Slabljenje vida – što uzrokuje pogoršanje vida?

Pojam “slabljenje vida” se odnosi na zamućenje vida, slijepe točke u vidnom polju, “plutajuće čestice” u vidnom polju, oslabljen vid na određenim udaljenostima, pa čak i na sljepoću.
0 Shares

Ukoliko je bilo koji od gore navedenih simptoma prisutan, to može biti znak određenog očnog stanja ili čak nekog sistemskog stanja, kao što su dijabetes, hipertenzija ili Sjogrenov sindrom.

Možda vas zanima...Gubitak vida – glavni uzroci, simptomi i mogućnosti liječenjaBolesti oka

Promjene vida nikada ne smijete zanemariti, jer ukoliko se pogoršaju neke od njih mogu voditi čak k sljepoći.

Postoje različite vrste očnih stručnjaka koji vam stoje na raspolaganju:

Optičar – odgovoran je za izradu naočala po zadanom receptu, te za njihov popravak i čišćenje. Također vam pomaže u u odabiru odgovarajućih okvira i naočalnih leća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Optometrist – riječ je o stručnjaku za propisivanje odgovarajućih naočala i kontaktnih leća, te za pregled prednjeg segmenta oka.

Oftalmolog – liječnik koji dijagnosticira i liječi niz očnih problema i bolesti. Također propisuje naočale i kontaktne leće.

Slabljenje vida utječe na vašu sposobnost zapažanja objekata i sitnih detalja. Od pet osjetila, vid je najvažniji za naše cjelokupno zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Najčešći simptomi slabljenja vida s kojima se susrećemo su:

 • gubitak centralnog ili perifernog vida; djelomična ili potpuna sljepoća,
 • dvoslike ili zamućen vid,
 • oslabljen vid na daljinu ili blizinu,
 • pojava “plutajućih čestica” ili bljeskova u vidom polju,
 • gubitak percepcije dubine,
 • neraspoznavanje boja,
 • osjetljivost na svjetlo (fotofobija),
 • razrokost (strabizam).

Zbog čega dolazi do slabljenja vida?

Slabljenje vida je većinom povezano s raznim stanjima koja dolaze sa starenjem. U nastavku smo nabrojali najčešće:

Prezbiopia: otežano čitanje sitnih slova na blizinu. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Staračka dalekovidnost ili presbiopija

Katarakta: najčešće je prisutna kod starije populacije. Dolazi do zamućenja prirodne očne leće, snižene vidne oštrine noću, te povećane osjetljivosti na svjetlo. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Kako prepoznati očnu mrenu?

Glaukom: nastaje zbog povišenog očnog tlaka, te je glavni uzročnik sljepoće. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Glaukom, povišeni očni tlak

Dijabetička retinopatija: nastaje kao komplikacija dijabetesa. Također je uzročnik sljepoće. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Dijabetička retinopatija

Makularna degeneracija: dolazi do gubitka centralnog vida, iskrivljene slike, te do gubitka sposobnosti raspoznavanja boja. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je senilna makularna degeneracija?

Ablacija mrežnice: dolazi do poremećaja u vidnom polju. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Odignuće mrežnice (ablacija)

Ostali uzroci slabljenja vida povezani su s umorom, traumama, ozljedama ili s uzimanjem određenih lijekova koji utječu na poremećaje vida.

U kojim slučajevima treba posjetiti liječnika?

Slabljenje vida često dolazi postepeno i mnogi ljudi ni ne shvate da je došlo do pogoršanja, već smatraju da je njihov vid normalan. Zbog toga je važno redovito obavljati oftalmološke kontrole, čak i kada smatrate da je sve u redu s vašim očima.

Godišnji pregledi oka najbolji su način da se osigura rano otkrivanje i liječenje bilo kojeg mogućeg problema s vidom. U međuvremenu pripazite na znakove upozorenja koje vam oči daju.

