresno.Svake god osjecam da sve manje vidim,a ovo traje vec oko sedam gidina.Prije toga desetak god.bio sam na dioptriji 0,5 ali samo za citanje.Hvala unaprjed molim vas odgovor,ljecnika nisam posjetio.I jos jedna napomena,kada oci zatvorim na pola vid mi se popravlja.

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   kod Vas se sigurno radi o povećanoj dioptriji, a moguće i nečem ozbiljnijem ukoliko vam se zaista suzilo vidno polje. Nošenjem gotovih naočala si samo odmažete. Posjetite oftalmologa.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Marija napisao:

  Poštovani,
  godinu dana radim u podrumskom prozoru, bez dnevnog svijetla, sa slabom umjetnom rasvjetom. Radim na računalu cijeli dan. Čini mi se da mi je to oslabilo vid. Inače imam dioptriju +4. Je li moguće da je to posljedica lošeg osvjetljenja ili umišljam? Sličan komentar sam čula od poznanice iz druge firme, koja ima isti slučaj, i to me navelo na razmišljanje da slabo svjetlo i umjetna rasvjeta u dugom roku oslabljuje vid?

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   sigurno da rad u lošijim uvjetima zahtjeva dodatan napor za oči, ali to ne znači da će izazvati trajne posljedice. Provjerite dioptriju i riješite se dileme. Moguće da su vam samo oči umorne od predugog rada na računalu.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 3. Elvedina napisao:

  Pozdrav ponekad osjećam da mi na trenutak zamagljuje vid nisu dve slike samo zamucen vid

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   moguće da dolazi do zamora oka zbog nekorigirane dioptrije. Također uzrok zamućenja vida mogu biti nagle varijacije u krvnom tlaku. Dakle provjerite dioptriju i krvni tlak.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. Nina napisao:

  Postovani… dioptrija mi ke bila -0.5 sada nakon nekoliko godina imam zamucen vid i slabo vidim gotovo nikako ne vidim citati na daljinu. Imam 24 godine. Rijedje stavljam naocale. Da li je vid se samo pogorsao ili nesto drugo?

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   vjerojatno je dioptrija porasla, ali bez pregleda ne možemo znati. Obavite očni pregled da se utvrdi da li je uzrok dioptrija i počnite nositi naočale.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!