Sljedeći znakovi upozorenja mogu značiti da imate ozbiljno očno stanje, koje može uzrokovati trajno oštećenje oka i gubitak vida:

 • iznenadna neobjašnjiva promjena u vidnoj oštrini,
 • teška glavobolja uz slabljenje vida,
 • bol u oku,
 • nagli gubitak koordinacije ili svijesti,
 • znakovi moždanog udara poput obješenog lica, ukočenosti jedne strane tijela ili poteškoća u govoru,
 • značajno smanjen vid, posebno na samo jednom oku,
 • gubitak jednog dijela vašeg vida, poznatog kao nedostatak vidnog polja,
 • iznenadno slabljenje vida kad je vaš imunološki sustav slab zbog stanja poput HIV-a ili tretmana poput kemoterapije,
 • ozljeda oka.

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, odmah idite na hitnu pomoć radi procjene i liječenja.

Većina nas susrela se s određenim slabljenjem vida, no kako bi što bolje očuvali naše glavno osjetilo korisno je znati obiteljsku anamnezu. Na taj si način možete odrediti stil života, koji će vam pomoći u budućim dijagnozama.

Pročitajte sljedeće:

Zamagljen vid – Što uzrokuje zamućenje vida?

Tekst objavljen 18/01/2017, posljednja izmjena 15/02/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

8 Komentara

 1. Osjecam peckanje u ocima,ponekad bljesak,vidam tockice,mrlje ili oblacice.Oci ponekad suze.Nosim naocale kupljene u DM-u.za citanje,a sada osjecam i slabo videnje i na daljinu.Smeta me sunce,snjeg i svjetla nocne voznje.Vidno polje mi se takoder suzilo.Ako pomaknem pogled sa odredenog reda slova teze se vracam na isto,sporije.Pusac sam,zivim dosta stresno.Svake god osjecam da sve manje vidim,a ovo traje vec oko sedam gidina.Prije toga desetak god.bio sam na dioptriji 0,5 ali samo za citanje.Hvala unaprjed molim vas odgovor,ljecnika nisam posjetio.I jos jedna napomena,kada oci zatvorim na pola vid mi se popravlja.

  1. Poštovani,

   kod Vas se sigurno radi o povećanoj dioptriji, a moguće i nečem ozbiljnijem ukoliko vam se zaista suzilo vidno polje. Nošenjem gotovih naočala si samo odmažete. Posjetite oftalmologa.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Poštovani,
  godinu dana radim u podrumskom prozoru, bez dnevnog svijetla, sa slabom umjetnom rasvjetom. Radim na računalu cijeli dan. Čini mi se da mi je to oslabilo vid. Inače imam dioptriju +4. Je li moguće da je to posljedica lošeg osvjetljenja ili umišljam? Sličan komentar sam čula od poznanice iz druge firme, koja ima isti slučaj, i to me navelo na razmišljanje da slabo svjetlo i umjetna rasvjeta u dugom roku oslabljuje vid?

  1. Poštovana,

   sigurno da rad u lošijim uvjetima zahtjeva dodatan napor za oči, ali to ne znači da će izazvati trajne posljedice. Provjerite dioptriju i riješite se dileme. Moguće da su vam samo oči umorne od predugog rada na računalu.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 3. Pozdrav ponekad osjećam da mi na trenutak zamagljuje vid nisu dve slike samo zamucen vid

  1. Poštovani,

   moguće da dolazi do zamora oka zbog nekorigirane dioptrije. Također uzrok zamućenja vida mogu biti nagle varijacije u krvnom tlaku. Dakle provjerite dioptriju i krvni tlak.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. Postovani… dioptrija mi ke bila -0.5 sada nakon nekoliko godina imam zamucen vid i slabo vidim gotovo nikako ne vidim citati na daljinu. Imam 24 godine. Rijedje stavljam naocale. Da li je vid se samo pogorsao ili nesto drugo?

  1. Poštovana,

   vjerojatno je dioptrija porasla, ali bez pregleda ne možemo znati. Obavite očni pregled da se utvrdi da li je uzrok dioptrija i počnite nositi naočale.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

19 − osamnaest =

Back to top button